Macok és Zsálya - új szelek Egerben

Minden januárban huszadika körül van egy közös programunk Egerben Kamillával, ő szőlészeti-borászati tanácskozáson vesz részt, én boltokat látogatok. A program végeztével eszünk valamit valahol, mivel a rendezvénynek helyt adó Park Hotelben nem főznek túlzottan - khmmm - vonzóan.
A gasztromédiában nagy tisztelettel emlegetett Imola Udvarház - Segal Viktor kezdetben tanácsadóként segítette Czetner Attila séf munkáját - nem tűnt üzleti sikernek a messziről jött ember számára: tavaly és tavalyelőtt is kongó ürességet láttam ott ebédidőben. El is ment a kedvem a kipróbálásától, amiben szerepet játszott, hogy az Imola arisztokratikusan elzárkózott a menüztetéstől, tehát csak a 3000 Ft környékén elhelyezkedő főételek közül lehetett választani ebédre. Annál csábítóbb volt a közeli Aqua Hotel aljában található Zsálya Bisztró, ahol Meskó Norbert konyhafőnök csapata igen rendes ebédmenüt kínált mindössze 1300 forintért (3 fogás) a rántott hús/mirelit hasábburi szintnél kissé többre vágyó vendégeknek. A Zsálya ennek megfelelően látogatott volt délidőben.


Tavaly nyáron Czetner Attila Nyíregyházára távozott, az Imola Udvarház éttermét Macok Bisztróra keresztelték át, Meskó Norbert pedig egy balul sikerült egri kitérőt követően már Franciaországból írja beszámolóit. Mi természetesen újra Egerben jártunk, s egy adag metszőolló sikeres eladása után megéheztem a vár tövében. Belestem a kevésbé komolyra-csúcséttermesre alakított belterű Macokba, ezúttal se volt vendég és ebédmenü. Láttam viszont a rövid étlapon macokot, nagyjából pizzaárban. A macokot kenyérlepénynek véltem, s megfelelőnek egy könnyű ebédre.
Az utóbbi gondolat helytálló volt, a macok árban és mennyiségben egyaránt alkalmas könnyű ebédnek, viszont a kedves pincér felvilágosított, hogy nem kenyérlepény, hanem tócsni. A tócsni agyam tekervényeiben olajjal átitatott, kívánatlan cuccként jelenik meg, de ezt az előítéletet gyorsan feledtette a vonzó állagú, szinte száraz tapintású, vékony krumplilepényen kiváló feltéteket felvonultató sonkás-bazsalikomos-sült hagymás macok (1088 Ft). A Macok macokja jóval kisebb mennyiség, mint egy pizza, meg kíváncsi is vagyok, így a desszerttel (mézes kecskesajttortácska áfonyaraguval, 1445 Ft) sikerült jócskán átlépnem a takarékos ebédre megcélzott összeget. Nem volt kidobott pénz, a tortácska finom, de a habosított-édesített, szinte túrókrém jellegű krémből hiányoltam a kecskesajt rusztikusabb intenzitását.


Februártól az Imola korábbi séfje, Macsinka János vette át a bisztró üzemeltetését, Eger első séféttermeként hirdetik a helyet. A nyitó retro hét - az 1999-2009 közötti időszak ételeit kínálják az egykori árakon - talán megalapozza az érdeklődést a Macok iránt, bár ebédem végére azért érkezett további 6 vendég, így már étteremszerűbb volt a hangulat.


Kamilla a vártnál előbb lelépett a konferenciáról, eladtunk még egy adag metszőollót, aztán ő is megéhezett és beültünk a Zsályába. Az árak változatlanok, a minőség is annak tűnik, sok vendég volt még az ebédidőszak végén is - a Zsálya láthatóan sikerrel átvészelte a séf távozását.
A kissé jellegtelen francia hagymaleves kacsarillettes pirítóssal, a remek állagúra elkészített tejszínes-baconos-gombás rigatoni és a panna cotta hármasa megfelel a köznapinál ínyencebb és átlagosnál éhesebb vendégek igényeinek is, az ár/érték aránya pedig olyan, hogy ha ezt itt Budán kínálnák, heti egyszer vendégük lennék.

(2013. I. 20)

Ha heti egyszer nem is, de évi egyszer remélhetőleg ebédelünk a Zsályában a jövőben is. Legközelebb valószínűleg jövő januárban... bár addig Macsinka János is kirukkolhat kreatív ebédajánlattal, hogy nehezebb legyen választani...

[Az előző lett volna az utolsó mondat, de még benéztem a Macok honlapjára s lám, Macsinka úr és csapata máris teljesítette a kívánságomat, ÍME.]

www.imolaudvarhaz.hu/macok-bisztro-borbar.html
(látogatás időpontja: 2014. I. 22)
www.www.hotelaqua-eger.hu/zsalya-bisztro-etterem.html
(látogatás időpontja: 2012. I. 24, 2013. I. 20, 2014. I. 22)

4 megjegyzés:

  1. Az Imolában tavaly januárban is volt ebédmenü, novemberben Macok néven is. Amikor egy éve ott jártunk, akkor a bejáratnál kint volt az ebédmenü, az asztalnál kis menükártyákon az ebéd és a délutáni borkóstoló ajánlat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy nem figyeltem kellőképp, de csak - az á la carte választékhoz hasonló árszintű - heti ajánlatra emlékszem tavalyról, most pedig nem volt ebédmenü. Viszont az étlapon e héttől a heti ajánlat helyét az ebédmenü vette át, a Zsályáéval azonos (nonprofit?) áron.

      Törlés
  2. Kedves Hapci!

    Örömmel olvastuk, hogy még januárban járt a Macok Bisztróban. :)
    Ugyanis Macsinka János, akit méltán nevezhetünk Eger séfjének, egy új, lelkes csapattal február elején tért vissza régi kedvenc éttermébe, amely most már a város első séféttermeként üzemel. A Macok új csapatának legfontosabb célkitűzése között szerepel, hogy kivívják a város legjobb konyhája címet és mellette olyan családias, baráti légkört teremtsenek a Macokban, ahol generációk élvezhetik együtt a jó ételeket és borokat, kötetlen hangulatban, mintha otthon lennének.

    Szeretettel visszavárjuk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, jövök majd... leginkább januárban. :)

      Törlés