Balatoni körkép

Idén is voltam-voltunk pár étteremben a nagy tó körül. Következzenek a tapasztalatok!


Bacchus (Keszthely)
Itt valamikor régen elég jókat ettünk néhányszor, de az ezredforduló óta nem jártam a pincében található étteremben. Ezúttal se kifejezetten enni mentem, hanem a felújított keszthelyi főtér csodáinak (a klasszikus épületegyüttessel érdekesen - khmmm - harmonizáló (?), fehér kőfütyiken álló ravatalozó-szerűség, valamint a még csodálatosabb Café Pelso) megtekintése után, a szemerkélő esőben egyre sürgetőbb szükségét éreztem egy wc meglátogatásának. A Bacchus esett útba először.
Így történt, hogy ettem egy szentgyörgyhegyi totyogós palacsintát Othello lekvárral (690 Ft), ami picit száraz szélű, de jó tésztájával és az édes tejfölre púpozott finom lekvárral teljesen kielégítette a palacsintákkal szemben támasztott, nem sztratoszférikus igényeimet.
www.bacchushotel.hu
(látogatás időpontja: 2013. IX. 13)

Forrás (Balatonföldvár)
Kedvencünket, a régi főút mellett, Földvár szántódi végén található Forrást mintha kezdené megviselni a vendéghiány. Ilyen jelnek tűnik, hogy nincs csapolt sör, nem mintha nekem hiányozna, de azért furcsa. A pörköltfélék továbbra is megbízhatóak, kiemelkedett közülük a valódi harcsából készült harcsapaprikás (kis adag, 2034 Ft). Nagy kincs már manapság a valódi (szürke) harcsa, talán ezért adnak ennyire keveset belőle...
Új sütemény a ház krémese (500 Ft), ezen még lehetne agyalni - se a porkrém, se a gyári réteslapból eszkábált krémeslapok nem különösebben élvezetesek, bár ezért az árért nem is vártam mondjuk a pesti Spazióban kaphatóhoz hasonló csodát.
www.forrasvendeglo.hu
(látogatás időpontja: 2013. VII. 26, VIII. 12)

Giuseppe (Keszthely)
A Keszthely sétálóutcájának közelében levő pizzéria a fatüzelésű kemence ígéretével csábít. Vágyaink nem teljesen teljesültek, tehát a fokhagymakrémleves (640 Ft) inkább tejszínleves, a San Daniele pizza (1240 Ft) elég jó tésztáját a gyenge, rápirult sajt és az elillant paradicsomszósz húzza le, a tiramisu (590 Ft) pedig túl sokat időzött a hűtőben, krémje már kissé savanykás, a piskóta masszává hidratálódott.
Gyümölcsteaként aromázott feketeteát kínálnak a Giuseppében, ahol a szolgáltatás minősége arányban van az árszinttel, tehát panaszra semmi ok - de visszatérni se.
www.pizzza.hu/pizzeria/giuseppe
(látogatás időpontja: 2013. XII. 6)

Halásztanya (Alsóörs)
A Laroba hotel éttermébe az LGT-koncert estéjén vetődtünk. A halászlével (1400 Ft) kissé megleptek, tányért ugyanis nem hoztak a kisbogrács mellé. A Balatonnál nem a filézett hal a módi, így egy kistányért próbáltam hasznosítani a szálkázáshoz, mire a kedélyesen tegeződő pincérünk megszánt és hozott mélytányért. A kevés pontyot és ikrát is tartalmazó lé egyébként nem volt rossz, ha az édeskésségtől (kárász az alaplében?) eltekintünk.
Áronnak bejött a pépszerű, nagyon fahéjas gyümölcskrémleves (600 Ft) és a sertésborda Balaton módra is, majd rendeltünk két marcipános somlóit (900 Ft). Ez jóval kevésbé volt érdekes, mint a nevéből reméltük: a kevéske csokiöntettel lecsurgatott, habmentes, vizes piskótahalom nélkülözött minden kívánatosságot.
www.halasztanyaetterem.hu
(látogatás időpontja: 2013. VIII. 18)

Il Porto (Balatonfüred)
Füred Monte Carlójában (Silver Resort), a híres Karolina cukrászda szomszédságában helyezkedik el az olasz egység. A sajtkrémleves mandulával (890 Ft) már a felénél unalmasnak tűnt, de legalább a sajt nem ragadt végeláthatatlan trutymóként a kanálra. A sonkás-gombás pizza (1990 Ft) se sokkal javította az összképet, bár a feltűnően keletlen tésztára elfogadható minőségű feltéteket pakoltak.
www.ilporto.hu
(látogatás időpontja: 2013. VIII. 17)

