Gurtu, Garbarek, Bin-Jip

Tegnapelőtt azon ritka alkalmak egyike volt, amikor többszáz kilométert utaztunk egy koncert kedvéért. Pécsett jártunk, a kulturális év alkalmából - időre meg nem - épült Kodály Központban. Ez az épület sokmilliós metropoliszokban is elégséges méretű lenne, kérdés, hogyan tudják eseményekkel és élettel megtölteni. Ennek ellenére se találtuk meg elsőre, ugyanis nem messze tőle épült egy monumentális könyvtár is...
Az előzenekar a tavaly alakult Bin-Jip volt. Egyszer már hallottam őket a Gödörben, akkor nem nyűgöztek le, bár ebbe valószínűleg belejátszott a fejfájásom is. Le most se nyűgöztek, de kétségtelenül van bennük valami, a technós-ipari effekteket (Andrew J.) és a helyenként brutális billentyűs "riffeket" és csilingelést (Kaltenecker Zsolt) érdekesen ellensúlyozza Harcsa Vera hangja (és lénye). Gyémánt Bálint rockos felfogású gitárszólói is erősen emelik a produkciót, kár, hogy most csak egy ilyet hallhattunk tőle. A legnagyobb meglepetés viszont számomra az volt, hogy a konvencionálisabb dallamosságra fogékony Kamilla élvezte a koncertet.



Balázs barátom vette meg a jegyeinket, meg se néztem őket, ezért azt hittem, a főszereplő a Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu lesz. Fordítva történt (Trilok Gurtu Band & Jan Garbarek) és ez nagyon jó volt így. Garbareket elég sokat hallottam az elmúlt években és bármikor szívesen meghallgatom (ha nem kerül irracionális összegbe), de zenéje már kevéssé szolgál új izgalmakkal. Itt Garbarek csak egy volt a zenészek közül Trilok Gurtu abszolút multikulturális csapatának vendégeként és kiderült, hogy a zenélésbe csak időszakosan bekapcsolódó csapattagként is remekül működik. A főszereplő egyértelműen az indiai ütőhangszeres zseni volt, aki a dobolás-tablázás mellett néha énekelt is, valamint egy vödör vízbe bemerített csengettyűkkel és egyéb herkentyűkkel szférikus hangokat csiholt. Nagyon jók voltak a japán Lennonnak öltözött Andy Suzuki billentyűs futamai és a kis pohos olasz (Carlo Cantini) is remekül hegedült, teljesen feldobódtunk a végére.



A pécsi alkalmi koncertlátogatás azért nem lesz gyakori tevékenységünk: 3 óra körül bújtunk ágyba, már Budapesten.

2 megjegyzés: