Kemenceavatás

Augusztus 20-át kivételesen nem Budapesten töltöttük Kamillával, Pali barátunk hívására Hevesvezekénybe utaztunk kerti partira. Az apropót az új kemence felavatása jelentette.


Utóbb megtudtam a komáromi Kenyérmúzeumban, ez a típus a vasúti kemence

Mivel picivel előbb érkeztünk a vendégseregnél, felötlött bennem a pecázás gondolata a közeli Kiskörén, a vízerőműnél. Itt sok évvel ezelőtt, talán a tiszai ciánszennyezés évében (2000) horgásztam utoljára. Akkor nyáron a szennyezést túlélt halak fantasztikus tömegben gyűltek össze az erőmű alatt, rengeteg orvhorgászt is vonzva. Engem a gazemberek tömege és ténykedésük, vagyis a harcsák oldalba akasztgatása pár alkalom után elriasztott, inkább a vasúti hídnál próbálkoztam. Később hallottam, a szolnoki kommandósokkal megerősített rendőrök több ütközetben megtisztították a terepet a rabsicoktól. A dolgok "természetesen" a hazánkban szokott forgatókönyv szerint alakultak, a horgászok elől elzárt területet kiterjesztették, így a legjobb részeken pillanatnyilag szabályos módszerekkel is tilos a horgászat.


Madársereglet - szürkegémek, sirályok és egy kócsag a nekünk tiltott zónában

Idén a folyók vízállása egész nyáron extrém magas volt a rengeteg csapadék miatt. Ilyenkor a kávészínű vízben az általam kedvelt rablóhalazó módszer, a műcsalis pergetés kevéssé működik. Nem is raboltak a balinok, kizárólag a tiltott területen. Így a pergetőbot a tokban maradt, viszont közel lopakodtunk a lezárt részhez. A turbinákon átömlő, forgó-burványló víz rendkívüli oxigéndús, az apróhalak nagy tömegben ficánkolnak a felszín közelében. A vízimadarak nem sokat erőlködnek, elég odaállniuk a ferde betonfal szélére és hopp, máris kikaphatnak a vízből egy-egy ízletes küszt. Sajna, komolyabb gép és teleobjektív nem volt nálunk, de így is nagy élményt jelentett a gémek és kócsagok viszonylagos közelsége.


Ő engedett legközelebb (szürkegém)

Mire visszamentünk, már javában folyt a sütögetés és evészet. Kenyérlángos és többféle hús sült a kemencében, olasz barátaink pedig pizzával kedveskedtek a vendégeknek. Ilyen jó pizza még biztos nem készült Vezekényben és környékén, Pali helyi ismerősei pedig el voltak ájulva, hogy originális olasz pizzasütő mestereket is invitáltak a házigazdák a bulira. Ez persze nem így volt, ravennai faiskolás barátunk a feleségével és egy másik házaspárral némi üzleteléssel összekapcsolt egy hetes pihenésre érkezett Magyarországra. A pizza ezúttal verte minőségben a kenyérlángost, a négy olasz vagy két órán keresztül folyamatosan gyártotta őket, míg az egybegyűltek eszegettek és szórakoztak.


Akcióban a talján pizzasütő különítmény


A kemence ideális hőfokának fenntartását még gyakorolni kell

Volt zene és tánc, jókedvem emelkedtével életemben először karaokével is megpróbálkoztam. Valamelyik Máté Péter dalt és a Ciao, Marinát sikerült nagyjából előadnom döbbenetes muzikalitásommal...


Házigazdánk szaxofont ragadott

A lehűvösödő éjszakában éjféltájt indulunk haza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése