Velencében jártunk - jó volt, de picit büdös

A nagykörúti Trattoria Veneziában valamiért az év elején szoktunk megfordulni, ahogy elnézem az utóbbi 3 év dátumait. Legutóbb a körútra néző, nagyobbik helyiség szinte tele volt, pincérünk a konyhára nyíló folyosóra kísért.
A konyha ajtaja nyitva, a szagelszívás lehetne bent tökéletesebb. Egy pár elmenekül a szomszédos asztaltól, mi nem vagyunk ennyire finnyásak. Nem értem, miért nem lehet a kedves vendégeket a galérián leültetni...


Az árak nem változtak tavaly óta, legalábbis a rustica pizza (szárított paradicsom, nápolyi csípős szalámi, kapribogyó, 2050 Ft) árából ez szűrhető le. Előbb még eszem egy vargányakrémlevest burgonyagombóccal (950 Ft), ami az átlagos(an középszerű) olasz/kamuolasz helyek szemcsés állagú tejszínleveseitől eltérően abszolút élvezetes: kellően intenzív ízű, nem kesernyés és selymes.
Az elébb emlegetett pizza nem okoz maradéktalan élvezetet a tulajdonosának. Kamilla kissé nyűgös az égett felszínű aszalt paradicsom miatt, és az se tetszik neki, hogy a csípősnek beígért olasz szalámi nem csípős. A tészta viszont méltányolható, a mozzarellára és a paradicsomszósz mennyiségére se lehet panasz - a Venezia fakemencés pizzája a legjobbak közé tartozik Budapesten.


Füstölt sajttal és tiroli sonkával töltött házi tésztát kértem diószósszal (panzerotti di provola e speck in salsa di noci, 2300 Ft) - tudtommal mást neveznek panzerottinak, de ez mellékszál. Az adag félúton van a honi csúcséttermek 3-4 db töltött valamivel "kényeztető" gyakorlata és az olcsóbb helyek 20 dekás porciója között, tehát főételnek is elmegy, 3 fogás esetén. A tányér fölé hajolva intenzív fokhagymaillat csapja meg az orrom, a mártás meglehetősen édes. A derelyék tölteléke kellemesen krémes, viszont ízt alig sikerül felfedezni benne. A szakács helyében másként képzelném ezt az ételt, bár a tészta állaga tökéletes.
A főételekhez borozunk. A mátrai excellent rosé nevű - valószínűleg Ludányi Józseftől származó - tétel nem bizonyul túl excellentnek, inkább punnyadt szegény. Nem tudom, kifutott évjárat vagy rég nyitva álló palack tehet róla, de érdemes lenne figyelni az ilyenekre is. A ház vöröse (cabernet) jobb választás.


A Veneziában az évek során fokozatosan javult a tiramisu, de szerencsére egyéni desszert is akad. A mandulás mascarpone golyócskákhoz (950 Ft) hasonlót csinált már Kamilla otthon mascarpone és őrölt amaretti keksz felhasználásával, csak az krémesebb állagú volt. Ez a szilárdabb kivitel is tetszik, mint általában minden próbálkozás, ami túlmutat a tiramisu-profiterol-panna cotta szentháromságon, és nem gyári készítmény.

Vacsoránk végén betekintést nyerünk a Venezia pizzakiszállítási logisztikájába, Kamilla felhörpint egy limoncellót, majd átillatosított pulóvereinket felvéve a távozás hímes mezejére lépünk. A kiszolgálás kifogástalan volt, az ételek összességében jók, ha ez esetleg kekec hangvételű irományomból nem is nyilvánvaló.
Visszajövünk még.
Ha előbb nem, jövő januárban.

Konyha: 6 ()
Árszint: 3 (középkategória)
Ár-érték arány: 2 (minőséggel arányos árak)
www.trattoriavenezia.hu
(látogatás időpontja: 2011. II. 6, 2012. I. 28, 2013. I. 5)

9 megjegyzés:

  1. Emlékeimben én is ehető pizzára emlékszem ,amikor itt jártam.
    Ami nagy szó, a budapesti viszonylatban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mostanában javul a helyzet, kb. 10 helyen már van jó pizza Budapesten.

      Törlés
  2. Az Aromit csak ajánlani tudom Budaörsön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedvelem én is, írtam már kétszer róla. Sajnos legutóbb a pizza nem volt olyan jó, mint korábban (alig volt rajta szósz).

      Törlés
  3. Nah ez jó hír. Nekem eddig a Pomo Doro, és rakparton lévő Trattoria Toscana pizzája hasonlított legjobban arra,amit Olaszországban szoktam enni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hamarosan (amint lesz itt írás mindegyikről) közzéteszek egy budapesti pizza top 10 listát...

      Törlés
    2. Jó ötlet. Jelöld majd külön a fatüzeléses kemencével készülteket.

      Törlés
    3. Az általam ismert, jó pizzát készítő fővárosi helyek kb. kétharmadának van fatüzelésű kemencéje (a Pomo D'Oro, a Toscana és a Venezia mellett: Da Mario, Etna II, Il Terzo Cerchio, Porcellino Grasso).
      Sajnos a jó kemence se garancia, ha alig fűtik be, vagy gyenge alapanyagokat használnak, esetleg fogalmatlan a pizzaszakács. Másrészt léteznek high-tech elektromos kemencék, amik nagyon magas hőmérsékletet tudnak, csak itthon még nem láttam olyat étteremben.

      Törlés
  4. Legtöbb helyen az olcsó gagyi alapanyagokon bukik el a dolog. Még ha jó is a tészta, vagy a pizzaszósz rossz, vagy gagyi feltét, amit azzal kompenzálnak,hogy jó sokat raknak rá a szarból :)
    Nápolyban emlékszem , 3-4 féle pizza volt összesen az étlapon, a pizzaszósz sima apróra darabolt konzerv paradicsom,vagy paszirozott paradicsom volt, nem volt ízesítve semmivel, rajta bivalymozarella,bazsalikomlevél extra szűz olivaolaj, és nagyon rendben volt. Vagy a Marinara,amin nem volt sajt, de volt szárított oregano, és fokhagyma...

    VálaszTörlés