Kerekedi Csárda (Csopak)
Ez a csárda a turistacsapda etalonjának tűnik az út mellett sorakozó népiesch rekvizítumaival, sose mertem bemenni. Viszont a felkapott Víg Molnár éppen tele volt ebédidőben, így a teniszverseny szünetében bátorságot gyűjtöttünk Áronnal. Jól tettük, a csárda ugyanis - az akadozó kiszolgálás ellenére - jól teljesített, békebeli árakon.
A valódi tejszínnel díszített erdei gyümölcsleveseink (390 Ft) átmenetet képeztek a krémleves és a hagyományos kivitel között, a tisztességesen elkészített karaj bakonyi módra, házi galuskával (1190 Ft) pedig kis adagban is elégségesnek bizonyult a hőségben. Egyedül Áron étele (sajttal és sonkával töltött karajfilé rántva, 1330 Ft) adott okot panaszra, a kis adag túlzottan kicsinek bizonyult.
www.kerekedicsarda.hu
(látogatás időpontja: 2013. VIII. 18)

Napoli (Balatonföldvár)
Tán 6 éve jártam a Földvár nyugati végén található olasz étteremben, akkor a pizza nem nyűgözött le, a felszolgáló tegezése pedig kifejezetten zavart. Júliusban tettem egy próbát, az ételek sajnos nem sokat változtak, a pizzát továbbra is serpenyőben sütik, viszont az árak is maradtak a sok évvel korábbi szinten, ami ma már harmonizál a szolgáltatással. Az egyetlen házi desszert, a tiramisu (600 Ft) például lehetne krémesebb-kávésabb, de ennyi pénzért nagyon rendben van.
Külön öröm, hogy nem is tegeztek le.
www.balatonfoldvar.info.hu/en/partner/napolyi-pizzeria
(látogatás időpontja: 2013. VII. 25)

Nosztalgia (Balatonszárszó)
Idén fedeztük fel a Nosztalgia szálloda konyhájából kialakított éttermecskét. A parti úton jókora tábla hirdette a vonzó árú déli menüt. Nem délben mentünk, mert délben olyan meleg volt, hogy mozdulatlanul feküdtem a szobában, hanem másnap este.
A hely konyhája kifőzdei választékot kínál kifőzdei árakkal és jobb kifőzdei minőséggel. A gyümölcslevest (520 Ft) talán el lehetne készíteni júliusban friss gyümölcsből is, de a házias ízű produktummal így se volt nagy baj. A főételeket 1300 Ft körül adják, plusz köret. Az adagok emberesek, a csirkepaprikásom pl. 4 (!) alsócombot tartalmazott, és a kissé vékony szaftot leszámítva a minőségre se lehetett panasz. Még jobb volt a tarjából készült cigánypecsenye, míg a szívós karaj miatt a lecsós sertésszelet kevésbé sikerült megnyerőre.
Ez utóbbi baki ellenére a szűkebb környéken levő éttermekkel simán versenyképes a Nosztalgia ajánlata, kereken 7000 forintból hárman jóllaktunk és oltottuk a szomjunkat.
www.szallas.hu/nosztalgia-hotel-balatonszarszo
(látogatás időpontja: 2013. VII. 27)

Öreg Halász (Siófok)
A város széplaki végén elhelyezkedő csupa fa épület kapcsán inkább valami vadnyugati sztékes helyet vizionálnék, de a valóság más: halételek és magyaros konyha. Az Öreg Halász ritkán üres, aminek a jó ízeken kívül valószínűleg oka lehet az is, hogy a vendéglős igazi házigazdaként veszi ki részét a munkából.
Az Újházi tyúkhúsleves hatalmas csuporban érkezik és a hiányzó gomba ellenére példásan finom; az apró-szívós meggyet, széteső fosókaszilvát és kevés faepret tartalmazó gyümölcsleves is élvezetes. Az öreg pecás pecsenyéje (sertésszelet kacsamájjal és sült krumplival) nem vet jó fényt az öreg pecásra, ha ő szereti a keményre sült, olajjal telített krumplit. Atyám, egy másik öreg (koca)pecás mindenesetre rám hagyományozta majdnem a teljes adag elfogyasztását...
A magyaros libamáj (ez az egyik legdrágább, 3000 Ft körüli főétel) viszont javítja az összképet, a máj és a lecsós ragu egyaránt friss érzetű és kifogástalan állagú.
A főételek akkorák, hogy teljes adag után desszert esetleg télen férne belém, 40 fokban semmiképp, így szuszogva távoztunk.
www.oreghalasz.sio-info.hu
(látogatás időpontja: 2013. VII. 29)

Piroska Csárda (Siófok)
A korábban leégett Piroskát 2 éve nyitották újra, a hatalmas beltér bennem kételyeket vet fel a mai vendégszám mellett. De ez legyen a tulajdonosok gondja, mi az Újházi tyúkhúslevessel (980 Ft) foglalkozzunk, ami nagyon rendben van, bár gombát itt sem szokás tenni bele. Jó a hideg eperkrémleves (750 Ft) és a szürkemarhapörkölt (kis adag, 1820 Ft) is. Az utóbbi zónaadaggal némely budapesti élétteremben 3 fogásra elegendő mennyiséget vihetünk a szervezetünkbe.
És végül jó édesapám kedvence, a túrógombóc (950 Ft), a két darab közepes méretű gombóc frissen készült.
Drukkolunk a csárda működtetőinek...
www.piroskacsarda.com
(látogatás időpontja: 2013. VII. 24)

Pub-Lik (Balatonföldvár)
Balatonföldvár legfelkapottabb helye mostanában a vasúti átjárónál levő, szezonálisan működő Pub-Lik. Különlegesség a profi pizzakemence, ezt sajnos továbbra se használják ki tökéletesen: a hatalmas, kétszemélyes magyaros pizza (1790 Ft) tésztája száraz, rugalmatlan (dagaszthatták-keleszthették volna még), a sajt se az igazi. Annál jobb viszont a kis fedeles pohárban szervírozott tiramisu (890 Ft), az állaga csodás, talán a kávé lehetne picit intenzívebb, amibe a piskótát mártják.
www.pub-lik.hu
(látogatás időpontja: 2013. VII. 28, IX. 13)

Víg Molnár Csárda (Csopak)
A nemrég felújított Víg Molnárnak jó a sajtója, a legfrekventáltabb augusztusi napokon tömve is volt déltől estig. Második kísérletre azért sikerült leülnünk, igaz, csak bent, az épületben.
A pontyhalászlé belsőséggel (1750 Ft) egyértelműen meghaladja az alsóörsi Halásztanyáét, itt a szervírozással se volt gond, érkezett a kisbogrács mellé tányér, kistányér, paprika és rendes kenyér. A bőséges filézetlen halhús finom és kissé túlfőtt, a tartalmas, passzírozott lé tiszta ízű. Áron szép adag marhapörköltje juhtúrós galuskával (2500 Ft) jól sikerült, bár nekem a galuska puhábbnak tűnt az optimálisnál. A somlói (800 Ft) is veri a környéken kóstoltakat, de némileg több csokiöntet jót tett volna neki.
A Víg Molnárban nincsenek nagy csodák, de jobban főznek a balatoni átlagnál. Körülbelül annyival, mint amennyivel többet is fizetünk a végén.
www.vigmolnarcsarda.hu
(látogatás időpontja: 2013. VIII. 19)

6 megjegyzés:

  1. "A korábban leégett Piroskát 2 éve nyitották újra, a hatalmas beltér bennem kételyeket vet fel a mai vendégszám mellett. De ez legyen a tulajdonosok gondja..."
    Azért van ez így, mert rendezvényeket (lakodalom, születésnap stb.) is tartanak ott. Magam is jártam pár hónapja a megújult Piroskában, és egyszerű, de korrekt ételekkel találkoztam (az adagokkal sem volt gond). Az áraik is normálisak (a siófoki árakat tekintve), bár nekem vendégként akkor nem kellett fizetnem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tradicionális, korrekt ételeket adnak. Háromszor voltunk az újranyitás óta, egy somlóit (pontosabban a savanykás csokiöntetét) leszámítva elégedettek voltunk mindennel.

      Törlés
  2. Nálam még mindig a Kistücsök a favorit, esetleg a füredi Baricska is ajánlott.
    A földvári Napoli nekem elfogadható szokott lenni, bár lehet a hely közelsége miatt. Szép összeállítás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!
      Nem kétséges, hogy a fenti helyek közül egyik se ér a Tücsök közelébe. A Baricska Csárdában még nem jártam.

      Törlés
  3. kösz,
    ez jó ez a letegeznek, engem már lemamikáztak múltkorjában Kelenföldön,ahol a da Wally bezárt
    Julisunk csak irigykedhet !
    szept elején a Tücsökben vacak volt a borjú paprikás, de februárban a borjú kocsonya isteni s kedvemre valóan átépítették
    Makk Hetes is javulóban s Tatán is ez:
    http://www.etterem.hu/11070/etlap
    szia,l

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javul a Makk Hetes? Legutóbb borzalmasat ettem ott, kb. 4 éve és a személyzet is - khmmm - lehangoló volt...

      Törlés