Új-Budavár - jó ebédek a Rosenstein apropóján

A Donáti utcában Laczi Tamás kellemes Apropója talán 2 évet ért meg. Tavaly az Index éttermes topikjában jelezte valaki, hogy új próbálkozó rendezkedett be a kicsi, félszuterén helyiségben: megnyílt az Új-Budavár. Októberben ettünk ott először, s a hely egyből a kedvenc ebédelőhelyeink közé került jó ízeivel és elképesztően kedvező ár-érték arányával (990 Ft, majd januártól 1050 Ft/3 fogás).


A naponta változó menüt és a fogyókúrás (szénhidrátszegény) alternatívát hétvégi, kissé magasabbra árazott menü és heti akciós ajánlatok egészítik ki, alapvetően a magyaros-erdélyi vonalon mozogva. Már az első ételeinkből kiderült, hogy a konyhafőnök-tulajdonos az árfekvést messze meghaladó képességekkel rendelkezik, ami nem csoda, ugyanis a Rosenstein konyhafőnökségét cserélte a saját kuckóra. Pop György láthatóan nagy hangsúlyt fektet az ebédeltetésre, a 3 fogást hideg falatkák vezetik be valamilyen kencével, falatnyi jóféle felvágottal, zöldséggel és házi kenyérrel, ami unikum ebben az árkategóriában.


A csészényi leves (húsleves cérnametélttel, libaleves, zöldborsókrémleves, babgulyás, burgonyakrémleves) sose okoz csalódást, míg étlapról nagyszerű lime krémlevest, illetve a fővárosi kínálat élvonalába tartozó pontyhalászlevet kóstoltam.


A főételek mennyiségben és minőségben jócskán meghaladják az ennyi pénzért elvárhatót (nagyevők extra adagot is rendelhetnek, mi még nem tettünk ilyet). A könnyed, mégis koncentrált, krémes szaftú csirkepaprikás, a borjúpaprikás, a tengeri sügér citromos garnélával és a vadas szarvas egészen csodálatos volt. Kissé alacsonyabban szárnyalt a sajttal-sonkával töltött csirkemell és a csirkemell bakonyi módra, de a korrekt szintet ezek is bőven elérték. Egyedül a Sztroganoff bélszínben csalódtam, persze mulatságos, ha egy ebédmenüben felszolgált bélszínételt csalódásnak nevezek. Annyi volt csak a baj vele, hogy Kamilla sokkal izgalmasabb ízvilágú Sztroganoffot készített wokban pár nappal korábban, a mirelit krokettet pedig nem kifejezetten kedvelem.


A desszertek méretben a közeli Csalogány 26-ot idézik, vagyis gesztusnyiak, de negyedik fogásként nem is kell több. Igen jó volt a szilvalekváros derelye, az almás pite és a túrós rétes. A túrógombóccal akadt pici gond, az ugyanis az ebéd logisztikája miatt nyilván nem á la minute készült, így vesztett hamvasságából.
A kiszolgálás kedves és szakszerű, az ebédhez kancsónyi citromos vizet adnak, törzsvendégként pedig egyszer frissen sült kenyeret kaptunk ajándékba. Talán annyi hiányérzetem van, hogy a menühöz illeszkedően jutányos kimért bor nincs, illetve pár hétig volt, aztán eltűnt.


Egy szó mint száz: az Új-Budavár az egyik legjobb ebédajánlat jelenleg Budán, nemcsak a saját árkategóriájában, hanem úgy 1500-2000 forint/3 fogás árszintig. Megjelenésével azon ritka helyek is szaporodtak eggyel, ahol igazán jó pörkölteket-paprikásokat ehetünk. Ez szerintem igen fontos, hiszen ma már (még?) több étterem van Budapesten, ahol lazacot vagy tonhalat normálisan tudnak sütni... a rozé kacsamellről nem is beszélve...

Ebédmenü minősége (1-10): 7 (konyha: 3.5, adag: 2, választék: 1, bónusz: 0.5)
Árszint: 2.5 (alsó középkategória)
Ár-érték arány: 2.8 (kihagyhatatlan)
www.ujbudavar.hu
(látogatás időpontja: 2012. X. 2, X. 27, XI. 10, XI. 21, XII. 15, 2013. I. 4, III. 15, 29, IV. 2)

5 megjegyzés:

  1. Engem spec. idegesít, ha a bornyú (vagy más) pörkölt szaftjába süllyesztik a tejfölös edénykét, de ez egyéni szoc.probléma.
    Ha legközelebb arra lesz dolgom délidőben, kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ilyen tálalást én se kedvelem, de nagyobb baj sose legyen egy pörkölttel. Pár éve divat volt kis csuprocskákban ezt-azt tenni a tányérra, szerencsére ez lecsengőben van.

      Törlés
  2. Én ide gyorsan elmegyek, mielőtt bezár/fölmennek az árak a várba. :)

    VálaszTörlés
  3. Kedvenc helyeim egyike, én voltam az indexen, aki először említette. :-)

    VálaszTörlés