I. Nemzeti Gulyás Nap - Debrecen


Augusztus utolsó szombatján Noszvajból Debrecenbe autóztunk tovább, az első Nemzeti Gulyás Napra. Útközben közel 20 db egerészölyvet sikerült megszámolnunk Kamillával, viszont a súlyos sötét felhőkből enyhén esni kezdett az eső és hűvös szél fújt. Az időjárás a Tiszántúlon nem fogadta kegyeibe Csíki Sándor kezdeményezését, így a debreceni szervezők által remélt vendégtömeg elmaradt.
Picit bolyongtunk a főtér környékén a Gusta Bistrót keresve, az első két étterem ételeit (Divinus Hotel: gulyásnyárs és Viktória Étterem: kapros töltött káposzta) sajnos lekéstük, az eső viszont szerencsére elállt.
A Hunguest Hotel Aqua-Sol csapata igazi csúcsgasztronómiai bemutatót tartott, sok elemből álló fogásuk (bélszín borecetzselével, tárkonyhabbal és kolbászos-hagymás kenyérrel) elemeit részben helyben készítették. Ők használták ki legjobban az esemény marketing értékét, a szakácsok mellett egy "szóvivő" is érkezett Hajdúszoboszlóról, aki az ekkorra már szépen megszaporodott érdeklődőknek elmagyarázta az étel egyes alkatrészeinek mibenlétét és technológiáját.A Pálma Pub szakácsai jóval egyszerűbb, de nagyon finom készételt (arab gulyás kurkumás jázminrizzsel) kóstoltattak.Zárásként a házigazda Gusta Bistro legénysége következett háromféle étellel (harcsaderék fokhagymás tejfölhabbal, túróscsusza-derelyével, baconchipsszel; citromos mangalicakolbász füstöltpaprika mártással, kacsazsírban sült burgonyával; lassan sült malaccsászár kolbászos-paprikás burgonyával, füstölt tyúktojással). Mi közben az éttermen belül is meggyőződtünk a Gusta kitűnő konyhájáról...
A sötétedés közeledtével a vendégek megritkultak, a szakácsok pedig megkóstolták egymás alkotásait és beszélgetésbe merültek. Elköszöntünk a debreceni szervezkedés egyik motorjától, Kiss Gyulától (Hejszakácsok.hu) és a Gusta séfjétől, Gyöngyösi Jánostól. Talán jövőre is találkozunk, remélhetőleg akkor már az időjárás is támogatja majd ezt a példamutató szakmai összefogásban megvalósított rendezvényt.

3 megjegyzés:

 1. Jó bejegyzés:-)
  A Pálmásokkal beszéltem, azt mondták, hogy minden elfogyott.
  Én a Gulyás Nap egy másik üzenetét demonstrálva otthon főztem és a gyermekeket állítottam a középpontba. Ha nem így lett volna, akkor bajban lettem volna, vagy időzavarban, mert maradtam volna Debrecenben is, és mentem volna a Hortobágyra is.
  Jövőre bízom benne, hogy még többen csatlakoznak, bár itt is vannak összefogásbeli problémák, de én bizakodó vagyok:-)

  VálaszTörlés
 2. Nem vagyok mesterszakács: szerintem komoly siker lesz Debrecenben jövőre, ha marad az összefogás és az égiek is segítenek...

  VálaszTörlés
 3. szûkszavú, de így már érdekes és így gratulálni is lehet Csíki és a résztvevô szakácsok,

  kár hogy olyan messze van.

  VálaszTörlés