Balaton: délkeleten a helyzet (nagyjából) változatlan

Miközben a gasztrosajtó lelkendezéseiből látom, hogy a Balaton északi partján érdekesnek tűnő (vagy jól marketingelt) új helyek nyílnak, mifelénk (Balatonszárszó és tágabb környéke) a helyzet legutóbbi beszámolóm óta nagyjából változatlan: rosszat bárhol lehet enni, ehetőt is aránylag sokfelé, élvezeteset viszont leginkább csak a Kistücsökben. A Tücsökbe sajnos a frekventált napokon nehéz beférni foglalás nélkül, nekem pedig nincs kedvem a kiszámíthatatlanul alakuló teniszmeccseket a vacsora időpontjához igazítani. Így aztán eszünk, ahol éppen sikerül...


Anno Taverna (Balatonszárszó)


Sokan a Kistücsök alternatívájának tekintik a szárszói éttermet, tömve is van a kánikulai hétvégéken. Én másként gondolok a Tavernára: a tóparti átlagot meghaladóan főznek, de a teljesítmény közelebb van ahhoz a bizonyos átlaghoz, mint a Tücsökéhez. Szerencsére az árakkal ugyanez a helyzet, az adagok pedig optimálisak: 3 fogást meg lehet enni rosszullét nélkül, de egyetlen főétel után se maradunk éhesek. Jó a marhapörkölt (2550 Ft), a mellé adott szrapacska kevésbé. Igen jó az ajánlatból kinézett alföldi kapros-gombás harcsa (2950 Ft) és dicséretes, hogy készítenek saját ötletből kiinduló tortát, de a marcipános Taverna torta (750 Ft) inkább tömős, mint kifinomult. Jobb választás a narancsos-mascarponés torta, vagy a Bock Bisztró sütés nélküli verziójára hajazó, de attól jócskán elmaradó "vargabéles". A limonádét, mint megannyi helyen, agyoncukrozzák.
www.annotaverna.hu
(látogatás időpontja: 2015. VII. 23, VII. 27, VIII. 9)

Ciao Ciao Italia (Zamárdi)
Két éve megörültem a Zamárdi siófoki végén (Széplak alsó) nyitott olasz helynek. A pizza továbbra is jónak tűnik (a szomszéd asztalnál), de spenótos-rikottás gnocchit (1800 Ft) kértem. Állaga főzelékszerű, talán a mennyiség (lenne) dicsérhető, ha valaki ilyenből sokat bír enni. Egy deci házi fehérbor helyett kettőt hoznak, sajnos hűtetlen, miközben legalább 30 fok van. Ezek után alig csodálkozom, hogy a speciális kérésem (csak egy gombóc profiterolt ennék az adag, tehát három helyett) komoly zavart okoz, de végül megoldják: kapok egy gombócot, teljes áron.
Hát, ezért a produkcióért valószínűleg nem autózom többé 15 kilométert.
www.ciaociaoitalia.hu
(látogatás időpontja: 2015. VII. 24)

Csigaház (Balatonföldvár)
A kikötői hely nagyon felkapott lett, csúcsidőben hosszasan várni kell az asztalra. Az étel azért nem annyira jó, hogy ezt sűrűn megtegyem...
(látogatás időpontja: 2016. VIII. 7)

Forrás (Balatonföldvár)


Egykori kedvencünk nem a legjobb napjait éli, a legforgalmasabb főszezoni hétvégeken simán találunk üres asztalt. Mintha a konyhai lelkesedés is csappanna, az ételekből kiveszni látszik a korábbi, visszafogott fantázia. A cigánypecsenye (2290 Ft) példás, az adag emberes. Kérésemre "fúziósan" is elkészítik, spenótos gnocchival - nyugodtan feltehetnék az étlapra. A legdrágább étel, a steak mustármártással (4900 Ft) viszont egyáltalán nem jó az árához képest.
www.forrasvendeglo.hu
(látogatás időpontja: 2015. VIII. 6, VIII. 14)

Il Mercato (Balatonakarattya)


A Spoon tágas olasz fiókétterme májustól szeptemberig tart nyitva, így végre van egy elfogadható (szezonális) olasz hely a tóparton. A hideg paradicsomleves (1050 Ft), a csirkecomb peperonatával (2590 Ft) és a Don Pietro pizza (2590 Ft) meggyőző, a csinos, ám nem friss hatású csokoládétorta (1550 Ft) kevésbé. Az iszonyúan elcukrozott limonádé felhigításához kedves pincérlányunk - fensőbb utasításra - nem hoz csapvizet, így a limonádém az olasz ásványvízzel együtt 1600 forintba kerül. Az italokon erősen fog a ceruza, az ihatatlanul meleg kommersz chianti a ház boraként durva 1980 Ft/1,5 dl áron.
www.ilmercato.hu
(látogatás időpontja: 2015. VIII. 13)

Kukorica Csárda (Balatonföldvár)


