Éttermek vidéken

[A szöveg természetesen az utolsó látogatásomkor tapasztalt állapotot rögzíti. Nem szerepel pontszám ott, ahol csak néhány ételt vagy valamilyen kedvezményes menüt kóstoltam.]

Abonyi Fogadó (utolsó látogatás: 2014 február)
Bócsa, II. körzet 259. T: 30-2500681
www.abonyifogado.hu
Tágas, éppen felújítás alatt álló fogadó rendes kiszolgálással és elképesztően olcsón kínált ételekkel. Nem az újhullámos-gourmet csárdákhoz tartozik, tehát a karajt a bakonyiban cipőtalpra sütik, viszont a babgulyás egészen remek.

Adler (3/2.5=1.2, 2011 július)
Budaörs, Budapesti út 15. T: 23-440215
www.adlerpansio.hu
Régen sokat jártunk ide, de az árak emelkedése és a színvonal esése mára felszámolta a hely egykori best buy jellegét. A húsok elkészítése egysíkú, a mártások gyári termékek. Az étterem és panzió nagyon hangulatos régi épületben található, nyáron hátul, az udvarban grillterasz működik.

Akasztói Halascsárda (2014 március)
Akasztó, Kígyóshíd tanya 6. T: 20-5505000
www.halascsarda.hu
Horgász- és vendéglátó komplexum, egyedi ételeket is kínálnak a tág étlapon. Egészen kiváló halászlé, kevésbé eltalált somlói-variáció csokis lütyü néven. Feltűnően csinos pincérlányok.

Algyői Halászcsárda (2016 március)
Algyő, Vásárhelyi út 53. T: 62-267020
www.algyoihalaszcsarda.hu
Népszerű csárda a főút mellett. Kiváló halászlé pontyfilével és belsőséggel, szintén kiváló, de meglepően kis adag harcsapaprikás.

Anno Taverna (5.5/2.5=2.2, 2015 augusztus)
Balatonszárszó, Szóládi u. 1. T: 84-362740
www.annotaverna.hu
A Kistücsök megér pár km autókázást, de a Taverna se rossz választás, ha az átlag tóparti éttermeknél jobb helyre vágyunk. Az adagok nagyok, újabban rövidült az étlap és egyes tételekben (heti ajánlat) megjelenik a kísérletező kedv, a kivitel még fejleszthető. A beltér és a terasz kellemes, a teríték magasabb kategóriát idéz.

Anyukám Mondta (2013 szeptember)
Encs, Petőfi út 57. T: 46-587340 (vasárnap zárva)
www.anyukammondta.hu
Őszintén szólva kissé kétkedve olvastam az encsi olasz (a tulajdonos Dudás testvérpár egyik tagja pizzasütő bajnok volt Olaszországban) sikersztoriról, aztán két ebéd meggyőzött minket is. A pizzákon nem lehet fogást találni, a tiramisu is példás, csodálatos kenyeret sütnek a fatüzelésű kemencében. Tészta meglepően kevés van az étlapon. A tágas étterem bejárata egy nem túl vonzó üzletsor épületének könyökében húzódik meg, előtere delikát üzletként is fungál.

Apáti (2017 március)
Tihany, Sajkod u. 1468/1. T: 30-5667356
www.sajkod.com
A hely a gasztromédiában arról lett ismert, hogy itt dolgozott 2015-ben Takács Lajos. Mi már nem találtuk Sajkodon, de így is a tóparti átlagot bőven meghaladó ételeket ettünk. Modern magyar konyha és high-tech kemencében sült kenyérlángosok.

Apicius (2016 szeptember)
Herend, Kossuth L. u. 137. T: 88-523235
www.herend.com/apicius-etterem
A Herendi Porcelánmanufaktúra étterme és kávéháza. Korábban igen jó süteményeket kóstoltam, a legutóbbi látogatás viszont kiábrándító volt.

Arany Korona (6/3=2, 2007 nyár)
Solymár, Terstyánszky u. 40. T: 26-360047 (vasárnap csak 16h-ig van nyitva)
www.aranykoronavendeglo.hu
Minden ellenkező híreszteléssel szemben az extenzív és eklektikus választékot kínáló étlap nem zárja ki a jó minőséget. Nem tudom, hogy csinálják, de ez az étterem ékes példa erre.

Aranysárkány (6.5/3=2.2, 2007 ősz)
Szentendre, Alkotmány u. 1/a. T: 26-301479
www.aranysarkany.hu
A Máhr család vendéglője az első „maszek” helyek közé tartozott a szocialista időkben. Egyetlen látogatásom pozitív benyomásokkal zárult. Az adagok nem nagyok (a brutális méretű somlóit leszámítva), de finom volt minden. Pici, hangulatos belső tér, kissé kényelmetlen ülőhelyek, a helyiség végében látványkonyha.

Aromi (6/3=2, 2017 március)
Budaörs, Stefánia u. 2. T: 23-428381 (nyáron vasárnap zárva)
www.aromi.hu
Olasz tulajdonú hely Budaörsön. Az ételválaszték nem túlméretezett, napi ajánlatok. Az árak a jobb budapesti olasz helyekhez közelítenek, viszont pizzából és desszertből is kínálnak kisebb adagot, ami azért nem pinduri. A krémlevesek (paradicsom, sütőtök) jók, a pizzák (elektromos sütő) extrém vékonyak, néha kissé hajlamosak a kiszáradásra. A házi tészták finomak és emlékezetes a tiramisu. Az olasz borokat durván szorozzák.

