Bujdosó Pinceétterem - gorgonzolával

Édesapámék nyaralója Balatonszárszón található. A környék étkezési lehetőségei elég változatosak, a parti lángossütőtől és Pista büféjétől kezdve a komolyabb helyeken (Anno Taverna - Balatonszárszó, Forrás - Balatonföldvár, Paprika Csárda - Zamárdi) át a "bonaszerás" zamárdi Mauróig és a csúcsgasztronómiával kacérkodó szemesi Kistücsökig. Azon a meleg nyárvégi napon Bujdosóék balatonszemesi pinceéttermét vettük célba; délután 5 óra felé, a ránk jellemző lehetetlen időpontban indultunk ebédelni.


Forrás: www.bujdoso.com

Pár éve már jártam itt egyszer az exbarátnőmmel, akkor a tágas pincében ettünk, az ételekből leginkább a nagy adagokra emlékszem. Most a kellemes, lugassal árnyékolt teraszon foglalunk helyet, szimpatikus pincérünk azonnal érkezik az étlapokkal. Ezek nem teljesen egyformák, közéjük keveredett egy tavalyi is, a gyors csere után rendelünk egy palackkal házigazdáink rozé házasításából. Feltűnik, hogy a jó borokat igen jutányos - nagyjából bolti - áron mérik.
Az ételek ára is barátságos, a levesek pl. 500 Ft körül szórnak. Édesapám elégedett a csontlevessel. A fokhagymakrémlevesem sűrű, tejszínes, mérsékelt fokhagymás karakterrel (ezt persze Kamilla nem bánja, ő utálja a fokhagymát és az illatát rajtam).
A főételekkel már vannak bajok. Édesanyámnak nem tetszik a hátszín gombás-tárkonyos mártással, rösztivel, a főelemet ugyanis taplószerűre sütötték-szárították a konyhán. Hasonló kivitelű Atyám kemencés libacombja krumplival és lilakáposztával. Lényegesen jobban sikerült Kamilla "fitnessétele": a vegyes grillfalatkák salátával teljesen rendben van. Valószínűleg én járok a legrosszabbul, a szűzpecsenyefalatok gorgonzolás parajos galuskával nevű kompozícióban a száraz húshoz társított galuskát kifejezetten rossz ízű, kellemetlen állagú csuszpájz vonja be. Reménykedem, senki se fogja eztán azt gondolni, ilyen a gorgonzola. Nagyrészt azért megeszem, mivel megeszem szinte bármit, ha éhes vagyok. Panaszkodni se szoktam - ha a pincér nem kérdez.
A hatalmas adagok megteszik hatásukat, desszerteket már nem rendelünk. Bennem ugyan mocorog némi gasztromán indíttatású kíváncsiság, de a főételekre gondolva elnyomom.
Két kávéval és egy pohár baracklével kiegészített számlánk picivel kúszik 12000 Ft fölé. Ennyi pénzért ennyit enni nem rossz ajánlat. Azért jobban örülnék, ha ez a hely egyszerű, házias ízű, de kifogástalan technikai kivitelű ételekkel jelentene olcsóbb alternatívát a Kistücsök szomszédságában...

Konyha: 4.5 (átlagos)
Árszint: 2.5 (alsó középkategória)
Ár/érték: 1.8 (minőséggel arányos árak)
www.bujdoso.com

2 megjegyzés:

  1. Azóta meg is szűnt az étterem, már csak borral foglalkoznak, talán jobb is így.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tán 2 éve meg akartam nézni újra, de már zárva volt.

      Törlés