Gál Szigetszentmártoni Kékfrankos Rosé 2008

Termelő: Gál Pincészet, Szigetcsép (www.galpinceszet.hu)
Beszerzési ár: 1000 Ft
Pont (1-10): 7 (kiváló)

A rozék egyik honi etalonja. Minden tulajdonsága kiegyensúlyozott: se a sav, se az alkohol, se a test, se a szénsav nem lóg ki, de nem is kevés.

8 megjegyzés:

  1. Már - természetesen - elkészült van az idei rozéjuk is, sőt mindjárt 3 tétel is. 2 kékfrankos, 1 pinot. Az egyik kékfrankos már aranyat nyert a legmagasabb pontszámmal az újborversenyen, a pinot meg az országos rozén kapott aranyat szintén pár hete. Tehát jól indulnak, bár a 08-as cannes-i aranyát nehéz lesz felülmúlni.

    VálaszTörlés
  2. HradszkiRobi: Gálék ezzel olyan választékot kínálnak, mint Dúzsi Tamás. Ráadásul nekem a Gál rozék mostanában jobban ízlenek.
    Nagyon tájékozott vagy. :)
    Gál Csaba egy darabig évfolyamtársam volt a Kertészeti Egyetemen, rendszeresen vásárolok tőlük, de fogalmam se volt, hogy már három rozéjuk van...

    VálaszTörlés
  3. Az egyik Kékfrankost már a "kis" Csaba készítette.
    Nekem őszintén szólva nem kedvenc stílusom a rozé - úgy általában. A szürkebarátjukat viszont nagyon szeretem - kóstoltad? Egy száraz bor hogyan tud ennyire kedves lenni...

    VálaszTörlés
  4. HradszkiRobi: a Vinagora champion szürkebarátjuk őszintén szólva nem tetszett. Az első töltésből vettem egy kartonnal a Maligánba, nagyon szénsavas, frizzante jellegű volt. Én meg a szénsavat ilyen mennyiségben nem kedvelem a borban, a rozéban se.
    Pár hét múlva Éva szólt, hogy a későbbi palackozás az inverz ízlésemnek jobban tetsző (átlagosabb) lesz, de abból még nem vettem. Az étteremből sok borom maradt, mikor becsődöltünk nyáron...

    VálaszTörlés
  5. Most látom h erre nem válaszoltam - megértem, én sem szívlelem a CO2-t a borban, de tavaly ősszel már nem volt benne, akkor kóstoltam először. Érdemes még egy próbát tenned.

    Hol volt az étterem?

    Más: említettem, h nem vagyok rozé rajongó, de most ittam egyet ami tetszett. Iványi Zsófia a szerző, és 07-es! Nem az a friss üde szénsavas valami, természetesen. Ennek ellenére szamócaorgia. Pedig azt mondják a rozét csak 1 évig lehet meginni...

    VálaszTörlés
  6. HradszkiRobi: Maligán Borétterem, Lajos utca. Brrr.
    Iványi Zsófia hol tevékenykedik (még nem hallottam a nevét)?

    VálaszTörlés
  7. Villányi. A pinceáron-os Kovács Anti mutatta nekem.

    Többször is hallottam róla, jókat! De úgy látom a honlapja alapján, h működik tovább. Te voltál a tulaj? vagy a menedzser? Átadtad valakinek? Mi történt? Emlékszem egy ismerősöm áradozott a csipkebogyófagyival készült csoki szufléról.
    Na, megértem, ha itt nem akarsz erről.

    VálaszTörlés
  8. HradszkiRobi: írhatok a Maligánról itt is, semmi gond.
    A csipkebogyófagyis szuflét nem mi (Kachnics István séf és én) produkáltuk, elég sok váltás volt a Maligánban az elmúlt 2-3 évben. Valamikor Szentesi József maga, majd lánya üzemeltette, aztán a szommelié-páros következett, utána pár hónapig egy másik csapat, majd 2008 májusától Litauszki Zsolt séf. Én tőle vettem át a bérlést/üzemeltetést, mikor magánszakácsnak állt. Túltengett bennem a lelkesedés, de se éttermes tapasztalatom, se kellő mennyiségű és mélységű információm nem volt.
    Elég hamar kiderült, nincs számottevő törzsvendégkör és borforgalom, Zsolt rajongói pedig elmaradtak. A költségek a tervezett szint kétszerese körül mozogtak, míg a bevétel a legpesszimistább számításom felét se hozta. A konyha egyébként nagyon jó volt, a kevés vendég imádta István főztjét. Pár hónap és 5-6 milla elvesztése után (július végén) átláttam, a történet az én vendéglősi és pénzügyi képességeimmel tovább nem folytatható.
    Október közepe óta van egy újabb üzemeltető csapat, nekik is voltak már nehézségeik. Nem tudom, milyen reményekkel néznek a Maligán pincehelyiségében mindig rettenetes nyár elé.

    VálaszTörlés