Kaldeneker György Lekvárosháza: egres és marcipán

A tévéből ismerős szakács pár éve lekvármanufaktúra üzemeltetésébe fogott. A termékek a gurméboltok után mára megjelentek szupermarketekben is, az ízpárosítások gyakran érdekesnek tűnnek. Éppen ideje volt, hogy megkóstoljunk egy Kaldeneker-lekvárt.


A kóstolgatás nálam úgy működik, hogy megpróbálom elképzelni a beígért ízt, aztán ehhez hasonlítom a valóságot. Tehát elképzeltem az érett édes-savas egrest, némi marcipános beütéssel, majd kinyitottam a szögletes, puritán címkéjű üveget.
Az első kiskanál tartalmát szájba véve az egres határozottan azonosítható, majd ízét egyre markánsabb savanyúság nyomja el. Marcipánnak nyoma sincs. Az újabb kanalaknál már az elején is a citromosság uralkodik.
Szóval ez nem rossz termék, az összetétel tisztességes, de marcipánosnak nevezni valamit 1% marcipántartalom okán túlkapásnak tűnik, különösen úgy, hogy a marcipán nem intenzív ízű, fűszerszerű komponens. Jóval több marcipánnal és kevesebb citromsavval szívesen újra megvásárolnám...

Marcipános egres dzsem
Gyártó: Lekvárosház Kft., Budapest
Beszerzési ár: 980 Ft/312 ml (Spar)
Összetétel: egres 80%, cukor 19%, marcipán 1%, zselésítő anyag (almapektin), étkezési citromsav

2 megjegyzés:

  1. Aha, ezt ismerjük: libamájas májkrém. Egy ló, egy libamáj...
    Mackóúr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hamarosan mutatok olyan kézműves (?) lekvárt is, ami homeopátiás dózisban tartalmazza a névadó alapanyagot...

      Törlés