Zabáljunk finomat - Rétisas újratöltve

Stabil kedvencünk, a Rétisas hosszas betegségem alatt eltűnt a Rimaszombati úti, szinte komikusan lepukkant épületből. Egy darabig azt hittem, Péntek Imréék végleg bezártak, aztán a Fészbukon ráakadtam az új címre: a kelenvölgyi teniszpálya üresen álló éttermébe költöztek át.
A beltér itt tágasabb, kert sajnos nincs. A konyhán és az étlapon semmi se változott: az emblematikus mátrai borzaska (5 cm krumpliköntösben 3 milliméteresre klopfolt karaj) továbbra is kérdéseket vet fel az abszurd arányok miatt, de minden étel igen finom-házias, ha képesek vagyunk megbarátkozni a kissé eltúlzott adagokkal.


Egyre szaporodnak a gasztroforradalom vívmányait (rövid étlap, frissen elkészített ételek, kevésbé ismert alapanyagok, minimális sóhasználat, visszafogott adagok, sztárolt séfek) felvonultató bisztrók, néha már kissé unom is őket, csak szeretnék jóllakni flikkflakkok nélkül, aránylag olcsón, ízes étellel. Ilyenkor kerül képbe a Rétisas.


A Sasban úgy főznek, mint otthon. Vagy jobban. Van választék és jól is lehet lakni, akár egy fogással is. Természetesen akit rituálisan kiráz a hideg, amikor arra gondol, hogy a pörköltje esetleg kiporciózva pihen a mélyhűtőben, az jobban teszi, ha nem tér be...
Minket az ilyesmi nem zavar, időnként viszek haza is pörköltet vagy valamelyik tartalmas levest (bableves, gulyásleves). Ha több fogást szeretnék fogyasztani, a csészényi gombaleves (590 Ft) célszerűbb választás, bár ez se kicsi adag. Pont olyan a kivitel, mint édesanyámnál: paprikás, kissé szétfőtt zöldségekkel. Kiváló a házi májgombóccal szervírozott húsleves (590 Ft) is.
Ezek után ehetünk pörköltet, a sztenderdek (marha, zúza) mellett ritkaságok is fellelhetők, mint a kakasherepörkölt. Van sokféle rántott cucc, fatányéros, vadas marha, vannak belsőségek (resztelt máj, 1690 Ft). Előfordul szalontüdő, bár utóbbiból nem itt szoktunk rendelni, mivel rágyógyultunk Bíró Lajos Hold utcai piacon kínált verziójára.


Nagy klasszikusa a Rétisasnak a borzaska, méretben már a zóna adag (1390 Ft) is mellbevágó: 2 db öklömnyi krumpli-hús kombó, tejföllel-sajttal gazdagon beborítva, némi salátával. Valaki szólhatna Imrének, hogy nyilván így is sokaknak tetszik, de a klopfolatlan centis karaj 2x1 cm krumpliburokban lényegesen vonzóbb lenne. A legutóbbi borzaskához vitaminsalátát (890 Ft) rendeltem - a vödörnyi, fetával és olajbogyóval gazdagon vegyített keverékből maradt másnap ebédre is.
Igen finom Stroganoff-hátszínt (2490 Ft) és Budapest-hátszínt (2490 Ft) ettünk márciusban, köretnek a kitűnő házi sült burgonya (490 Ft) az ideális választás, lehetőleg egy adag 2 személyre. :)
A laktató adagok mellett általában elégséges saláta is érkezik a tányérokon, azt felesleges külön rendelni.


A fentiekből feltehetően kiderült, hogy az ár/érték aránya a Rétisasban kivételesen kedvező: igen jókat ehetünk szinte kifőzdei árakon. Egyedüli szívfájdalmam, hogy zóna adag csak néhány ételből kérhető, pedig szerény dimenzióim (190 cm, 110+ kg) fenntartásához egy csésze leves után az is bőségesen elegendő lenne.

1116 Budapest, Hunyadi M. út 56.
(látogatás időpontja: 2019. III. 6, IV. 6, IV. 19)

8 megjegyzés:

  1. Nem is kellett elolvasnom... elég volt a jól sikerült fotokra ránéznem!

    VálaszTörlés
  2. Az új helyén még nem voltunk, de hamarosan.
    A pejslijüket megkóstolnám, közelebb van, mint a Hold utca.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajna alig látok pejslit - talán a Rosenstein jut még eszembe, ott valamelyik nap szalontüdő a napi ajánlat.

      Törlés
  3. Igen, Rozit azt tudom.
    Marad az sk. gyártás, sajna disznótüdőt is alg látok, nem hogy borjút :(

    VálaszTörlés
  4. A páromat nem lehet rávenni a készítésre, utál minden belsőséget.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem sokak nevében írom: Örülök, hogy visszatértél...

    VálaszTörlés