Bagatell (7/3=2.3, 2011 szeptember)
Kecskemét, Lestár tér 1. T: 76-402553 (vasárnap zárva)
www.bagatelletterem.hu
2009 novemberében nyitott bisztró Kecskemét belvárosában. Modern magyaros és nemzetközi fogások. Közepesnél nagyobb adagok, igényes alapanyagok, aránylag visszafogott árak. Jók a krémlevesek, a húsokat ügyesen sütik, a köret mennyiségét gyakran túlzottnak érzem. Itt ettem eddig a legjobb mákosguba változatot.

Bakos (2016 június)
Szigliget, Iharos u. 4. T: 87-461210
Magyar konyha részben saját kreációkkal, kiváló balatoni halászlé, igényes borkínálat helyi termelőktől, a tulajdonos jobboldali politikai vonzalmát hangsúlyozó relikviák. A kifejezetten rövid étlap kuriózum az ilyen típusú helyek között.

Baracsi Halászcsárda (2016 szeptember)
Baracs, 6-os főút 81. km. T: 25-499050
www.baracsicsarda.hu
Az egyik legjobb, dunai stílusú halászlé. Tisztességes ételek, hatalmas adagok, kedvező árak. Nyugis terasz a főúttól védve.

bEAT (2019 március)
Székesfehérvár, Vörösmarty tér 1. T: 22-302778
www.beat.hu
Modernista étterem Budapestről importált konyhafőnökökkel (Fülepi Kálmán, majd a Moór-házaspár) a fehérvári pláza közelében. Bisztrósan rövid étlap, szimpatikus ebédmenü, kedves kiszolgálás.

Berki Fogadó (5/2.5=2, 2012 november)
Körmend, Rákóczi út 77. T: 94-594015
www.hotelberki.hu
Külföldi útjaimról hazatérve többször megálltam itt. A hotel-étterem komplexumot és a parkolót is jócskán bővítették. Az adagok az épülethez hasonlóan hatalmasak, a kötetnyi étlap ellenére az ételek többségén érződik a jóra törekvés.

Black Cab Pub (2016 szeptember)
Szombathely, Ernuszt K. u. 4. T: 94-317257
www.blackcab.hu
Új étterem a város nyugati végén. Bisztrós étlap, jó ételek apróbb fogyatékosságokkal.

Branco (2013 október)
Érd, Balatoni út 13. T: 23-367025
www.steakhouse.hu
Sokan dicsérik az ország egyik első sztékes éttermét, sajnos nem tudok teljes szívvel csatlakozni hozzájuk: szerintem a Branco elakadt azon a szinten, ahogy a rendszerváltáskor elképzelték ezt a műfajt. A sztékek és a chilis bab hozzák a középkategóriás minőséget, a mártások kevésbé jók, a burgonyafánk kiváló. A palacsintával nincs semmi baj, a gyenge alkotórészekből összetákolt somlói borzalmas. A beltér fával gazdagon borított és hatalmas.

Budai Gesztenyés (6/3=2, 2012 június)
Budakeszi, Fő u. 1. T: 23-450534 (hétfőn zárva)
www.budaigesztenyes.hu
Hangulatos, ízlésesen berendezett hely, belső parkolóval és játszóhellyel gyerekeknek. Az ételválaszték és a tálalás tekintetében érezhetően magasabbra céloznak a magyar átlagnál, az adagok helyenként "elegánsak", az ételek minősége az egy évvel korábbihoz (ingadozó) képest határozottan javult.

Budakert (5.5/2.5=2.2, 2019 április)
Budaörs, Szabadság út 46. T: 23-440225
www.budakertvendeglo.hu
A hársfákkal árnyékolt kerthelyiség nyáron kellemes, az árak helyi viszonylatban átlagosak. A leginkább magyaros fogásokban otthonos konyha teljesítménye tisztességes, az adagok nagyok, de nem gigantikusak, van szezonális ajánlat is.

Bujdosó (4.5/2.5=1.8, 2010 augusztus)
Balatonszemes, Gárdonyi G. u. 2. T: 20-9213742
www.bujdoso.com
Pinceétterem és nyári terasz a szőlőlugas árnyékában. A konyha legfőbb pozitívuma az adagok mérete és az ehhez képest igen jutányos árszint.

Ciao Ciao Italia (2015 július)
Zamárdi, Orgona u. 9. T: 30-8316199 (októbertől április közepéig zárva)
www.ciaociaoitalia.hu
Új olasz hely a Széplak alsói vasútállomás és a vízpart között, tisztes minőségű, vékony elektrokemencés pizzával és gyári tésztákkal. Házi készítésű desszert nincs, a működés szezonális.

Csali Csárda (2017 április)
Pilisszentiván, Tó part 3. T: 26-367312
www.csalicsarda.hu
Hét év kihagyás után jobban produkált a csárda. A halászlére a szegedi típusú levek kedvelői nem panaszkodhatnak, mellé kiváló bolti kenyeret kapunk. A főétel (borjú Kedvessy-módra) ésszerű adag, fogyatékosságai az áráért megbocsáthatók. Desszertnek a remek rétesek közül érdemes választani. A tóparti terasz nyáron a leghangulatosabb.

