Mandragóra & Kerekes & japán vendégek

Kerekes Sándor konyhai tevékenységét hosszú ideje van szerencsém figyelemmel kísérni. Ő váltotta Takács Lajost a Gold Bisztró konyháján, aminek eleinte nem örültünk, aztán megkedveltük a séf és csapata által előállított ízeket. Kerekes séf úr a Goldból a rövid életű Hold Bisztróba tette át székhelyét, ahol megint jó ízekkel örvendeztetett, valamint bántóan kis adagokkal szomorított is. Az életút következő állomása az Almárium Bisztró volt, ennek távol(i)sága miatt csak egyszer ebédeltünk ott, akkor igen elégedettek voltunk.
A cégem által képviselt japán gyár exportosztályának emberei március 15-én érkeztek Budapestre. Aznap számos jó étterem szünnapot tartott, így jutott eszembe a hipertrendi beltérrel és gasztroítészek által sűrűn megénekelt konyhával nem rendelkező, viszont nekünk kedves Mandragóra Kávéház. Némi meglepetésemre a honlapon felfedeztem, hogy a címszereplő séf tanácsadóként a Mandragórába szegődött.


Az étlapot megszemlélve ismerős érzések töltöttek el: Kerekes Sándor mindig szerette a legapróbb összetevőket, néha a készítési eljárásokat is jelezni a fogások nevében. :)


Az indító leves (medvehagymakrémleves sajtkrémes képviselőfánkkal, 920 Ft) kötelező ujjgyakorlat március idusán, finom is volt, csak kissé túlsózták. Japán vendégeim előételeibe nem kóstoltam bele, de a klasszikus Cézár saláta grillezett csirkemellcsíkokkal, kenyérszalaggal (990 Ft) és a szürkemarhamáj-pástétom vaníliás avokádókrémmel, karamellizált lialhagymával, házikenyérrel (850 Ft) egyaránt jól nézett ki és maradéktalanul elfogyott.


Főételnek a mérsékelt árkategóriából választottam (baconos nyúlgerinc gyömbéres sütőtökpürével, vajban pirított római gnocchival, 2950 Ft), míg Masashi (érlelt szürkemarha bélszín bükki faszenes camamberttel sütve dijonimustár-mártással, glasszírozott céklával, rozmaringos parázsburgonyával, 4980 Ft) és Takeo (grillezett libamájszeletek mandulás burgonyafánkkal, kakukkfüves mustmártással, 4980 Ft) rámentek a leghúzósabb árfekvésű tételekre és nem bánták meg a választásukat. A drága ételek érdekes módon laktatóbbnak is bizonyultak, míg az én fogásom a 3 db miniatűr nyuszihusival és az alatta megbújó 6 szem gnocchival sajnos felidézte a Hold-béli bonsai kacsamellet. Eddig a Mandragórában nem volt divat a mütyür adag - és hál'isten a 30 deka hús + fél kiló köret kombináció se -, remélem, ez a jövőben is így marad...


A túrómousse birsalmapürével, áfonyás joghurttal (780 Ft) méretével - és szerencsére minőségével is - újfent a csúcsgasztronómiát vagy a közeli Csalogányt idézte, a híres csokitorta (900 Ft) viszont már 3 éve összement kissé, de annál ez egyáltalán nem baj, annyira tömény.
Az apróbb piszkálódásaim ellenére vidáman távoztunk, ebben nyilván szerepe volt, hogy egy egész palack Vylyan Montenuovót magunkba döntöttünk.
Komoly üzletemberek egy komoly üzleti vacsorán nem tagadhatják meg maguktól a jót!
Szerencsére nem én fizettem.

Konyha: 6.5 ()
Árszint: 3 (középkategória)
Ár-érték arány: 2.2 (minőséggel arányos árak)
www.mandragorakavehaz.hu
(látogatás időpontja: 2012. VI. 19, 2013. IX. 8, 2014. III. 15)

1 megjegyzés: