Onyx (Budapest)

A H&E verseny előtti szombaton elérkezettnek láttam az időt, hogy megismerkedjünk az Onyx konyhájával. Természetesen az ismerkedés - nem viharosan induló kapcsolatban - enyhébb anyagi áldozatokkal kezdődik...


Forrás: www.port.hu

Az Onyx ebédmenüjének kipróbálását két meglepetés előzte meg. Az egyik kellemes volt: könnyen és közel találtunk ingyenes parkolóhelyet. A kellemetlenség pedig a vendégmegállító táblán várt: jócskán megemelték az ebédmenü árát. Persze, ettől nem ijedtünk el és szaladtunk egészen a Szent Jupátig... Helyet foglaltunk az eklektikusan burjánzó belvilágú luxusétteremben, majd elkezdtük élvezni a kiváló és barátságos pincérek figyelmét.
Ételeink előtt elvárható minőségű házikenyeret és vajat kaptunk rágcsálni. A póréhagymás burgonyakrémleves, házilag füstölt pisztránggal - hármunknak - remek választás volt, a hal jól passzolt a krémleves ízvilágához. Én a konfitált marhaoldalas, fűszeres paradicsommártással és füstölt burgonyahabbal c. kompozícióval folytattam. A fogás nem volt rossz, de a beltartalom kevésbé volt izgalmas, mint az elnevezése. Az oldalas (?) szuvidáltnak tűnt, állaga leveshúsra emlékeztetett, rápirítani elfelejtettek (vagy nem akartak). A paradicsommártástól is kissé többet vártam, a füstölt burgonyahab viszont szerencsére egy kanálnyi finom, decensen füstös ízű burgonyapürének bizonyult. Édesanyám elé csirkemell saltimbocca, bazsalikomos rizottóval és vargányakrém mártással került, majd tűnt el elégedett mosoly kíséretében. A zöldségekkel töltött lazacfilé olívamártással (Kamilla és Édesapám) szintén rendben volt, bár enyhén túlment a lazac. Az elnevezéssel itt is volt pici baj, a hal nem töltve, hanem rétegezve volt zöldségekkel (egyébként ez feltehetőleg szerencsésebb megoldás az elkészíthetőség szempontjából).
A desszertek jelentették ebédünk fénypontját. A ropogós karamell szelet narancshabbal és a - rétegelt - somlói XXI. század (feláras) egyaránt a legjobb itthoni éttermekhez méltó színvonalú finomság volt.
Az ebédet fejenként 1 deci borral (Heimann Kékfrankos, Luka Pinot Noir és St. Andrea Áldás) kísértük. Itt botlott egyedül a felszolgálás, pincérünk szegény Luka Enikőt ajánlásában Egerbe pozicionálta...
Már csak fizetnünk kellett, sajnos (az Onyxba inkább meghívatni érdemes magunkat). A fenti kedvezményes ebédmenü ételsor a 15 %-os szervizdíjjal mintegy 22000 Ft-ba fájt négyünknek. Hát, ennyiért meg is lehet vacsorázni pár helyen Budapesten. Nem is rosszul.

www.onyxrestaurant.hu

7 megjegyzés:

  1. "Az oldalas (?) szuvidáltnak tűnt, állaga leveshúsra emlékeztetett, rápirítani elfelejtettek (vagy nem akartak)"

    Azért ez elég veszélyesen hangzik... :-(

    VálaszTörlés
  2. Walter Melone: mire gondolsz? Fertőzésveszély?

    VálaszTörlés
  3. Igen. Mindenhol azt olvasom, hogy kérgesíteni muszáj, mert a hús felszíne sohasem "tiszta". És ez a technológia nagyon könnyen okozhat ételmérgezést, ha nem megfelelően alkalmazzák...

    btw: lehet, h nem is szuvid volt.

    VálaszTörlés
  4. Walter Melone: a szuvidálás és a konfitálás által produkált ízvilág/állag nehezen összetéveszthető, vagyis a "tűnt" szót csak azért iktattam be, mert nem (mindig) kedvelem a kinyilatkoztatásokat...
    Ha betartják a technológiát, a veszély csak elméleti, rápirítás nélkül is. Az élvezeti értéket viszont erősen befolyásolja, ha a rápirítás elmarad vagy gyakorlatilag érzékelhetetlen. Ennél is fontosabb, hogy rosszmagam nem kedvelem, ha egy terjedelmes ételnévvel sem sikerül leírni a vendéglősöknek/séfeknek a fogás beltartalmát.
    A hús egyébként - a maga nemében - finom volt és semmilyen aggasztó tünetet nem okozott az elfogyasztása után. :)

    VálaszTörlés
  5. 22.000/4=5.500.- Most mi a gond egy szombati ebéd árával borokkal,+15% jattal(légy öszinte ennyit nem szoktál adni).Egyébkénk elfogadom a husikifogásodat,pont ez volt a gondom az 57-ben,ahonnan datálódik harcmodor változásunk. És mi van Csizmazia Lacival, jársz még az 57-be?

    VálaszTörlés
  6. nyilván Kóstoll-.óó irta a bejegyzést.

    VálaszTörlés
  7. Kóstoll-óó: semmi nagy bajom nem volt az ebéd árával, de ez egy ebédmenü ár, hiszen ők adnak kedvezményes menüt szombaton is. Annak kissé drágállom, illetve lehet ennyi egy ebédmenü nyugodtan, de akkor viszont azt várom, hogy legyen hibátlan. Ez az ebédmenü nem haladta meg a Csalogányban és Olimpiában szokásos szintet, vagyis nem volt best buy.
    15% jattot tényleg nem szoktam adni, de itt nem volt választásom, felszámolták. Az automatikus felszámítást se kedvelem, ha meg 10-nél több százalékot számolnak fel automatikusan egy aránylag drága helyen, azt kifejezetten pofátlanságnak tartom. A fentiek miatt nem is vágyom vissza az Onyxba, bár az értékeit elismerem.
    Az 57-ben akkor jártam utoljára, amikor egymás mellett ültünk borvacsorán tavaly. Lassan ideje, hogy elmenjek újra...

    VálaszTörlés