Csigaház (2013 május)
Balatonföldvár, Somogyi B. u. 1 (kikötő) T: 30-4656294
A kikötői kocsmát 2011-ben új üzemeltető vette át és rendes kisvendéglőt csinált belőle, virágládákkal övezett terasszal, gusztusos asztalokkal, tisztességes-házias konyhával, napi ajánlatokkal. Ennyi elég is volt, hogy némely fórumon a tópart legjobb éttermei között emlegessék, ami persze marhaság. A konyha mérete kicsi az asztalok számához képest, ezt időnként hosszú várakozás és trehányabbul elkészített ételek jelzik.

Da Caterina (2019 június)
Budaörs, Budapesti út 108. T: 23-440538
www.dacaterina.hu
Az egykori (nekünk kedves) Pizza 108 helyén hosszabb szünet után nyílt új olasz étterem. A fatüzelésű kemencében sütött vékony pizza javult a korábbihoz képest, jó krémlevesek, gyengécske lasagne, kiváló tiramisu, visszafogott árak. Sajnos több esetben ipari holminak bizonyult a házi készítésűnek jelzett étel (tortellini, profiterol).

Don Vito (2013 október)
Visegrád, Fő u. 83. T: 26-397230
www.don-vito.hu
Fatüzelésű kemencével felszerelt, tán már a rendszerváltás óta működő pizzéria Visegrád közepén. A belső tér osztott, maffiás rekvizítumokkal gazdagon díszített. A pizza példa arra, hogy fakemencében is lehet rosszat készíteni, egy másik olasz klasszikusban (tiramisu) is van még hová fejlődni.

Erhardt (6/2.5=2.4, 2010 december)
Sopron, Balfi u. 10. T: 99-506711
www.borvendeglo.hu
Szép régi házban található a zegzugos vendégterű étterem, újabban panziót és vinotékát is nyitottak a tulajdonosok. A konyha érezhetően a magyar átlag fölé törekszik, ez talán a kísérletező desszerteken és tálalásukon érezhető leginkább. Az adagok közepesek, az árak méltányosak, a választékot havi ajánlatok színesítik.

Fenyő (5/2=2.5, 2013 június)
Budaörs, Rózsa u. 20. T: 23-3536611
Hagyományos magyar konyha, retro étlap, hatalmas adagok még a salátákból is, kedvező árak. A pörköltek és a sztrapacska megbízhatóak, az émelygős barnamártás rettenetes, a szűzérmét brutálisan kiklopfolják, a somlói mindig frissnek tűnik és finom. A faboxos beltér és a teríték ódivatú, de rendezett. Terasz a kertben, biliárd és bowling a kapcsolt panzióban.

Festal (2011 november)
Érd, Dávid u. 4. T: 23-366603
www.festal.hu
Kissé eldugott helyen található az olvasmányaim alapján legjobbnak gondolt érdi étterem. Ehhez képest egyetlen látogatásom alkalmával - az adagot leszámítva - mindhárom fogás csalódást okozott.

Forrás (5.5/2.5=2.2, 2015 augusztus)
Balatonföldvár, Budapesti út 147. T: 84-340855
www.forrasvendeglo.hu
Atyám szerint itt kapható az ország legjobb borjúpaprikása. Ebben - szokás szerint – nem értettünk egyet, de a nevezett (t)étel méltó volt a figyelemre. Újabban van szezonális ajánlat is, az árszint évek óta nem változott. A konyha kísérletezésre nem vállalkozik, de szinte mindent korrekt minőségben állít elő.

Friedmann (2015 május)
Budaörs, Szabadság út 306. T: 23-420969
www.friedmanncukraszda.hu
Budaörs nyugati végén, majdnem szemben a Micivel nyitották 2014-ben a grandiózus bisztró-cukrászda komplexumot. Egy kóstolás alapján a bisztró részleg tűnik ígéretesebbnek. Erősen csodálkoznék, ha a hely hosszú távon kitermelné a beruházás költségeit.

Giuseppe (2011 október)
Érd, Bajcsy-Zsilinszky út 121. T: 23-371148
www.giuseppe-pizzeria.hu
Pár éve egészen jó pizzára emlékszem ezen a helyen. Legutóbb viszont zsírban úszó, szivacsos szélű, édeskés tésztájú pizzát sütöttek a fatüzelésű kemencében, és kaptam egy olyan profiterolt, ami még a nem túl dicsőséges hazai átlagot is messze alulmúlta. Sajnos, valószínűleg a kiszállítós piacra koncentrálnak.

Hacienda (2016 október)
Budaörs, Kolozsvári u. 4007/4 hrsz. T: 70-3420720
www.haciendasorkert.hu
Budaörs és Törökbálint határán, nagy kertben álló tágas épületben jórészt házias tételeket (és Bereznay Tamást) felvonultató bisztrókonyha. Jó ételek tisztes adagban, egyedül a hangos és borzalmas zene zavarja az étkezést.

Halasi Pince (2016 február)
Villány, Baross G. u. 78/b. T: 72-611175
www.halasipince.com
Új, potenciális csúcsétterem és panzió a villányi főutcán, Gere Attila szállodája és Crocus étterme szomszédságában. A séf korábban fővárosi jó helyeken dolgozott. Az adagok nem miniatűrek, az árak a minőséggel összhangban vannak. Négy évvel első látogatásom után megint egyedüli vendég voltam.

Halászcsárda (2012 május)
Dunaföldvár, Hősök tere 25. T: 75-541080
www.halaszcsardakft.hu
Hagyományos halcsárdai választék kiváló panorámával a Dunára. A vegyes halászlé passzírozott, lehet kisebb problémákat találni benne, de mindenképp a jobbak közé tartozik. Desszertvonalon szinte kizárólag palacsinták közül válogathatunk. A belső tér két tágas termét kellemes kert egészíti ki.

