Országtorta 2014: Somlói revolúció

Idén a somlói revolúció tortát (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár) választották a hagyományos kategóriában, és cukormentesben is csokis variáció (csokoládés kaland - Nándori Cukrászda, Budapest) győzött. Tapasztalataim (szabolcsi almás máktorta, milotai mézes diótorta) szerint a Szamos megbízható minőségben valósítja meg az országtortákat, így a közeli Böszörményi úti egységben kóstoltam meg a forradalmi somlóit.


Borús ég alatt kissé borús kedvem lett. Olvastam több helyen, hogy ez végre nem megosztó darab. Hát, nem tudom, az viszont biztos, hogy nem is izgalmas. Kétféle csokoládékrém kombinációja grillázsos piskóta alapon, a csokoládérétegek között vékony narancszselével. Nem rossz, de somlói és revolúció éppen nem jutna eszembe róla - lényegesen jobban hasonlít például a Mandragóra Kávéház népszerű csokitortájára, vagy éppen a Patakiban is kapható hasonló csokoládétortára. Nagy előnye viszont, hogy a receptben csínján bánnak a szilárdító anyagokkal, tehát a csokirétegek aránylag közel állnak a kívánatosan krémes állaghoz.
Szamoséknak nem kellett megszakadni a torta megalkotásához, pont ilyen állagú fehércsokoládés krémet eddig nem használtak, a sötét csoki viszont nagyjából azonosnak tűnik a csokimousse tortájukban található anyaggal.

17 megjegyzés:

  1. Szeretném felhívni az ország figyelmét arra, hogy 2003-ban A Corinthia Grand Hotel Royal Fő Cukrásza, Pap Tibor Róbert ezt az étcsokis, fehércsokis ganázsos összeállítást már elkészítette Royal Rigó Jancsi néven. Ugyan így nézett ki grillázs lap és a közepén található narancsos zselé nélkül. Bízom benne hogy nem onnan koppintották. Tóth János

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az infót, én is több hasonlót láttam már, mint fentebb utaltam rá. Nyilván nézőpont kérdése, hogy néhány apró eltéréstől lehet-e eredetinek tekinteni egy süteményt... az mindenesetre eredeti, hogy ezt somlóinak keresztelték...

      Törlés
  2. Ibi Ettől én különbet tudok csinálni és sokkal finomabbat nincs ebbe semmi különleges semmi somlóira hasonlító.Miért somlói???

    VálaszTörlés
  3. Az én Cukrászdámban Puncstorta, Csokitorta van, meg kókuszgolyó, a múlt heti maradékokból. Hallom, van ez az ország tortája: hát ilyet én is tudok! A receptet nem ismerem, de képen láttam, meg is csináltam, margarin, meg pudingpor mindig van a műhelyben. Azt a sárga csíkot is beleraktam, kicsit sötétebb lett - az a vegyes gyümölcsíz. Ráírtam: Ország tortája, veszik is, mint a cukrot -egy hónapig! Tavaly is így ment, jó egy kis változatosság!
    Mackóúr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Irígy vagy. A maradékodat egyed. Ha tudsz ilyet, miért nem neveztél a versenyre?

      Törlés
    2. Volt alkalmam Székesfehérváron, a Damniczki Cukrászdában megvenni a 2014-es Országtortát. Finom volt! Az elmult napokban négy vidéki helyszínen is vettem ezzel a névvel illetett tortát. Mit mondjak? 300 és 680 forint szeletenkénti áron, egy sem hasonlított az eredetire. Volt köztük olyan, amelyik teljesen be vol vonva "tejszínhabbal"(huala) és nem lehetett tudni, mi van belül. Szóval ha én a Damniczki cukrász helyében lennék, megtiltanám az ilyet. Ez közönséges hamisítvány. Ha valaki sajnálja a jó minőségű anyagokat, vagy nem abban az arányban használja, az ne csinálja, mert csak árt a szakmának. Úgy tudom, a recept hozzáférhető az anyagminőségekkel együtt. Ha valaki nem eszerint csinálja, ne nevezze Országtortának, mert nincs hozzá joga, és ne adja az eredetinél is drágábban!

      Törlés
    3. Sajnos a megvalósítás egyenetlensége évek óta probléma, az ellenőrzés nem megoldott. A csatlakozó cukrászdák elvileg vállalják, hogy betartják a receptet, a gyakorlatban viszont az általuk megszokott anyagokból/színvonalon állítják elő és belátásuk szerinti áron kínálják az országtortát.

      Törlés
  4. Mi kerül ebben 600 Ft-ba?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem majdnem 800-ba került (helyben fogyasztva drágább, plusz 15% szervizdíj)...

      Törlés
    2. Na neeee, régen jártam már "felétek" a Szamosban, a többi torta is ennyibe kerül?

      Törlés
    3. Ez a legdrágábbak közé tartozik, de nagyjából igen.
      Két tortáért (a másik a Budapest bortorta mazsolás verziója volt) és két gombóc fagyiért kereken 2000 forintot fizettem szervizdíjjal együtt.

      Törlés
  5. Nekem a cukormentes torta jobban tetszik, mint ez a somlói.
    http://hu.wessling-group.com/hu/hirek-sajto/megvizsgaltuk-az-orszagtortat/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont ma kóstoltam az idei cukormentest egy gyenge cukrászdában (Gina), rossz nem volt, de nem vennék újra (ott). Megnézem majd a kitalálónál is.

      Törlés
  6. Vasárnap ettem Egerben a Marján cukrászdában, 580 forint volt. Szerintem semmi extra, leginkább csak a világos krém ízlett benne (tudom, ez most nem divat, de a keserűcsokit nem igazán szeretem). Viszont a Milotai mézes diótorta az finom lett szerintem, pedig igazából a diós süteményeket nem is szeretem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit ugyanazt hiányolom mindkettőből: a kontrasztot - eléggé egy irányba mutatnak az ízek (amik egyébként kellemesek).
      A Marján emlékeim szerint nem rossz, de nem is kiemelkedő cukrászda.

      Törlés