Da Wally - egy jó ristorante Kelenföldön

A Vincellér-Karolina sarkon nyílt Da Wally talán a második olasz tulajdonú pizzéria volt Budán. A Da Lellóhoz hasonlóan itt se a magas gasztronómiát művelték, az egyébként elfogadható pizza időnként gumis szegélyű és égett talpú volt, házi tészták készítésével nem bíbelődtek. Ennek ellenére a közeli lokáció és a tulajdonos család szépséges macskája ismétlődően odavonzott minket.
Az éttermet 2008-ban a Lello tulajdonosa vette át és átkeresztelte Da Raffaellóra, míg a Wally az Etele térre (Kelenföldi út vége) költözött. Néhány látogatás után úgy éreztem, hogy az új helyen - sajnos már macska és terasz nélkül - jobban igyekeznek az ínyencek kedvében járni...


Tehát a vékony pizza továbbra is elektromos kemencében sül, viszont a széle nem gumis és a mérete megnövekedett, ami kedvező ár/érték arányt eredményez.


Elég sokfélét (campagnola, capricciosa, diavola, quattro stagioni: 1400-1700 Ft) kóstoltam az utóbbi 3 évben, komoly problémát nem tapasztaltam, a legdrágább töltött példány (fagotto: vargánya, pármai sonka, koktélparadicsom, rukola, 2400 Ft) pedig még látványnak is gyönyörű volt.


Kamilla evett igen jó házi gnocchit (spenótos gnocchi zsályás-vajas mártással, 1600 Ft) méretes adagban, én kevéssé vonzó állagú vargányacafatokkal ékesített kiváló házi szélesmetéltet (tejszínes-vargányás pappardelle, 2300 Ft), míg édesanyám elégedett volt a grillezett zöldségekkel körített sonkás-sajtos-padlizsános sertéssel (scaloppina alla parmigiana, 2700 Ft). A tésztákhoz-húsokhoz kedvező árú (250 Ft/dl) olasz borokat is kínálnak.
A krémlevesek (gomba, fokhagyma) elfogadhatók, de nem kiemelkedőek; mindenből lehet kérni csészényi adagot is, 500 Ft körüli áron.


Ki szeretném emelni, hogy a Wally - a megfizethető kategóriában - azon ritka honi olasz helyek közé tartozik, ahol kapható élvezhető, saját készítésű desszert. A tiramisu (600 Ft) lehetne picit krémesebb, de messze veri a fővárosi átlagot; a vaníliás cukrászkrémmel töltött, kellemes csokiöntettel szervírozott profiterol (600 Ft) egyszerűen példás. Igen kellemes csalódás ért a házi csokis torta (torta della casa, 600 Ft) megkóstolása után is: a kissé taszító külső 3 féle visszafogottan édes csokoládés krémet és kevés piskótát tartalmazott.


Végezetül egy csalódást keltő kánikulai látogatásról is beszámolok. A légkondi nem üzemelt, szűk félidőnyi idő (ment a tévében a fociEB) alatt iszamosra izzadtam. A tésztáink közül az unalmas tonhalas-borsós fusillit (1500 Ft) megmenthette volna a kissé bővebben adagolt tonhal és paradicsommártás, viszont a bolognai tortellónin (1700 Ft) semmi se segíthetett. Nem szeretek erős szavakat írni ételekkel kapcsolatban, de ezt a tésztaminőséget (bolti száraz "sonkás" tortellini) nem szabadna használni a Wallynál sokkal gyengébb helyen se; kevesebb és jobb több lenne. Az ipari hulladékkal töltött vacakot ugyanis nem lehet élvezetes állagúra főzni: mire a tészta nagyjából megpuhul, a benne található íztelen göb még kemény.
A Wally konyhája a pontrendszeremben 5.5-6 pont határán mozog, az árai pedig 2.5-3 pont között. A budai oldal olasz helyei közül ide járunk legszívesebben: az aránylag visszafogott árak többnyire tisztes minőséggel párosulnak.

Konyha: 5.5 (átlagnál jobb)
Árszint: 2.5 (alsó középkategória)
Ár/érték: 2.2 (minőséggel arányos árak)
www.dawally.hu
(látogatás időpontja: 2011. XII. 18, XII. 28, 2012. II. 10, VI. 2, VI. 22, VIII. 11)

2 megjegyzés:

  1. Azért nyugtass meg, hogy a profiterolos képnél a fotó a rossz, és nem lilás-szürke a csokiöntet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A digitális-vakus beltéri fotók színeinek alakulása kifürkészhetetlen... szürkés biztos volt, lilás biztos nem. :)

      Törlés