Halászcsárda (5.5/2.5=2.2, 2017 április)
Százhalombatta-Dunafüred, Strand u. 2. T: 23-355862
www.halaszcsarda.eu
Magyaros választék, bő közepes adagok. Jó halászlé és csülkös bableves, ingadozó kivitelű harcsapaprikás, túl édes palacsinta, elfogadható somlói. A pincérek érezhetően szeretettel teszik a dolgukat, levesből lehet féladagot is kérni féláron (!). A belső tér klasszikus csárdai, faragott faelemekkel elválasztott boxokkal, az evőeszközök filléresek. A csárda mellett pizzéria (Halászcafé) is található, sajnos itt legfeljebb a hatalmas adagok dicsérhetők.

Harcsa Csárda (5.5/2.5=2.2, 2019 április)
Százhalombatta, Dunafüredi út 1. T: 23-354926
www.harcsacsarda.hu
Magyaros ételek és halak, bőséges adagok, újabban változó séfajánlatok. A halászlé igen sűrű, a filézett halat frissen főzik a lébe. Remek marhapörkölt és túrós csusza, kevésbé remek házi burgonyafánk a megfáradt vadragu mellett. Majdnem mindenből kérhető féladag is, az árak igen kedvezőek. Hangulatos-árnyékos terasz az eresz alatt, kedves kiszolgálás.

Il Caminetto (5/2.5=2, 2010 augusztus)
Gyöngyös, Kossuth L. u. 19. T: 37-312652
www.caminetto.hu
Az egyik legjobb vidéki pizzéria volt pár éve. A minőség stabil, de azóta sok jobb hely nyílt...

Il Mercato (2015 augusztus)
Balatonakarattya, Rákóczi út 44. T: 88-656470
www.ilmercato.hu
A Spoon balatoni olasz fiókvállalkozása fatüzelésű pizzakemencével, tágas-változatos beltérrel.

Imperial (2014 augusztus)
Bozsok, Rákóczi u. 101. T: 94-362694
www.bozsokivendeghaz.hu
A Határmenti Vigadó helyett vetődtem ide, a gombaleves és a marhapörkölt alapján annyit sikerült leszűrni, hogy a konyhán nálam jobban kedvelik a sót.

Jankovich Kúria (2012 augusztus)
Rácalmás, Jankovich köz 1. T: 25-507817
www.jankovichhotel.hu
Gyönyörű wellnesshotelben található az érdekes magyar-koreai ételválasztékot kínáló étterem. Az általunk kóstolt néhány étel korrekt volt, de nem teljesen igazolták a G&M kalauzban kapott magas pontszámot.

Kecskeméti Csárda (5/3=1.7, 2008 március)
Kecskemét, Kölcsey u. 7. T: 76-488686
Klasszikus magyarosch csárdabelső, felszolgálók és tálalás; iszonyatos méretű, vállalható színvonalú, de izgalommentes ételek. Desszert már nem is fért belém, így enyhe rosszulléttől fenyegetve inkább kitántorogtam a friss levegőre.

Kerekedi Csárda (2013 augusztus)
Csopak, 71-se főút. T: 87-705842
www.kerekedicsarda.hu
Riasztó turistacsapdának tűnő, de tisztességes konyhájú hely Csopak és Balatonfüred között. Az árak szinte kifőzdeiek, a kiszolgálás telt háznál kissé lassúdad.

Kereskedőház (7/3=2.3, 2009 június)
Szentendre, Fő tér 2-5. T: 30-5866422
www.kereskedohazcafe.hu
Új étterem és kávéház Szentendre szívében, egy gyönyörűen felújított régi épület két szintjén. A konyhát modern sous vide technikával szerelték fel. Az adagok ideális méretűek, a húsok elkészítésében nehéz hibát találni. A házi gnocchit - bánatomra - nem parajmártással, hanem "parajfőzelékben" álmodta meg a séf. A remek desszertek után azért igen elégedetten távozunk.

Kertész Csárda (2016 szeptember)
Székesfehérvár, Iszkaszentgyörgyi u. 2. T: 22-311105
www.kerteszcsarda.hu
Mostanában nyitott impozáns épület a város várpalotai végén. Kedves kiszolgálás, a konyhába sajnos nem jutott hasonlóan jó munkaerő.

Kígyósi Csárda (6/2.5=2.4, 2014 május)
Székekpuszta 23/a (Szabadszállás és Solt között, 52-es főút 42. km) T: 78-488400
www.kigyosicsarda.hu
Impozáns épület a Kunsági csatorna partján. A konyha jó, bár a kézművesség fejlesztésének még vannak lehetőségei (pl. készíthetnék házilag a tarhonyát). Jó halászlé, kiváló pörköltek, kiemelkedő somlói és túrógombóc, bőséges adagok és visszafogott árak. Nyáron az eresz alatti tágas terasz hívogat.

Kisrigó (2012 szeptember)
Pilisszentlászló T: 26-338188
Kisvendéglő az erdőben, a Szentendrét Visegráddal összekötő út mentén, Pilisszentlászló északi végén. Retro étlap és árszínvonal, jó szívvel elkészített rendes ételek.

Kistücsök (7.5/3.5=2.1, 2017 február)
Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky u. 25. T: 84-360133
www.kistucsok.hu
Az egyik legjobb vidéki étterem 2012 elején pasztellbe öltözött, a felújítás eltüntette a korábbi, csárdai jellegű belteret. A szezonális/régiós ajánlatokban szereplő tételek drágultak az utóbbi időben, az adagok is kisebbek. Majdnem minden eddig kóstolt étel rendben volt, látható a kreativitás, a húsok elkészítése hibátlan, igényes a tálalás is. A kerthelyiség nyáron nagyon kellemes.

Korona (2014 október)
Érd, Balatoni út 71. T: 23-375049
www.osvath.hu/osvath
A cukrászdás Osváth család étterme, hagyományos ételkínálattal.

Központi Kávéház (2011 november)
Érd, Budai út 16-18. T: 70-5005000
www.kozpontikavehaz.hu
Viszonylag új hely Érd központjában. Egyetlen rövid látogatásom alapján biztosnak tűnik, hogy egyelőre nem leszek törzsvendégük. A párolt, íztelen csirkedarabkákat és íztelen curryszószt elegyítő főételt hasonlóan ízmentes somlóiimitáció követte.

Krapaj Csárda (2011 november)
Diósd, Balatoni út 2/b. T: 23-381555
www.krapaj-csarda.internettudakozo.hu
Hosszú szünet után jártam az egykor kiváló konyhájáról ismert, mostanában szerény látogatottságú csárdában. Két ételből nem lehet teljes benyomást kialakítani, mindenesetre a Krapaj somlói galuskája az általam kóstolt legrosszabb somlóik között simán dobogós.

Kukorica Csárda (2015 július)
Balatonföldvár, Budapesti út 41. T: 84-340387
www.kukorica-csarda.hu
Egész évben működő csárda a főút mentén, a Földvár közepéhez közel. Csárdákban ritka módon üdvözlő falatot is adnak, az már kérdés, hogy a kétféle zsírnak mi értelme van 35 fokban. A halászléhez az alaplevet sajnos turmixolják, az íze egyébként jó, a mellékelt kenyér is elfogadható. A túrós palacsinta rendben van, bár legalább ilyet adnának mindenhol.

La Maréda (7/3=2.3, 2010 június)
Győr, Apáca u. 4. T: 96-510980
www.lamareda.hu
Étterem és bisztró Győr óvárosában. Ügyesen összeválogatott nemzetközi ételsor, közepes adagok. "Speciális" napi ajánlat: az étlap néhány standard tételét írják ki a táblára. A konyha jócskán javult 2008-hoz képest, az árak nem szálltak el. A húsokat remekül sütik, a körítést adó elemek is rendben vannak. A desszert bizonyult - relatíve - a legkevésbé sikerült darabnak. A régi, boltíves terem nagyon szép, csökkentették benne a drága és ronda díszítéseket. Nyáron kellemes a terasz a csekély forgalmú utcán.

Like (2014 július)
Törökbálint, Kastély u. 7. T: 23-330787
www.likebisztro.hu
Egy mérsékelten rokonszenves celeb, Hajdú Péter bisztrója és pizzériája a törökbálinti zöldövezetben. Kánikulai látogatásunk tapasztalatai szerint a környék vendéglátóhelyeihez mérten becsülendő szinten főznek.

Macok (2014 január)
Eger, Tinódi Sebestyén tér 4. T: 36-516180
www.imolaudvarhaz.hu
Az Imola Udvarház néven a gasztromédiában nevet szerzett, fine dining felé kacsingató, de sejthetően veszteséges éttermet 2014 elején a korábbi séf vette át és vidámabbra-bisztrósra hangolta. Specialitás a macok néven kínált minőségi feltétekkel kínált tócsni. A váltás óta ebédmenüt is kínálnak, versenyképes áron.

Mala Garden (2015 augusztus)
Siófok, Széchenyi István sétány 1. T: 84-506687
www.malagarden.hu
Nemzetközi és keleti konyhájú modern étterem egy luxusszállodában. Tágas beltér és hangulatos terasz az Aranyparton.

Mauro (4/3=1.3, 2014 augusztus)
Zamárdi, Kiss E. u. (szabadstrand) T: 84-345472
www.mauro.hu
A Balatonpart legfelkapottabb helye, csúcsidőben állandó a sorbanállás, az olasz tulaj már kisebb cégbirodalmat épített ki. Széles talján választék, az ezredforduló óta folyamatosan romló színvonal, ehhez képest magas árak. Gyenge pizza, ehető gyári import édességek, giccstenger beltér. A pincérek „baromiolaszos” ordítozása új vendégeknek talán szórakoztató, de igen gyorsan fárasztóvá válik.

Mici (4.5/2=2.2, 2016 április)
Budaörs, Szabadság út 323. T: 23-425228
www.micivendeglo.hu
Budaörsön a Fenyő mellett ez a hely az ár/érték bajnok. A konyha nem nyújt többet, mint egy házias kifőzde, de a drágább helyi konkurensek se a Michelin-csillagokat hajszolják, hogy finoman fogalmazzak. Nyáron grilleznek, a terasz kellemes. A külcsín szemlátomást nem tartozik a tulajdonos fő szempontjai közé - bár új tányérokat beszereztek 2011 környékén.

Nádas Csárda (2014 június)
Balatonkenese, Jókai M. u. 1. T: 88-482216
www.nadascsarda.hu
A balatoni átlagot némileg meghaladó színvonalú, egész évben működő családi vendéglő a strand mellett.

Nápolyi (4.5/3=1.5, 2013 július)
Balatonföldvár, Balatonszentgyörgyi út 40. T: 84-340194
A zamárdi Mauróhoz hasonlóan olasz a tulajdonos. A serpenyőben készülő pizza - az égett alját leszámítva - ehető, a tészták közepesek, a desszertpultban többnyire ipari cuccok várakoznak. Az egykori, tegezős kiszolgálás már a múlté, az árak a 2007-es szint körül stabilizálódtak.

Nosztalgia (2015 július)
Balatonszárszó, Jókai út 3. T: 84-362904
A Nosztalgia hotel konyhája, néhány aránylag élvezetesen elkészített házias-tradicionális étellel. Mivel a más szárszói éttermek se produkálnak ennél többet, ideális ebédelőhely a víz
part közelében.

Olivolá (2015 február)
Kecskemét, Rákóczi út 28. T: 76-487035
A Kecskemét felújított főutcáján kellemes terasszal rendelkező, autentikus olasz vendéglő 2013-ban nyílt, a helyi viszonyokhoz képest húzós árakkal. Nem különösebben emlékezetes fokhagymakrémleves, kifogástalan fakemencés pizza, jó desszertek, kedves kiszolgálás, igényes teríték. Az étterem mellett fagyizót létesített 2014-ben az olasz tulajdonos.

Öreg Halász (4.5/2.5=1.8, 2010 október)
Tát, Fő út 2. T: 33-444927
www.oreghalasztat.hu
Hagyományos magyaros csárdai választék egy impozáns, szállodával kibővített egykori csárdában. A halászleveket nem szabad kihagyni, egyéb választásaink nem sikerültek ennyire jól. Egy biztos, éhesek nem maradunk, elképesztő adagokat adnak méltányos árakon.

Öreg Halász (2013 július)
Siófok, 7-es út Széplak előtt. T: 84-350313
www.oreghalasz.sio-info.hu
Westernkocsmára hajazó, teraszos faház a város határában. Hardcore magyaros ételek rendesen elkészítve, komoly adagok, szívélyes kiszolgálás a tulajdonos személyes közreműködésével.

Öreg Tanyacsárda (6/3=2, 2012 február)
Lajosmizse
www.tanyacsarda.hu
Egy korábbi rossz élményt követő hosszú szünet után februárban jártunk a híres csárdában és jól éreztük magunkat, az ételek ezúttal hozták az elvárható színvonalat. Rendszeresen készítenek tematikus-szezonális hétvégi ételsorokat, érdemes figyelni a honlapot.

Paprika Csárda (4/2.5=1.6, 2011 június)
Zamárdi, Honvéd u. 1. T: 84-348705
www.paprikacsarda.eu
Csinosodó küllemű, egész évben nyitva tartó csárda a 70-es főút mellett, Zamárdi közepén. Régebben elég sokat jártunk ide, a konyha megbízható középszert (és kiváló túrógombócot) szolgáltatott, barátságos áron. 2011-től új üzemeltető van, legutóbb gyengék voltak a főételek, a pincérek is cserélődtek.

Pásztor Csárda (2015 szeptember)
Szombathely, Dolgozók útja 1. T: 94-312884
www.pasztorcsarda.hu
Hatalmas adagokkal és jó ízekkel operáló csárda Szombathely északnyugati részén. Magyaros ételek és vadak, kellemes kerthelyiség. Naponta friss rétes, kiváló somlói.

Patak (2013 november)
Kismaros, Szokolyai út 5. T: 27-350145
www.patakvendeglo.hu
Rendes házias ételek és kissé modernebb vonulat az étlapon - kicsit - á la Kistücsök, az ételek kivitelezése sajnos elmarad az étlap által keltett magasabb várakozásoktól. Ettől függetlenül jó célpont egy királyréti vagy dunakanyari kirándulás utáni étkezéshez.

Piroska Csárda (2014 április)
Siófok, Zamárdi út T: 84-350683
www.piroskacsarda.com
A 2009 telén leégett régi csárda modern külsővel 2011 nyarán nyitott ki újra. Úgy tűnik, a gasztronómia jó oldalán állnak, de a látogatottság egyelőre nem tűnik elégségesnek az impozáns létesítmény fenntartásához.

Présház (2012 szeptember)
Budaörs, Présház u. 2. T: 23-788290
www.preshazvendeglo.hu
Az egykor a Berger Vendéglőnek otthont adó régi épület új lakója. A felszolgálásra talán a jószándékú amatőrizmus a megfelelő kifejezés, a konyha hajszállal jobban teljesít.

Pub-Lik (2016 augusztus)
Balatonföldvár, Széchenyi u. 10. T: 84-340328
www.pub-lik.hu
A környék legnépszerűbb helye, valószínűleg nem kizárólag a konyhának köszönhetően. Nemzetközi-mediterrán étlap, hosszú éjszakai nyitvatartás a főszezonban.

Rádpuszta Csárda (2015 augusztus)
Balatonlelle-Rádpuszta, 9033/11 hrsz. T: 20-9426700
www.radpuszta.com
A Rádpuszta Gasztro Élménybirtok központi egysége, a honi csárdaátlagot meghaladó ételekkel és árakkal.

Rókusfalvy Fogadó (6/3=2, 2011 március)
Etyek, Alcsúti út 4. T: 22-597097 (hétfőn zárva)
www.rokusfalvyfogado.hu
Bisztróételekkel és modernizált klasszikus fogásokkal operáló fogadó egy hangulatos, régi épületben. Közepes adagok és árak, heti ajánlat. A húsokat ügyesen készítik, a mártás mennyisége gyakran túlzó. Néhány - feltehetőleg eseti - hiba miatt legutóbb kissé csalódottan távoztunk. A borlapon a házigazda választéka dominál, elvitelre jelentős a kedvezmény.

