(V)együnk szart: Ikea narancs és bodzavirág lekvár

Valamikor voltak illúzióim az Ikeával kapcsolatban: ez a multi mégis más, mint a többi, olyan jobb fej, aránylag jó minőségű termékekkel. A pici raktáramban Ikea állvány áll vagy 15 éve, a könyvespolcaink is onnan származnak. Rendszeresen vettünk bizonyos élelmiszereket, elsősorban a zseniális narancsos kekszre emlékszem (régen kivonták a forgalomból). Közben lassan megváltozott valami, az egykor oly precíz, lapra szerelt bútorokat néha csak hosszas fúrás-faragással lehet összerakni, mint legutóbb is történt a cipőszekrényünkkel. Az árak folyamatosan csökkennek, sajna, a minőség se stagnál.


A címszereplő lekvár biotermék, egyben remek bizonyíték arra, hogy nem mind fénylik, ami bio. A csinos üvegcse tartalma szinte homogén, zselés, baromi édes trutymák.
Ikea, az erő legyen veled (és köszike a folyamatos tegezést)! Mi biztos nem veszünk több ennivalót Nálad...

Ikea Sylt Fläder & Apelsin
Gyártó és forgalmazó: Ikea
Beszerzési ár: 790 Ft/425 g
Összetétel: cukor, narancsjuice fagyasztott koncentrátumból (20%), narancshéj (9%), bodzavirágextrakt (8%), pektin, citromsav, víz, citromlé (gyümölcstartalom: 29 g/100 g)

12 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon frappáns kis értékelés volt! Tetszett!!!

    VálaszTörlés
  2. Örülök! Nekem a lekvár kevésbé...
    Töprengek, hogy megszüntetem/finomítom ezt a rovatcímet, de mindig akad valami adekvát termék.

    VálaszTörlés
  3. Ez olyan igazán Hapcis volt:-)! Hiába na, az őszinteség néha fáj. A Narancs és bodza kombinációja egyébként szerintem zseniális, kár a "trutymák" állagért.......öhöm, egyébként mit értünk "trutymák" állag alatt?
    Anyósommal 20 éve vitatkozunk azon, hogy a házi főzetű lekvárokhoz mennyi is az a cukormennyiség ami kívánatos!?

    VálaszTörlés
  4. Hümmm, a trutymák nem kizárólag állagot jelöl. Bármilyen ellenszenves, gél halmazállapotú dolgot így szoktam nevezni (trutymó).
    Cukor: nekem általában és lekvárban is nagyon kevés a kívánatos vagy esetleg semmi (pl. szilva), és a friss gyümölcsíz megőrzése (kivéve szintén a szilvalekvárt, abból kedvelem a hosszan főzöttet is). Kamilla nem főzi sokáig a lekvárt, inkább ad hozzá némi zselésítő (trutymóképző?) anyagot.

    VálaszTörlés
  5. Én is arra esküszöm, hogy lekvárban a gyümölcsízt kell megőrizni, anyósomat erről nem tudom meggyőzni....s így már egy ideje a nejem főzi a lekvárt. Tegnap éppen szóba került az új szalonna kóstolása közbe az általad felvetett bodza+narancs kombináció és mindenki lelkesedik érte, úgy hogy idén főzök is belőle. Már csak egy jó recept kellene majd hozzá. Ja és a szalonnázó grémium eldöntötte, hogy idén főzünk vagy 60 liter szilvalekvárt is, merthogy minden adott hozzá:-)).

    VálaszTörlés
  6. Ezt az ikeás receptet (bodzával ízesített narancslébe annyi cukrot és pektint teszel, hogy félig megszilárdul) nem ajánlom...

    VálaszTörlés
  7. Hát én ugyan nem, de a lányaim szívesen vásárolnak az itteni (Bécs) IKEA-ban, de kizárólag bútorokat :-))
    A befözés, lekvár már az én feladatom (itt az árak nem emelkednek - nem elírás Nálad az "Az árak folyamatosan csökkennek, sajna, a minőség se stagnál..."?
    Az ausztiai IKEA folyamatosan emeli az árait és sajna, a minöség nem áll a magaslat csúcsán.

    VálaszTörlés
  8. Nem követem túlzottan nagy figyelemmel az Ikea dolgait, de az évente postaládánkba dobált magyar katalógusukban többnyire az ötlik szemembe, hogy öles betűkkel hirdetik: ilyen-olyan termékeik megint olcsóbbak lettek. Nyilván lassan mindennek a beszállítóját sikerült kínaira cserélni, illetve kínaiból is a korábbinál olcsóbbat találni.

    VálaszTörlés
  9. :D Egyébként amíg néhány éve a friss katalógus olvastán az emberben felhordat az ikea-láz, ez az utóbbi évek egyre vékonyodó prospektusainak nézegetésekor már nem fog el....

    VálaszTörlés
  10. Összenőtt, ami összetartozik? Ez is csak egy multi, a báj meg elillant...

    VálaszTörlés
  11. Én tudok egy jót is az Örs vezér téri Ikeában:
    A vevőszolgálatnál van egy tényleg kizárólag narancsból narancslét facsaró automata (nem összekeverendő a műnarancsokkal díszített "töltsd magad" géppel) Baromi jó!!:)
    Lala

    VálaszTörlés