67 - a legjobb rántott hús nyomában

Fehérvári boltokat látogattam múlt héten. Gondoltam, itt az alkalom a helyi csúcsétteremmel való megismerkedésre. Délután 2 körül besétáltam a belvárosba, de csalódottan láttam, hogy a 67 bejárata előtti táblán csak ajánlatok vannak, menüt már (?) nem kínálnak. Az étterem a személyzetet leszámítva üresnek tűnt. Még egy mezőgazdasági boltot útba ejtettem ebéd előtt - ha már nem ebédelek olcsón, legalább némi pénzt keressek előtte...


A vendégek nem túlzottan szaporodtak meg 16 órára se, egy asztalnál ülnek, hárman. A másik helyiségben telepedek le, ott nyugisabban lehet fotózni, nem látnak rám a pultból. Kedves, ifjú pincérlány érkezik, megnézem a fali táblán a napi ajánlatot. Több különleges minőségű vágatból készült szték is szerepel benne, az árak a vidék állandó kedvence címmel még nem rendelkező Kistücsöknél nagyobb ambíciókra utalnak. A krémlevesek közül a Jókai babverzió tűnik a legérdekesebbnek, a hölgy a vargányát (980 Ft) ajánlja. Manapság kb. minden pizzériában van vargányaleves, de azért elfogadom a javaslatot, s kérek egy grillezett sajtot a napi ajánlatból. Ha nem nagyon pici az adag, desszerttel kiegészítve elég lehet, alig vagyok éhes.


A vastag falról Szepsy István néz rám, szemközt a tulajdonos szerepel fotókon, különféle gasztronómiai és egyéb hírességek társaságában. Némi meglepetésemre üdvözlő falat nincs, viszont a leves hamarosan megérkezik. Jó választás, selymességével és ízintenzitásával kiemelkedik az országszerte kapható tejszínbe fullasztott, szemcsés löttyök közül, az adag sem csupán gesztusnyi, a kalaptányér ellenére.


A grillezett tomino sajt céklával és grillezett paradicsommal (1900 Ft) egyszerűen gyönyörű. A sajtkorong belseje olvad, a tányéron kétféle cékla és kétféle paradicsom található, valamint ízes rukola. Az utóbbi tán nagyobb ritkaság, mint az Omaha steak...
Evés közben elgondolkodom, hogy kellene még valamit rendelni, mivel egyrészt a sajt nem sok, másrészt ritkán járok erre. A ház messze földön híres rántott húsával kapcsolatban megkérdem a pincért, lehet-e kis adagot kérni, ő bólogat. Akkor jöhet. Jön egy pohárka Ikon merlot is, némi szabadkozás kíséretében, miszerint túlhűtötték. Iszonyú elnéző vagyok és 3 perc múlva úgyis meglangyosodik, de nem teljesen értem a dolgot.


A kiadós saláta kíséretében érkező rántott szeletet (3100 Ft) még kevésbé értem, ez lenne a zóna adag? Nem az a pincér hozza, akitől kértem, de rákérdezek. Valami félreértés történt, kínosan mosolyog. Mint írtam, elnéző vagyok, igyekszem megenni. Ez nem olyan nehéz, ugyanis k. jó, csak szerettem volna még desszertet is kóstolni. A rántott hús denevérhúsból készül, ha a méretet nem nézem, leginkább szűzérmének gondolnám. Az utolsó falatig szaftos, a pankós bunda kívánatosan száraz, rajta sóforgácsok. A köret egyszerű és nagyszerű, az adagra - a kilónyi szottyos sült krumpli hiányát leszámítva - a Fatálban se érkezne sok panasz.


