Gold Bisztró (Budapest)

Régóta tervezem, hogy írok a Gold Bisztróról, mivel ide jártunk ebédelni legtöbbet az elmúlt 3 évben. 2007 őszén egy horgászásból hazatérve, este 10 felé álltam meg éhesen a Budafoki úton, a Gold biliárd- és fitneszcentrum előtt. A már ismert és nem túlzottan kedvelt Don Pepe helyett az épület másik oldalán világító újdonat sörreklám felé indultam, majd az ajtók és a beengedőkapu után eljutottam a furcsa környezetben nemrég nyílt, modern belterű és vendégmentes bisztróba. A leghátsó asztalnál szakácsnak látszó úr ült, a pincér kérdésére ("Lajos, főzöl még egy vendégnek?") készségesen feltápászkodott és bevonult a konyhába. A konyhából kisvártatva érkező krémleves, mangalicakaraj és somlói maradandó és újszerű élményt jelentett, így ismerkedtem meg Takács Lajossal.
Egy háromfogásos ebéd 1200 Ft volt, ez akkor a legjobb ajánlatot jelentette Budapesten. Hetente legalább egyszer itt ebédeltünk a szüleimmel 2007/2008 telén és tavaszán, a kissé bumfordi benyomást keltő pincért (Károly) is nagyon megkedveltük. A séf kísérletező kedvének köszönhetően új alapanyagokkal és modern felfogásban elkészített ételekkel ismerkedtünk meg az ár/érték szemszögéből verhetetlen, a szomszédos squash pályáktól kissé zajos bisztróban. Bánatomra Takács Lajos nyár elején távozott, pár hónapig a korábbi helyettese vitte a konyhát, majd új konyhafőnök (Kerekes Sándor, ex-Symbol) érkezett.


Kerekes Sándor a Budavári Borfesztiválon (2010)

Az új konyhai stáb produktumát hosszas betegségem miatt csak 2009 tavaszán kóstoltam meg és néhány próba után elment a kedvem a Gold Bisztró látogatásától. Az egyszerűen elnevezett, finom ételeket idegen szavaktól hemzsegő nevű, kevésbé jól elkészített fogások váltották, különösen kedvenceim, a desszertek romlottak le. Majd' egy évig nem ebédeltünk a Budafoki úton, viszont tavasszal többektől hallottam, hogy javult a konyha. Márciusi látogatásunk alapján a hír igaznak bizonyult.
Az elmúlt hónapokban (különösen az utóbbi hetekben) lényegesen több pozitív, mint negatív élmény ért a Goldban. Az ételek nevében már kevesebb a cikornya, az élvezeti értékük viszont növekedett és szép a tálalás, leszámítva az általam kevéssé kedvelt, fordított ascoti kalap kinézetű dizájntányérok gyakori (és értelmetlen) használatát. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy az adagok csökkentek, ez különösen a leveseknél és a desszerteknél szembeötlő, a főételeknél pedig a hús árával nagyjából fordítottan arányos mennyiséget adnak egy-egy fogásban.
A krémlevesek általában finomak, néha valami rafinált kiegészítő elemet is kapunk a tányérban. A húsokat többnyire jól sütik, mostanában ritkábban és kevésbé érezhető a rostélyosoknál - feltehetőleg nem optimális sous vide használatból fakadó - karamelles íz és kellemetlen/fülledt illat. A desszertek ötletesek és időnként különleges példányokba is belefuthatunk a jó, vagy néha csupán szép, de nem átütő ízű kreációk mellett. A somlói minősége újra kifogástalan, azonban az adag legutóbb már a csúcséttermeket idézően pinduri volt.
A Gold Bisztróban az ebédmenü a fő műfaj, így más éttermekhez képest nagy a választék, 3-4 előétel/leves, 5-6 főfogás és 3-4 desszert mindig kapható, 3 fogás ára jelenleg 1800 Ft. A kínálat hasonló este is, csak akkor nem érvényes a menü kedvezményes ára, így kb. másfélszer többet kell fizetni azonos ételsorért. Összességében a Gold menüje Budán az egyik legjobb ebédajánlat azoknak, akik a plusz élmény érdekében hajlandóak több időt eltölteni és többet költeni, mint a kiszállítós cégek és a menzák-kifőzdék világában szokásos.


Vaslapon sült rostélyos krémtejfölös jalapeno mártással és bulgurral

Végezetül felsorolok néhány ételt az utóbbi pár hónapban általunk fogyasztottak közül.

