A pécsi szál - Addo és Elefántos

A pécsi szálat Gábor barátom jelenti, aki pár éve Pécsre költözött. Időnként meglátogatjuk, néha Pécs környéki zenés programokra keveredünk. Ilyenkor persze meg is éhezünk. Vagy megéhezem.

Sétálunk a Zsolnay Negyedben

A Kossuth téri kockaáruház aljában megbúvó Addo Café az újhullámos pécsi helyek egyike, talán a Dining Guide-on olvastam róla. Tavaly augusztusi ebédünk színhelyéül ezt választottuk.


Nem választottunk rosszul, az Addóban rendesen főznek, bár a katartikus szintet nem érték el a kóstolt tételek (rozmaringos csirkemell spenótos-kecskesajtos gnocchival, 1980 Ft; parmezános bundában sült csirkemell paradicsomos tagliatellével, 1680 Ft; konfitált kacsacomb paprikás krumplival, 1980 Ft). Cserében viszont nem is drága a hely, sőt, pesti szemmel, a minőséghez képest kifejezetten olcsó.

Januárban Drávafokon tartottam előadást, ekkor magányosan éheztem meg Pécs környékén. Az Elefántost már nézegettem korábban a pécsi belvárosban sétálgatva, a bejárattal szemközt található pizzakemence csábítónak tűnt. Kivételesen sikerült legyőzni pizzaimádatomat, mivel az étlapon a honi egyentésztáktól eltérő darabok is találhatók.


A melengetőnek rendelt sütőtökkrémleves (crema di zucca, 890 Ft) nem vidított fel túlzottan. Toszkán paradicsomlevesekhez hasonló, mártásszerű állaga ellenére nem volt intenzív íze - leszámítva az intenzív sósságot.


A hosszú nevű, szaloncukorra hajazó házi tésztából (caramelline con mascarpone, San Daniele e zucchine, al pomodoro e timo, 2400 Ft) kiadós, majd' főételnyi porció érkezett; sajnos a "cukrok" egy része főzés közben elhagyta kellemes, cukkinidarabokat is tartalmazó töltelékét. A paradicsomszósz nem hozta a várt kakukkfűízt, csak mellétették az ágacskákat.
[Amikor idáig ér valaki az Elefántos stábjából az olvasásban, nyilván azt gondolja, hogy ez a Hapci nevű f*sz nem enni, hanem kekeckedni jár éttermekbe. Pedig dehogy.]


A tiramisuról (950 Ft) ránézésre sejteni lehetett, hogy jó cucc: krémes, nem áll meg tortaként a tányéron, kellően kávés és nem túl édes, vagyis példaértékű. Igaza volt a pincérnek, aki a szintén házi készítésű profiterollal szemben inkább ezt ajánlotta.

A számlában felszámolnak 10% szervizdíjat. A rám jellemző elképesztő nagyvonalúsággal visszavettem egy ötszázast a felfedezésekor, majd kisétáltam a dermesztő hidegbe.

www.addocafe.hu
(látogatás időpontja: 2012. VIII. 3.)
www.elefantos.hu
(látogatás időpontja: 2013. I. 12)

8 megjegyzés:

  1. "A rám jellemző elképesztő nagyvonalúsággal visszavettem egy ötszázast a felfedezésekor"


    LOL :-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha van szervizdíj, max. felkerekítem az összeget egy-két százassal.

      Törlés
  2. Ha van szervízdíj, nincs borravaló. Ilyen egyszerű.

    VálaszTörlés
  3. A Zsolnay negyedbe én is elzarándokoltam, nem bántam meg...
    Százéves emlékeim már nem segítettek az étterem-választásban, találomra ültünk be a Főnix Hotel földszintjén lévő Ételbárba. Azt sem bántam meg!
    A néhány asztalnyi vendégtérbe jókor érkeztünk, negyed óra múlva már nem volt hely. Első meglepetés a diétás nővérnek sem utolsó felszolgáló kisasszony volt. Később is csak dicséretet érdemelt a munkája, A (ahogy kiderült, törzsvendégekkel) teli placc ellenére sem éreztük magunkat elhanyagolva. Az étlap leginkább olaszos volt, tésztaételekkel, és nagyon sok pizzával. A kisasszony ajánlására toszkán bablevest, mozzarellával besütött csirkemellet rendeltünk salátatállal - a fél adag szégyenbe hozta volna más helyek egész porcióját -az olívaolajjal, fokhagymával pirított spagettit pedig külön kérésemre készítették el! Ugyan, kifejezetten kértem, hogy pepperonico nélkül hozzák, de a szakács felülbírálta a kívánságomat: neki volt igaza!
    Az alapanyagok frissek, kívánatosak voltak, az adagok méretesek, ízletesek, a spagetti pedig kiemelkedően jó volt! Nem jegyeztem meg, melyik cég kávéját főzik, de magáért a ristrettóért is szívesen visszajárnék. No meg a fél étlapot is végigenném... Ahogy a többi vendégtől hallottam, ebédünk nem egyszeri, megismételhetetlen teljesítmény volt az Ételbártól! Egyikük rendre itt ebédelteti a gondjaira bízott vízilabdázókat! Nem semmi!
    Mackóúr

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mackóúr, köszönöm az infót! Kicsit tartok a szállodai éttermektől, de ez biztatónak hangzik.
      Érdekes módon a hotel honlapján nem található az ételbárról semmi.

      Törlés
    2. Csak kifelé vettük észre a szállodát. A "rendes" éttermet láttuk, egy szinttel lejjebb, lehet, hogy az Ételbár egy kiadott üzlet, nem saját. Bár azt gondolom, úgy lenne értelme, hogy egy konyha szolgálja ki a két üzletet.
      Mackóúr

      Törlés
    3. Utánanéztem, Főnix Pizzéria néven megtalálható a hely a neten.

      Törlés
    4. Köszönöm!
      Megnéztem az étlapjukat, így a neten, kétdimenziósan nem tud felizgatni! Várom a mielőbbi személyes próbát...
      Mackóúr

      Törlés