A Kukorica parkolójában rendszeresen álló turistabuszok korábban elriasztottak, így aztán meglepődöm, hogy itt még üdvözlő falatot is szervíroznak. Más kérdés, hogy 35 fokban mennyire jó ötlet a többféle zsír és kenyér.
Az üresen kért halászlé ízre eléggé rendben van, az alján található szálkatörmelék nem lelkesítő. Jó a marhapörkölt galuskával (2990 Ft), pontosabban a pörkölt jó, a galuska halvány. A kocsislegény kedvence (3190 Ft) nekem akkor lenne kedvemre, ha a taplószerű karaj nem csak tálaláskor találkozna az ízletes raguval, illetve ha már nem aprítják fel a húst, legalább nem karajból készülne. A zúzapörkölt libamájjal (2990 Ft) különös napi ajánlat, de finom. A somlói (780 Ft) nem kiemelkedő, de bár legalább ilyet adnának somlói néven mindenhol. Az adagok nem brutálisak, környékbeli termelők borait poharaztatják.
www.kukorica-csarda.hu
(látogatás időpontja: 2015. VII. 25, 2016. VIII. 5)

Mala Garden (Siófok)


A tóparti vendéglőkétől eltérő választék és beltér egy keleties hangulatú luxusszállodában, kert az Aranyparton. Igen jó leveseket (maracuja, cukorborsó, sajt: 1390 Ft) és túrógombócot (1290 Ft) ettünk; a camembert sajttal, zöldborsópürével, tócsnival kínált rosé kacsamell (3990 Ft) kissé rágósra sikeredett, míg a thai bazsalikomos marhacurry (3790 Ft) túl óvatos fűszerezésű. A Mala-komplexumhoz kávéház (Mandara) is tartozik, egyedi cukrászsüteményeiket (pl. belga csokitorta, 890 Ft) kínálják pultból az étteremben is.
www.malagarden.hu
(látogatás időpontja: 2015. VIII. 8, VIII. 10, 2016. VI. 19, X. 5)

Piroska Csárda (Siófok)
Továbbra is biztos pont a pár éve újranyitott csárda, hagyományos ételekből elég jókat ehetünk jó áron. A harcsapaprikás túrós csuszával kis adagban (2000 Ft) is laktató, a halhús lehetne kissé feszesebb.
www.piroskacsarda.hu
(látogatás időpontja: 2014. IV. 7)

Pub-Lik (Balatonföldvár)
Balatonföldvár és környéke leglátogatottabb helye nem győzött meg: a választék ugyan eltér a hagyományos vendéglőkétől, de a színvonal nem egyértelműen magasabb. Az olaszkolbászos-tejszínes fricellit (2290 Ft) túlfőzték, a dupla csokitorta (1090 Ft) esetében pedig nem is értem, hogy ezt a reménytelenül tömör, halvány ízű cuccot miért tartják étlapon. Évek óta példás viszont a tiramisu (1090 Ft).
www.pub-lik.hu
(látogatás időpontja: 2015. VIII. 6, 2016. VIII. 5)

Rádpuszta Gasztro Élménybirtok (Balatonlelle-Rádpuszta)


A rádpusztai csárdát is tartalmazó komplexum újabban a fenti nevet kapta. A fedetlen részen kiválasztott asztaltól a pincér átültet a kevésbé levegős részre egy német csoport kedvéért, de az ételekre nem lehet panasz: a Rózsa Sándor kedvencének (2850 Ft + köret) nevezett pácolt tarja és a szürkemarhalábszár-pörkölt (2890 Ft + köret) egyaránt remek, az eperkrémleves is méltányolható. Az adagok méretesek, de nem gigásziak, az árak meghaladják a honi csárdaátlagot. A tejpite barackízzel (890 Ft) a bőséges cukorszórás nélkül élvezhető lenne, még inkább az olcsó szállodák svédasztalos reggelijeinek aludobozkás "lekvárjait" idéző rémség házias minőségre cserélésével.
www.radpuszta.hu
(látogatás időpontja: 2015. VIII. 7)

Véndiófa (Balatonszárszó)
Gyerekkorom szép emlékeinek helyszínét vagy 15 éve nem látogattuk meg. Régen csodás Budapest-bélszíneket és Szárszócska nevű rántott-töltött tekercseket ettünk itt, aztán a színvonal lement, átmenetileg be is zárt a nagy múltú vendéglő. Jelenleg éppen nyitva van, de az igen forgalmas Anno Tavernától kb. 200 méterre jobbára üres. Megnéztük, miért.
Az étlap tiszta retro, megállt az idő a '80-as években. Ami persze nem baj, ha a régi ételek jók.
Sajnos a halászlé nem jó, nagyon nem: irdatlanul sós halpüréfőzelék. Édesanyám visszaküldi, pedig a pincér szerint mindenkinek ízlett. Finnyásak vagyunk, nyilván. Budapest-bélszínt (3300 Ft) eszünk, ez a legdrágább étel és talán eléri a 30 évvel korábbi minőséget. A rétes viszont gyakorlatilag ehetetlen, miként a szinte kizárólag grízből álló, romlásnak indult tejföllel leöntött túrógombóc is.
Valószínűleg megint kimarad 15 év, pedig micsoda csárda lehetne itt, gyönyörű diófás kerthelyiséggel.
(látogatás időpontja: 2015. VIII. 16)

2 megjegyzés:

  1. Mi általában már csak május végén és októberben vagyunk a helyszínen, ezért a szezonális helyek kiesnek, de azért kösz a figyelmeztetést! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fentiek közül a Ciao Ciao, a Csigaház, az Il Mercato és a Pub-Lik szezonális...

      Törlés