Sasfészek (2015 március)
Kecskemét, Alsócsalános 3. T: 76-507567
www.sasfeszek.hu
Kecskemét határában, a Dunaföldvárra vezető főút mentén épült étterem. A konyha tapasztalataink szerint jobb, mint a közeli, talán ismertebb Csalánosi Csárdáé, viszont kissé elmarad a Kígyósi Csárdáétól. Klasszikus csárdai választék némi modernebb vonulattal. A kakaspörkölt fantasztikusan finom és családi méretű az adag.

Schieszl (6/2.5=2.4, 2011 március)
Budakalász, Budai út 83. T: 26-340465
www.schieszl.hu
Sváb és nemzetközi ételek érdekes keveréke, rusztikus adagok. Minden alapvetően rendben van, bár sok ételen lehetne apróbb fogást találni, de minek. A hússütést jól variálják, a rózsaszín hátszín és a ropogós kacsapecsenye is megy a szakácsnak. Újabban az étlapon és a napi ajánlatokban megjelent a kísérletezés is. A házigazda borait barátságos áron mérik. Az ősi pincebeltér hangulatos.

Schweizerhof (6/3=2, 2008 április)
Győr, Sarkantyú köz 11-13. T: 96-512358
www.schweizerhof.hu
A helyet pár éve az ország legjobbjának választotta a Népszabadság kiadványa. Ez erős túlkapás volt, de az étterem jó. Kiegyensúlyozott étlap, elegáns adagok, szép tálalás. A házi burgonyafánkkal körített vadragu kevéske és ízes volt, a másik főétel is kellemes, de nem emlékezetes. Aztán rohantunk jazzkoncertre, a desszert kimaradt. A zegzugos beltér ízléssel berendezett.

Solier (2017 július)
Gödöllő, Dózsa Gy. u. 13. T: 20-3965512
www.solier.hu
Újhullámos étterem és cukrászda Gödöllő központjában, cukrász tulajdonossal.

Spaletta (2017 február)
Kecskemét, Jókai u. 15. T: 76-614744
www.spalettaetterem.hu
Ruprecht László egyik projektje kreatív séfként, modern magyar konyha és sörházi specialitások.

Szalma Csárda (2012 október)
Iváncsa, 6-os főút iváncsai elágazás T: 25-231022
A régi főút mentén, Ercsi és Adony között található csárda sejthetően látott jobb (forgalmasabb) napokat is. Tisztességesen főznek, az adagok méretesek, az árak pesti szemmel igen barátságosak.

Szárcsa Csárda (5/3=1.7, 2010 június)
Székesfehérvár, Szárcsa u. 1. T: 22-325700
www.szarcsa.hu
Medwe nagyon lelkesítőeket írt róla egykori blogján, így felfokozott várakozásokkal estem be 2008 tavaszán, majd jóval kisebb várakozásokkal legutóbb. Szóval, nem csúcsgasztronómiát művelnek a Szárcsában, minden elég tisztességesen, de izgalommentesen van elkészítve.

Széchenyi Csárda (2014 július)
Göd, Béke u. 1. T: 27-336991
www.csechenyicsarda.hu
Népszerű vendéglő a gödi Dunaparton, széles halas választékkal, nagy adagokkal, mérsékelt árakkal.

Szikla (2016 május)
Budaörs, Csap u. 1. T: 23-424505 (vasárnap zárva)
Csak délutánonként 16 órakor kinyitó családi kisvendéglő igen szűk választékkal, házias ízekkel, nem túl alacsony árakkal, gyönyörű kerttel, kedves kiszolgálással.

Szőlőskert (2019 március)
Nagykanizsa, Kaposvári út 106. T: 93-516016
www.szoloskert.com
A Nagykanizsa kaposvári végén, a csónakázótó közelében található fogadó az autópályáról pár perc tekergéssel közelíthető meg. A konyha megéri a kitérőt, érezhető a törekvés a vidéki átlag meghaladására. A rövid étlap rendszeresen változik, az adagok közepesek, 3 fogásos étkezéshez optimálisak. A beltér visszafogottan modern, az épület előtti tavacskában pontyok úszkálnak.

Szúnyogszigeti Halászcsárda (4/2.5=1.6, 2012 szeptember)
Pákozd, Szúnyogsziget T: 22-732003
www.szunyogsziget.hu
Régi, ismert csárda a Velencei-tóba nyúló félszigeten, a kikötő mellett. A halászlevek megbízhatóak, más ételekkel legutóbb rossz tapasztalataink voltak. Szezonálisan, az időjárástól függően, kb. április közepétől szeptember végéig vannak nyitva. Szúnyogban gazdag években az esti órákban veszélyes a kellemes terasz.

Tókert (6/3=2, 2007 október)
Lillafüred, Erzsébet sétány 3. T: 46-533560
www.tokertpanzio.hu
Félnapos lillafüredi kiruccanásunk gasztronómiai fejezete. Őszintén meglepett, hogy turistacsapda helyett igényes éttermet találtunk a gyönyörű tó partján. Az étlap bizalomgerjesztő terjedelmű és tartalmú, a konyha levesben, vadban és lájtosabb főételben egyaránt jól teljesít. A beltér visszafogottan csinos, nagyon tágas.