Egy desszertre azért rászánom magam, a szombati teniszversenyig még van két nap diétázni. Otthon a lúdlábat néztem ki, de ezt nem látom az étlapon. A madártej és a somlói (1250 Ft) között vacillálok. Az utóbbit épített konstrukciónak nevezi a pincér, és valóban, szép, réteges cucc érkezik, remek csokiöntet kíséretében. Az ilyen megvariált ételeknél mindig aktuális a kérdés, meddig lehet az eredeti néven nevezni, ez itt kb. határeset, viszont az étlap nem árul zsákbamacskát, a somlói megnevezés macskakörmök között (vagy 67-verzióként) szerepel. Két puha piskóta, krém valódi vaníliával, ropogós csokitető, minőségi, nem túl édes öntet - mit kívánhat még az ember? Esetleg egy kis mazsolát, mondjuk zselé formájában. Tán meg is valósítja egyszer az új séf és a kritikákra szenzibilisen reagáló tulajdonos.

A számla érkezésekor várok valami apró gesztust a rántott hús okán, ami elmarad, így 9000 forintért ebédeltem a 67-ben. Ritkán költ magyar ennyit ebédre, még ritkábban Székesfehérváron. Azt kell mondjam, megérte, az ételek minőségét nem érheti kritika. Az egyéb apróságok között akadt olyan, ami a megcélzott szinten zavaró lehet, főleg nálam háklisabb vendégnek. A honlapon található étlapot is célszerű lenne frissíteni és árakkal ellátni, nem mindenki óhajt faszbukot böngészni.

www.67etterem.hu
(látogatás időpontja: 2013. II. 26)

12 megjegyzés:

  1. Egyszer én is meg akartam látogatni őket, de úgy voltak nyitva, mintha zárva lennének (sehol senki...), így nem mertem kipróbálni, mert féltem, hogy a "hatalmas" forgalom a frissesség rovására megy. Ezek szerint bátrabbnak kellett volna lennem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A minőséget meg lehet tartani alacsony forgalomnál is, csak nehezebb...

      Törlés
  2. Ahogy nézem, fejlődtek 2009 óta - a hely akkor sem volt rossz. Végül is kis adagot kaptál vagy sem a rántott húsból? Végül is egészet hoztak és egészet is számláztak? Az lep meg, hogy kevés a vendég, én azt hallottam, hogy nehéz asztalt kapni. (Hitetlenkedtem is, amikor egy barátom ezt mondta. A pangás sokkal hihetőbb manapság)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljes adagot hoztak és azt is számláztak.
      Rengeteg étteremről lehet olyat hallani, hogy alig van szabad asztal... aztán hirtelen bezárják, átkeresztelik vagy kicserélik a teljes stábot... nyilván a tulajdonos már unta az óriási sikert...
      Remélem, itt nem ez történik, de nehezen tudom elképzelni, hogy nyereséget termelnek.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Erre mit mondjak? :)
      Hál' isten nem én nyitottam ki újra...

      Törlés
  4. Örömteli, hogy ilyen kiváló élményeid vannak, Hapci mester, mert a csapatunkból jóbarátaim december végén bekanyarodtak egy ebédre és íztelen, feleslegesen habokkal ellátott, ráadásul össze-vissza kevert és szervírozott ételekről háborogtak, meg nagyszemű sóról mindenen. Remélhetőeg az volt az átmeneti üzemzavar és nem ez, amit te tapasztaltál. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szervizben most is volt üzemzavar, az ételek minőségével elégedett voltam és a 4 fogásból csak az egyiken volt nagyszemű só. :)

      Törlés
  5. Azért, ha netán Bozsokon jársz, rántott hús ügyben ne hagyd ki a Határmenti Vigadót! Lehet, hogy a '67 elpirulna minőségben, de árban biztos. Két nyitott szelet karaj a normál adag.
    A fotódról nem jön át a panko morzsa, nekem sokkal lemezesebb van itthon, két forrásból is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ritkán járok arra, talán majd nyáron. Bár meggondolandó, hogy egy rántott húsért oda menjek enni Szombathelyről, egyedül.

      Törlés
  6. Most nézem csak, a vargánylevesen mit keres a csiperke szelet? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Díszítés?
      Azért jobb így, mint ha vargányalevesnek nevezett csiperkelevest díszítettek volna vargányaszeletkével...

      Törlés