Alessio - dolce vita Pasaréten

A Pasaréti úti Alex cukrászda és kávézó pár éve étteremmé változott. Az Alessio azon ritka helyek közé tartozik Budán, ahol hétköznap este is előfordulhat, hogy nem kapunk helyet foglalás nélkül.
Bár a konyha nem a fővárosi olasz csúcsokat ostromolja és a séf nevét se emlegetik a honlapon (sajnos), de az egykori villában kialakított polgári beltér és az út zajától viszonylag jól szeparált kerthelyiség önmagában biztos nem garantálná a töretlen népszerűséget.


Az étlap a mediterrán/olasz vonalon mozog, sok hallal, tengeri lényekkel. A krémlevesek (790 Ft) kiválóak és érdemes megkóstolni a nagy mediterrán hallevest (2400 Ft), ha egy jó halászlé tengeri-paradicsomos alternatíváját is tudjuk értékelni.


A töltött és nem töltött házi tésztákban ritkán csalódtam, legfeljebb a nagyon édes és egyúttal nagyon fokhagymás sütőtökös-spenótos ravioli (1980 Ft) nem volt kedvemre való - a négysajtos gnocchi (1980 Ft) és a ház pármai sonkás-póréhagymás-paradicsomos gnocchija (2280 Ft) annál inkább. Remek a parajos pappardelle lazacfilével (2300 Ft), bár a tészta lehetne hajszállal feszesebb állagú. Tudnak bánni a húsokkal (szűzérmék parmezános-tojásos bundában, grillezett zöldségekkel, 2800 Ft) és hangsúlyosak a halételek az étlapon és a táblán egyaránt.


Ez nem pizzéria, de nem járunk rosszul a pizzákkal. A konyhán sütik őket, nyilván elektromos kemencében. A tészta nem nagyon hólyagos és az ízlésemnek kissé túlságosan édeskés, de szép, vékony, a feltétek tisztességesek (pármai sonkás és vargányás pizza, 2290 Ft). A viszonylag közeli környékre ki is szállítanak a nem terjengős kínálatból.


A desszertek szinte minden középkategóriás (vagy az alatti) helyen a kínálat neuralgikus pontját jelentik. Az Alessióban a tiramisu, a profiterol és a mousse-ok az Angelo cukrászdából származnak. Ezek nem elfogadhatatlan minőségű sütemények, de változatos frissességük és a mousse-ok mérsékelt ízintenzitása miatt jobban járunk, ha az étlap vagy a tábla néhány tételéből választunk. Utóbbiak közül a "kötelezők" (panna cotta, créme brulée, csokiszuflé) nagyon rendben vannak, míg a változó gyümölccsel kombinált mascarponés tortákból (900 Ft) fogtam ki igen jót (lime) és gyengécskét (eper) is.


Talán a nagyon okos Bede Márton cikke alatt írta valaki a 444-en, hogy az Alessio unalmas étterem. Boldog lennék, ha minden budapesti olaszban legalább így - unalmasan rendesen - főznének.
A változatos beltér és a kert mellett valószínűleg az aránylag széles kínálat, a tisztes minőségű/adagú ételek, a nem elszállt (évek óta nem változó) árak és a profi/kedves kiszolgálás kombinációjában rejlik az Alessio permanens sikerének titka.

www.cafealessio.hu
(látogatás időpontja: 2012. XII. 22, 2013. IV. 21, VI. 24, XII. 10, 2014. V. 14, 2015. XI. 3)

2 megjegyzés:

  1. Örülök az Alessió-beli élményeidnek, sok-sok tapasztalat alapján írtad beszámolódat. Magam is próbáltam, még 12-ben, egyetlen alkalommal... többre nem volt érkezésem.
    Mackóúr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerettem volna még több tapasztalatot gyűjteni, de vagy háromszor nem fértünk be. Viszonylag kevés ételt említek konkrétan, ez meg azért van, mert a jegyzeteim átnézése közben kiderült, hogy többször ugyanazt rendeltük. Felkészültebben kellene étterembe menni. :)

      Törlés