Országtorta 2013: Milotai mézes diótorta

Idén a városmajori Major Cukrászda milotai mézes diótortáját választották az ország tortájának, míg cukormentes kategóriában a Nándori Cukrászda nyert (ribizlihabos-almás réteges). Ezzel megszakadt a Zila sorozata, ami nem nagy baj, sokan bundát kiáltottak.
Az se lenne baj, ha sikerülne a tortát egyértelműen megnevezni, az idei kiválasztottat ugyanis a méjnsztrím médiában általában milotai mézes grillázstortaként emlegették, így szerepel a kormány honlapján is. Pedig a torta elsősorban diós, aztán grillázsos, mézes és bármi más. Híres termőtájaink bevonását a nevekbe se gondolom nélkülözhetetlennek, a valaha készülő országtortáink elenyésző része fog konkrétan Milotáról származó dióból készülni, a Milotai (Milotai 10) fajta pedig csak egy a meghatározó árufajták közül.


A bevezető nem a sok helyen kötelező fikázás jegyében született és a torta kellemes lett, hasonlóan a tavalyihoz (ki emlékszik rá? hány helyen kapható jelenleg?). A kellemest úgy értem, hogy nem megosztó, mint a 2011-es barackos kölestorta, viszont nem is rejt nagy meglepetéseket: az ízek nagyjából egy irányba mutatnak (recept ITT, tökéletes házi elkészítés fázisfotókkal pedig ITT).


Három helyen kóstoltam (Major, Auguszt, Szamos), mindhárom cukrászda jót produkált, nüansznyi különbségekkel.
A Kossuth Lajos utcai Auguszt országtortája (650 Ft) a grillázsabb grillázs és a ropogósabb ropogós réteg miatt nálam verte a Szamosét (560 Ft). A legjobb vétel talán a kitaláló Major Cukrászdáé: a karamellbevonat ezen a legkarakteresebb, hajszállal nagyobbnak tűnik a másik kettőnél és csak 480 forintba kerül.

10 megjegyzés:

  1. Azért érdekes, hogy a házihoz képest, ahol a mézes réteg házi tojásból készült és így szép sárga lett, ebben egész hókadt fehér második krémréteg.

    VálaszTörlés
  2. Az almás-ribizlist nem kóstoltad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak egy falatnyit, édesanyámnak vittem egyet Majoréktól.
      Neki tetszett.

      Törlés
  3. Milotai mézes diótorta a Szamosnál: http://szamostorta.hu/torta/344-milotai-mezes-diotorta-16-szeletes

    VálaszTörlés
  4. A gyulai Száz éves cukrászdában ettem, nem volt rossz. Bírálatoddal egyetértek. nem katartikus, de korrekt desszert. Két igen jó desszertet ettem viszont a Choco Delben a Hunyadi téren. (450 ftért!!!) Tudsz valami közelebbit róluk? Egy egészen elvarázsolt fazon csinálja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hallottam róla, de mivel eléggé desszertfüggő vagyok, megnézem, ha legközelebb arra járok.

      Törlés
  5. Volt szerencsém kipróbálni a mézes diótortát a városmajori Regina adaptációjában. Valóban a legjellemzőbb: nem rejt meglepetéseket! Jó a tészta alap, jók a krémek, a bevonat, stb, stb. Egyetlen karakteres íz-élmény a dísznek rakott aprócska grilltallér volt -azért érdemes volt megkóstolni.
    Mackóúr

    VálaszTörlés
  6. Pardon, GINA!
    Mackóúr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén csodálkozom, ha a Ginában rendesen megvalósították a receptet...

      Törlés