Az óriások földjén - Pásztor Csárda

Minden év őszén Szombathelyen kiállítok és egy éjszakát is ott töltök. Tavalyelőtt rémes pizzát vacsoráltam egy görög vendéglőben, tavaly nem fértem be a bozsoki Határmenti Vigadóba, majd elég jót ettem a csónakázó tó partján (Tó vendéglő), de annyira lassú volt a kiszolgálás, hogy az elhalványította az ételek érdemeit.
Idén Nagypapi tippje alapján választottam ki a város északnyugati részén található Pásztor Csárdát. A vacsorám finom volt, másnap visszatértem ebédelni. Addigra már megokosodtam, a főételből fél adagot kértem, de így is meglepetés ért.


A Pásztor Csárdában ugyanis nem sajnálják az ételt a kedves vendégtől, az erdei gombás-libamájas szarvastokányomból (2750 Ft) például fővárosi középkategóriás éttermekben 2-3 adagot kiadnának, illetve a körítésként szereplő 6 db féltenyérnyi dödölle elmenne vega főételnek. Vesztemre a tokány mellé rendeltem házi savanyúságot (650 Ft) is, ami egészen elképesztő minőségű és mennyiségű: csónakszerű tálkában kb. 30 deka uborka, kétféle káposzta, almapaprika, kukorica és krumpli. Mivel az étlap szerint naponta készítenek házi rétest, ezt nem tudtam kihagyni, igaz, megenni se, tehát a réteseket elvittem és másnap megoldották a reggelimet.


Utána dolgoztam kicsit a kiállításon és úgy döntöttem, hogy bontás után, késő délután eszem még egyet a csárdában.
A disznójava rafináltan egyfajta Budapest-raguval betakart sertéskaraj. A karajjal senki se képes csodára, de egyébként az étel minden józan igényt kielégített 1645 forintért (fél adag). Mondanom se kell, hogy ebből a fél adagból a pesti fine dining egyes ünnepelt szakácsai egy hétig ellátnák az összes vendégüket. Utána következett a somlói (820 Ft), amihez foghatót sajnos keveset találni az országban - alig emlékszem az utóbbi évekből még egy olyan példányra, amihez megsütötték az eredeti receptben megkívánt háromféle piskótát.


Most érkeztünk el az írásom sarkalatos pontjához. Bár nagydarab vagyok, de nem óhajtok egy főétellel degeszre jóllakni. Ezért nem kedvelem a zabáltató éttermeket, ráadásul ezekben szinte soha nem párosul a mennyiség minőséggel. A Pásztor Csárdában - a csárdásan extenzív étlap ellenére - más a helyzet, a kissé fojtós töltelékű réteseket leszámítva minden étel a maga műfajában igen jó volt.
Szeretettel ajánlom mindenkinek a látogatást, csak nehogy ebéd előtt reggelizzenek...

www.pasztorcsarda.hu
(látogatás időpontja: 2015. IX. 10, IX. 11)

8 megjegyzés:

  1. Szeptemberben szarvast rendelni?
    Ez sokat elárul...

    VálaszTörlés
  2. Arról a gasztrobloggerről aki frankón tud kritizálni másokat, a kákán is csomót keres de közben nincs tisztában azzal az alapvetéssel, hogy szeptemberben a feromonoktól bűzlő húsú szarvasbikákat lövik a vadászok így ezek húsa kerül az asztalra. Vannak kezelési és konyhatechnikai módszerek amelyekkel ezt a szagot/ízt lehet tompítani de teljesen nem eltüntethető.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jelentős tévedésben vagy - ez a blog nem arról szól, hogy az überokos blogger kritizál/kákán is csomót keres, netán promotál vagy felszop másokat, hanem egy étterembe viszonylag gyakran járó ember leírja a tapasztalatait.
      Komolyan gondolod egyébként, hogy egy szeptember 10-én felszolgált szarvasraguhoz feltétlen szeptemberben lőtték a bikát? Vajon miből készült ez az étel például augusztus 30-án?

      Törlés
  3. Nem biztos, hogy augusztus 30.-án is rajt van az étlapon.
    A "miből készült"-be inkább nem mennék bele. A válasz lehet ló, szarvasmarha, bivaly a szelethúsoknál, apróhúsnál meg jobb bele sem gondolni, mindenesetre a gázolt borz sincs kizárva. Ezek az infók olyanoktól származnak akik nem teljesen törvényes úton láttak el éttermeket "vadhússal".
    Nyáron egyébként szarvashús ügyekben eléggé kiapadnak a források, ezért valószínű, hogy szeptemberben friss beszerzés van a frigóban-annak minden bajával együtt. Én egyszer ettem bőgő bika husából, többé nem akarok.
    Étteremben meg egyáltalán nem eszem vadat, de ez legyen az én bajom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ilyen típusú helyeken állandó étlap van, tehát valahogy megoldják. Az étel jó volt, a hús "szarvassága" hihető volt, a gombát rakhatták volna bele jóval később is, ha esetleg csomót akarnék keresni a kákán...
      Vadat egyébként én is ritkán rendelek étteremben, értek már meglepetések egészen jó helyeken is (adagonként lefagyasztott étel kimikrózva, gyanús identitású hús, stb.).

      Törlés
  4. Jómagam 4-5 éve voltam a Pásztor csárdában, egyik legjobb csárdaélményem volt. Ugyanezt tapasztaltam. fősodratú ételek tisztességgel elkészítve, megfizethető áron, korrekt adagokban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Boldog lennék, ha ilyen lenne a csárdák átlaga.

      Törlés