Jó halászlé Budapesten I. - Öreghalász

A Gault & Millau étteremkalauz és blogja (Bűvös Szakács) mostanában kiemelt figyelmet fordít a halászlére. Molnár B. Tamás egyik Magyar Nemzet-béli nyilatkozata szerint az egész országban csak 4-5 helyen kapható elfogadható halászlé.
A halászlevet nagyon szeretjük. A 2010-ben nyitott Szegedi Halászcsárdából idővel kiábrándultunk, más helyeken (Régi Sipos, Bajai Halászcsárda) az első tapasztalatok se voltak visszatérésre csábítóak. Nem lehet minden halászléért Százhalombattára vagy Szentendrére autózni, így keresni kezdtem fővárosi hallélelőhelyeket. Budapest hatalmas város, talán az országnál is nagyobb, hiszen találtam 4-5 helyen élvezetes halászlevet. Ezekről szól a most kezdődő minisorozat.
Az Öreghalászról Dorozsmai Endre blogján olvastam. Jókat. Egy magányos látogatás alkalmával kedvező benyomásokat szereztem, így halléimádó édesanyámat is kétszer elvittem az újpesti vendéglőbe.


A némi halismerettel rendelkező vendég a belépéskor megriadhat: az előtér méretes akváriumában pangasiusok úszkálnak. Szerencsére csak az akváriumban úszkálnak ezek a jópofa halak, a halászlében nem...
Tehát az Öreghalász pontyhalászleve (1790 Ft) pontyból, harcsahalászleve (1990 Ft) afrikai harcsából készül, s mindkettő élvezetes. A szegedi stílusú, passzírozott, de nem mártás sűrűségű, kellően üde lé harmonikusan paprikás és nem túl sós. A halfilék tiszta ízűek, nem főzik szét őket. A levet nem szűrik extra precizitással, vagyis némi úszkáló szötyi található benne, de zavaró mennyiségről szó sincs. A nem túl éhes vendég a kb. fél literes, szokásos kisbogrács helyett kérhet kis adagot is, de ezzel nem jár túl jól, ugyanis az fele sincs a normál mennyiségnek. Egyetlen zavaró apróság akadt a többszöri halléfogyasztásunk során: a harmadik alkalommal extraként kért pontybelsőség (ikra + tej) eléggé szét volt esve - viszont pozitív, hogy lefelejtették a számlánkról. :)


Első alkalommal annyira jókat ettem Újpesten, hogy szinte a Rosenstein mellé helyeztem magamban a kissé ódivatú belterű haléttermet a tradicionális ételeket jó minőségben megvalósító helyek képzeletbeli kategóriájában. A friss érzetű harcsapaprikás juhtúrós csuszával (kis adag, 1615 Ft) egyszerűen remek volt cannelloni-szerű tésztájával, a somlói galuska (890 Ft) is a legjobb fővárosi kivitelek közé tartozik: a harmadik piskótát leszámítva semmi se hiányzik a klasszikus receptből - a krém főzött, a tejszínhab valódi, a csokiöntet házi és minőségi, a piskóta szaftos és tartalmaz szeszes szirupot.


Később belefutottunk kevésbé sikerült ételekbe is. A hortobágyi palacsinta halas átirata (harcsás palacsinta paprikás mártással, 1390 Ft) nem érkezett melegen, pedig a frissen készülő palacsinta nagyot dob egy ilyen ételen. A juhtúrós sztrapacskával körített, lábszárból készülő kiváló marhapörkölthöz (kis adag, 1195 Ft) kért uborkasaláta pedig túl édes, így nem igazán tölti be eredeti funkcióját.


Ezektől függetlenül igen örülnék, ha a hagyományos magyar(os) vendéglők-csárdák átlagos szintje és ár/érték aránya ez lenne, hiszen az Öreghalászba nyugodtan el lehet vinni az ilyen műfajra vágyó külföldi vendéget is.

Konyha: 5.5 (átlagnál jobb)
Árszint: 2.5 (alsó középkategória)
Ár-érték arány: 2.2 (minőséggel arányos árak)
www.oreg-halasz.hu
(látogatás időpontja: 2013. VIII. 15, VIII. 28, XII. 7)

6 megjegyzés:

  1. Kiváncsi vagyok a folytatásra.
    A fővárosban még nem ettem jó halászlevet. Ez elég jól néz ki.
    Én a lajosmizsei Tanyacsárdát részesítem előnyben amikor halnapok vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számomra méltányolható halászlevet ettem/ettünk még a közelmúltban Budapesten: Duna Garden, Halvár, Horgásztanya, Rosenstein, Új-Budavár...

      Törlés
  2. Ismét megegyeznek a tapasztalataink. Az Öreghalászban eddig háromszor voltam, többedmagammal s pont ezt adtam mind a három étkezés. Korrekt fősodratú konyha, friss halak, apróbb hibák. A Duna Gardenben több éve voltam, ezek szerint továbbra is jó a halászlé. Budapesten sehol nem ettem jobbat. A Halvár új hely, felírom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha egyet kellene választani, én is a Duna Garden halászlevét választanám. Fine dining szemszögből az Atakámban ettem érdekesebbet, de annak az ár/érték aránya már nem volt kedvemre való.

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tippet, már jártam ott (nálatok?) 5-6 alkalommal. Sokat javult azóta az Achillesem...
      A Halvár lesz a halászleves sorozat következő darabja.

      Törlés