Országtorta 2019: Boldogasszony csipkéje

A műanyagmentes július (erről még írok, ha a nyári lustaság elhagy) és a posztmentes augusztus után itt a szeptember. Idén a dunaföldvári Tóth Cukrászda egyik tulajdonosának tortáját választották meg a hagyományos kategóriában, míg cukormentesben a "Kicsi gesztenye" győzött. Idén nem a Böszörményi úti Szamosban és nem borús időben kóstoltam meg a győzteseket, hanem napsütésben a Sütizzben.


Egyre nehezebben tudom hová tenni az országtorták elnevezéseit... nyilván a művész tudja, mire gondolt. Különös egyébként, hogy a győztes cukrászda honlapján nem szerepel semmi a nagy győzelemről.
Maga a torta rendben van. Így szokott ez lenni az országtortákkal, nincs velük semmi baj, csak nem emlékezünk rájuk egy idő után. Nem csak azért, mert egyre több van belőlük, hanem általában nem emlékezetes darabok. Gondolom, fontos szempont, hogy a modern technológiákban - khmmm - kevésbé járatos cukrászdák is el tudják készíteni őket.
Tehát a Boldogasszony csipkéje egy korrekt málnatorta, némi bazsalikomos beütéssel, a manapság elvárható (?) minimális játékkal a textúrák terén: van ebben is pici ropogós réteg. Talán a legnagyobb érdekessége, hogy jutott (liofilizált) málna a tésztába is.
A Sütizz korrekt módon megvalósította a tortát 800 forintért, a cukor nincs túllőve benne, a torta szépségén (rétegek egyenletes vastagsága) viszont a kezdeti napokon még lehetett volna fejleszteni, ez később meg is történt.

2 megjegyzés: