Dédikénk kedvence (?)

Szeptember közepe óta javítják a számítógépemet... most untam meg... telepítettünk Photoshopot Kamilla gépére is...

A marketing csodálatos hatalom. Lassan már minden kézműves és szaporodnak a boltokban a gyermekkori emlékeinkre építő termékek, lekvárban például a "nagymama lekvárja", "ízemlékek" és hasonló szlogenekkel. Ezeket nagy konzervipari cégek gyártják s bár többnyire jobbak a sztenderd termékeiknél, szegény nagymama forogna a sírjában, ha megtudná, hogy rá hivatkoznak.


Itt van legutóbbi bevásárlásunk tárgya, a CBA Dédikénk kedvence sorozatából a meggylekvár. Kamilla a zserbó feldobására vette, a saját baracklekvárja mellé. Nem volt egy sikertörténet.
Ez olyan meggylekvár, amit csukott szemmel kóstolva nehezen ismernénk fel. Az íze tompa, mintha jócskán túlérett és aszályban szinte a fára száradt gyümölcsből készült volna. Túlzott cukorhasználatból származó édességét bőséges citromsav-adagolással igyekeztek kompenzálni. A bőkezű pektinhasználat következtében pedig egyetlen kocsonyás tömbként is simán kiborítható lenne az üvegéből.
Ha jobban belegondolok, azért nagyjából stimmelnek az üvegen szereplő feliratok: a minőség bizonyos értelemben különleges és a gyártó dédikéje is eszünkbe jutott...

Dédikénk kedvence meggylekvár
Gyártó: Pacific Óceán Kft., Vác
Forgalmazó: CBA
Beszerzési ár: kb. 600 Ft (375 g)
Összetétel: meggy (60 g/100 g), glükóz-fruktózszörp, citromlé sűrítmény, gyümölcspektin

4 megjegyzés:

  1. Hát ezt már az összetevőlistára nézve nem vettem volna meg.... ha járnék CBA-ba, amit elvből nem teszek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, a párom vette, aki egyébként rühelli a Fideszt és csatolmányait. :)

      Törlés
  2. Én általában saját készítésű lekvárt fogyasztok. A körtelekvárom gyümölcstartalma 95%, a meggyé 90%, az almalekváré a legalacsonyabb: 85%. Ehhez képest a 70%-ost a gyártók már "prémium" jelzővel illetik, és nagyon drágán adják. Még annyit, hogy semmilyen tartósítószert nem teszek bele (ennek a hátránya, hogy bontást után a hűtőben kell tartani és 2 héten belül el kell fogyasztani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Leginkább azért veszünk boltban is lekvárt, hogy írhassak ilyen fikázásokat. :)
      Pektint (dzsemfix) használ a párom is főzéshez, idén talán a különféle fűszerekkel bolondított őszibarack sikerült legjobban.

      Törlés