Vegyünk jót is a Lidliből...

Bár imádom és tőlem telhetően támogatom az igényes magyar kistermelőket, ritkán érzek késztetést, hogy 1000 Ft/20-22 dkg körüli árfekvésű lekvárokat vásároljak. Van, ami túlkapás, szerintem a nem túl különleges gyümölcsökből készült - esetleg szubminimális fűszerrel turbózott - lekvár ennyiért már az.
Nem túl régen fikáztam egy Lidl lekvárt... úgy tűnik, ettől nem dőlt romba a cég... most dicsérni jöttem egy másikat.


A Lidl Deluxe kínálatban is sok szar kevésbé becses beltartalmú termék kapható, de ez egy rendes lekvár: nekem kicsit túl édes, de nincs agyoncukrozva; részlegesen darabos állagú, nem folyik, de nem is áll össze remegős zselégombóccá.
Simán felveszi a versenyt kétszer ennyibe kerülő kézműves termékekkel. Sajnos.

Deluxe Strawberry
Forgalmazó: Lidl Magyarország Bt., Budapest
Beszerzési ár: 499 Ft/250 g
Összetétel: eper, cukor, glükóz-fruktóz szirup, zselésítő anyag: pektin, étkezési sav: citromsav (75 g gyümölcs/100 g)

9 megjegyzés:

  1. MI annyi lekvárt teszünk el, zömmel saját gyümölcsből, hogy nem győzzük enni. De azért kössz a tippet, eprünk nincs. Így jellemzően lekvárunk sem, bár néha teszünk el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A párom is főz 3-4 gyümölcsből minden évben, de rendszeresen vásárolunk mellé. Nekem a minimális hozzáadott cukorral készített lekvárok tetszenek, általában Kamilláé is túl édes.

      Törlés
  2. Megjelenése után rögtön olvastam ezt a posztot (egyébként hozzászóltam a citromos Lidl lekvárhoz is annak idején), de csak az utóbbi napokban kezdtem el a lekvár/dzsem elrakását, eddig nem volt aktuális a reakció.
    Túl vagyok az epren és a cseresznyén, és hamarosan jön a megy. Utóbbi kettő saját termés. Szerintem is sokkal jobb kevés cukorral :)
    Csírátlanított (mosogatógépben magas hőfokon kimosott) üvegekbe töltöm, tartósítószer nélkül, és eddig egy üveg sem ment tönkre. Jellemzően a kisebb méretű üvegeket preferálom, és kibontás után hűtőben (addig a 11 fokos borospincében) tárolom.
    Egy dolog nem tetszett az idei szezonban: hogy az ismerőstől vett eper szerintem túl "vizes" volt, mert bár csak kevés cukrot adtam hozzá, és állagra megfelelőnek tűnt a főzés után, üvegekbe töltve az eper ill. az eper darabok felúsztak. A dunsztban 1-2-3 óra múlva is megforgattam az üvegeket, de mindig a felső részbe szálltak a látható eper darabok. Egy idő után meguntam és elmentem lefeküdni, reggelre az összes úgy dermedt meg, hogy látható az üveg felső 50 %-ban sokkal több az egész gyümölcs.
    Volt egy üveg, ami nem lett tele, azt természetesen napokon belül megettük, szóval állagra, ízre nagyon rendben van, azt már tudom, de ez kicsit zavar.
    Gondolkodom valami rebarbarás kombináción is, de még nem jött meg az ihlet.
    Egyébként szerintem lényegesen olcsóbban, sokkal jobb minőségben (magasabb gyümölcs, alacsonyabb cukor tartalom) lehet házilag elkészíteni a lekvárokat. Idén is lesz legalább még 3 féle, és a tavalyiak is tökéletesek, azokkal lehet kiegészíteni a kínálatot, színesíteni a választékot. Már így is hosszú voltam, de erről majd írok még.
    Ps: Posztolj szorgalmasabban. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk eddig elmaradt a lekvárfőzés, Kamilla nagyon sokat melózik. Meg kíváncsiak is vagyunk sajnos, mindig veszünk valami újdonságot, így gyakran több itthon a lekvár, mint amit képesek vagyunk megenni. Pár hete cseréltem is egy új céggel (Kakukkhegyi Lekvárium), metszőollóért kaptam egy karton igen jó lekvárt. :)
      Köszönöm a biztatást, de a mostaninál számottevően sűrűbb posztolás itt a közeli jövőben aligha lesz. Picit bosszant, hogy csökkent a látogatottság a lustaságom miatt, de kábé heti egyszer jön rám az ihlet, vagy még ritkábban; gyorsan megírható anyagot/promóciót meg nincs kedvem kirakni.

      Törlés
  3. Sajnálom, hogy nem írsz gyakrabban, de megértem, hogy nem akarsz engedni a saját magaddal szemben támasztott követelményekből. Mindenesetre továbbra is biztatlak, szerintem az új posztok és a látogatottság között egyenes arányosság van/lesz...
    Mi ma jöttünk haza egy pár napos balatoni nyaralásról (nevetséges, hogy a siófoki Petőfi sétányon nem tudtunk enni egy lángost sem, mert még semmi nem volt nyitva, de végül is mindegy, alapvetően grillezésekre készültünk), és az érkezés utáni szokásos készletfeltöltés közben találtam remek rebarbarát -leárazva, de tökéletes minőségben- a posztban szereplő áruház kínálatában.
    Naranccsal kombináltam, és az első kóstolás után meg vagyok elégedve magammal. Bruttó 1 kg rebarbarából plusz 1 kg narancsból 6 kis üveg lekvár lett.
    Csak kíváncsiságból végül összeadtam, kb 1000 Ft-ot költöttem, és amíg Bill kapitány imáját hallgattam meg párszor, el is készültem vele. :)
    Metszőolló árfolyamra nem számoltam át, de szerintem a középső kis csavar jönne ki belőle...talán.
    Kb. 35 dkg cukrot használtam, és1 narancs héját. (nagyon gondosan megmosva, lesúrolva, a fehér részétől megtisztítva, szintén belevágtam).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira nem magasak a követelményeim magammal szemben, csak promotálni nem akarok - viszont szívesen írok kis rövid fikákat ("(V)együnk szart") is. :D
      A rebarbara nagyon finom kombinálva, sajnos túlkapásnak éreztem az árát pár hete egy zöldségesnél, amikor hezitáltam a vásárlásán.

      Törlés
  4. 150 Ft/0.5 kg áron szereztem be két csomaggal :)

    VálaszTörlés
  5. Hát megteheted, ma is megnéztem, 179.- Ft/0.5 kg áron kapható. Feltételezem, bárhol az országban, én konkrétan Pécsen találtam.

    VálaszTörlés