Jól sikerült fogások:
- Tavaszi zöldségkrémleves angolzellerrel
- Póréhagyma krémleves burgonyafészekben sült garnélával
- Kakukkfüves-tejszínes erdeigomba-krémleves
- Burgonyakrémleves
- Lebbencsleves temesvári kolbásszal
- Rozé kacsamell narancsos kuszkusszal, gyömbéres vöröscurry mártással
- Rozé kacsamell sütőtökös, narancsos tagliatellével
- Vaslapon sült rostélyos krémtejfölös jalapeno mártással, paradicsomos bulgurral
- Vaslapon sült rostélyos grillezett zöldségekkel
- Szarvaspörkölt kakukkfüves őzlábgombával, hagymás burgonyával
- Vadlazac petrezselymes rizottóval, verjus-vel
- Fehércsokoládés Esterházy torony karamellás dióval
- Csokoládéganache puffasztott rizzsel, trüffelhabbal
- Cappuccino-mogyoró praliné tejszínes csokoládészósszal
- Citrusos-mascarponés nektarinszelet
- Somlói galuska
- Franciakrémes
- Mentás-citromos csokoládémousse tuilekorongokkal


Kevésbé meggyőző (t)ételek:
- Feketekagyló bazsalikomos paradicsomos salsával, rozmaringos focacciával (gyengécske salsa)
- Vaslapon sült rostélyos káposztás burgonyával, vadgomba veloutéval (agyonsütött hús)
- Glasszírozott marhapofa citromos lencsével, libazsírban konfitált hagymával ("illatos" hús)
- Norvégiai vadlazac vajban sült francia kifliburgonyával, fehérboros veloute mártással (kevés túlsütött hal, sok fura ízű krumpli)
- Csokis millefeuille feketeolivás csokoládémártással (gyenge csokimártás)
- Mákszuflé idei meggyel, Bourbon vanília öntettel (száraz tészta)
- Karamelles legyezőtorta (szép, de íztelen)
- Őszibarackfánk tejszínes karamellel (rágós barack bundában)

Konyha: 6 ()
Árszint: 2.5 (alsó középkategória)
Ár/érték: 2.4 (simán lehetne drágább is)
www.goldcenter.hu

4 megjegyzés:

  1. Én nem voltam ilyen szerencsés, förtelmes kiszolgálás mellett, a vezetőség feltünősködése is rontotta ottlétünket. Sokat vártunk a kiszolgálásra, és szerintem az árak is elszaladtak. Az állandó tronacipő szaggal keveredő hangos fallabdázás csak krém volt a tortán. A deszert kevés és rossz is volt. A húst pedig vissza kellett küldeni. A fizetésnél pedig már fáklyákkal jeleztem. hogy észre vegyenek. Amikor szóltam érte, mondták bocs, úszik a konyha. Ennyiért? Vegyenek fel még embert. Én biztos nem megyek vissza többet.

    VálaszTörlés
  2. Gondolom, a csúcsidőszakban (12-14 óra között) voltál. Nem tudom, akkor mi a helyzet, mindig későn (15 óra után) későn járunk...
    Sajnálom, hogy pechetek volt, hasonló árban szerintem csak pár helyen van ennél számottevően jobb/izgalmasabb ebédmenü. A nyitás utáni időszakban persze jobban tetszett a Gold, de akkor valószínűleg veszteséget termeltek.
    Mi volt a baj a hússal?

    VálaszTörlés
  3. “A már ismert és nem túlzottan kedvelt Don Pepe” megjegyzéshez: Tegnap ettem a XI. kerületi Don Pepében Penne Portobellot (fűszeres kacsahús fokhagymás-tejszínes vargányamártásban, penne tésztával, szárított paradicsommal, parmezánnal). 1690 Ft-ért teljesen korrekt volt (leszámítva, hogy enyhén túlsózták, meg talán lehetett volna kicsit több benne a kacsahús), különösen, hogy nem én fizettem. :) Az asztaltársaságban dicsérték a túrógombócos málnakrémlevest. Én Don Pepe erőlevest ettem, ami mondjuk úgy, hogy vállalható volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülnék, ha a Don Pepék összességében vállalhatók lennének (mint a márka indulásakor). Én sajnos nem szereztem jó élményeket az elmúlt években, illetve legalább 3-4 éve nem is próbálkoztam velük.

      Törlés