Toscana (2014 augusztus)
Szombathely, Ernuszt K. u. 6. T: 70-7084559
www.etteremtoscana.hu
Magyar-olasz vegyes kínálat a gulyáslevestől a pizzákig, kedves kiszolgálás, vonzó kerthelyiség kis tóval, megrázóan rossz tiramisu.

Tóvendéglő (2014 augusztus)
Szombathely, Rumi Rajki sétány 1. T: 94-900700
www.to-vendeglo.hu
Az átlagnál magasabbra törő konyha és árak, szűk, évszakonként változó étlap, közepes adagok, szellemes kombinációk és néha elcseszett ötletek (desszert). A jókora épület gyakori rendezvények helyszíne, a lépcsős terasz a csónakázó tó partjáig lejt.

Udvarház (7/3=2.3, 2013 augusztus)
Bánd, Petőfi S. u. 2. T: 88-272424 (hétfőn zárva)
Hagyományos népi ételek, rövid ételsor ormótlan fatáblákon bemutatva, házi szörpök. 2010-ben fantasztikus csülkös bablevest kaptam minőségi kiegészítőkkel (tejföl, kenyér, paprika), majd egy olyan ’filézett’ birkapörköltet, ami szerintem überelhetetlen. Az ételek minősége nem változott, az adagok viszont jócskán csökkentek. A főút lehajtójának átépítésével sújtott hely sajnos haldokolni látszik, de ne legyen igazam.

Ürömi Hütte (2019 március)
Üröm, Rókahegyi út 1000/10. T: 70-4320968
www.uromihutte.hu
Szűk étlap, frissen készülő jó ételek, hüttespecialitások, néha kissé száraz tésztájú, de változatos feltétekkel kombináló pizzák az egykori médiahíresség (Sváby András) hangulatos éttermében. Igen korrekt ebédmenü.

Üvegház (2014 október)
Sződliget, Árpádházi Szent Erzsébet sétány. T: 27-353635
www.uveghaz-etterem.hu
Elsősorban tradicionális magyaros ételeket kínáló hely szinte közvetlenül a Duna öblének partján. Hatalmas adagok, mérsékelt árak, kedves kiszolgálás - a szűkebb körzetben nincs ennél jobb étterem, de 3 fogást csak akkor rendeljünk, ha farkaséhesek vagyunk.

Vadászkürt (6/3=2, 2007 tél)
Sopron, Udvarnoki u. 6. T: 99-314385
www.vadaszkurt.hu
Szimpatikus, vérbeli vendéglős házaspár vezeti az éttermet és panziót, az asszony a látványkonyhában főz, a férj felszolgál. Sok vadétel, közepes adagok, széles soproni borválaszték. Minden fogás finom volt, de nem emlékezetesen. A konyhában még elkélne segítség, mert extrém hosszan vártunk a főételekre, pedig nem volt telt ház.

Véndiófa (2015 augusztus)
Balatonszárszó, Kossuth L. u. 2. T: 84-362907
Gyerekkorom nosztalgikus családi étkezéseinek helyszíne a 70-es években. Az étlap szinte változatlan, de a mai konyha nem érdemes a látogatásra.

Víg Molnár (2013 augusztus)
Csopak, Kőkorsó u. 1. T: 70-2974200
www.vigmolnarcsarda.hu
Szépen felújított csárda Csopak füredi végén. A kínálat és az árak egyaránt meghaladják a csárdai sztenderdet, a konyha azért különleges magasságokba nem emelkedik. Nyáron a csúcsidőszakokban nem könnyű helyet találni.

Zsálya (2014 január)
Eger, Maklári út 9. T: 36-515338
www.hotelaqua-eger.hu
A Hotel Aqua földszintjén található a szőlős-boros motívumokkal dekorált, modern, de barátságos bisztró. Az ebédmenüt próbáltuk csak - jó ízekkel, tisztességesen, kreativitásra is törekedve főznek.

A lista utolsó frissítése: 2019. VI. 18.

7 megjegyzés:

  1. Szerencse hogy pont Bándon jártam - bár több mint 10 éve volt, már akkor is jók voltak. szóval megvannak még a fatányérok?

    VálaszTörlés
  2. Én se tegnap voltam...
    Fatáblákon van az étlap, bográcsban érkezett a leves, fatányéron a tejföl és egyebek, a perkelt meg talán lábosban. Normál tányért kaptunk enni, abba lehetett átszedegetni a cuccot.
    További részletekre nem emlékszem, de ideje lenne feleleveníteni az élményt...

    VálaszTörlés
  3. Ha már vidéki éttermek:

    http://raerunk.blog.hu/2008/11/27/a_csardaszabaly

    Prof. Pizkatreakos

    VálaszTörlés
  4. a szentendrei szigeten a Bacchus.,na az megér egy utat bármikor! Ha már vidéki vendéglőről beszélünk...

    VálaszTörlés
  5. Morfózis: köszi a tippet, megnézem, ha arra járok pecázni. Egyszer voltam, régen, akkor nem voltam lenyűgözve, sajnos. A kaja középszerű volt az árakhoz képest, a mellettem levő asztalnál meg egy rettentő tahó újgazdag-terepjárós társaság ült...

    VálaszTörlés
  6. A Diamant Hotelben jártam, Dunakilitin. Mindenkinek csak ajánlani tudom a személyzet nagyon kedves és segítőkész.A Hotel csendes és csodaszép környezetben található, pihenni vágyók számára tökéletes, a nyugalom szigete. A Dunakorzó étteremben nagyon ízletes ételeket ettem és kitűnő kiszolgálásban részesültem.

    VálaszTörlés