Kolbászológia, sokadik fejezet: Ízműves kolbász

Szeretjük a kolbászt.
Szeretjük a kolbászt?
Szeretnénk a jó, magyar kolbászt...


Miután korábbi kedvencünkkel, a felső címlapképen töredékesen látható Békési vastagkolbásszal is befürödtünk párszor (tavaly kétszer is savanyút kaptunk a Fény utcai piacon), tovább keresgéljük a reménybeli, etalon paprikás kolbászt. Azt, amiben húson, szalonnán, són és fűszereken kívül nincs semmi. Azt, ami nem savanyú a tejsavas erjedéstől, vagy éppen a túladagolt antioxidánstól. Azt, ami nem keserű a rossz paprikától, nem édes és nem gatyaszaggatóan csípős, hanem harmonikusan fűszerezett. Azt, ami nem pástétomként kenhető, de nem is törik bele a szalonnázó bicska, és nem üreges belül. Azt, ami kibír két hetet penészedés nélkül a hűtőszekrényben. Azt, ami kétszer egymás után nagyjából hasonló minőségben megvásárolható Budapesten, lehetőség szerint 3-4000 forintnál nem magasabb áron.
Impossible mission.
Impossible mission?


A legújabb beszerzés ez a békéscsabai vastagkolbász. Küllemre Kovácsék termékére hajaz, az összetevők felsorolása ígéretes, vágjunk bele!
Sajnos lézerkard nincs itthon, de a Kanetsugu Pro J szakácskésnek [figyelem, a poszt termékpromóciót tartalmaz! :D] se kihívás az Ízműves kolbász. Gyengébb késsel viszont esélytelen vékonyra szeletelni, mivel láthatóan nem igazán sikerült kiinazni, a mócsingok ki-kifordulnak a penge mentén.
No, sebaj, majd az íz kárpótol mindenért!
A mesében...
A valóságban a viszonylag visszafogott paprikát elnyomja a kolbász domináns sóssága, a mócsingok pedig nem túl kellemesek, pár szelet elfogyasztása után elkél a fogtisztogatás.
Reménykedünk tovább.

Ízműves békéscsabai vastagkolbász, csípős
Gyártó: Ízinveszt Kft., Békéscsaba
Beszerzési ár: 4200 Ft/kg (Hús-Mix Bt.)
Összetétel: sertéshús, ipari szalonna, őrölt csípős fűszerpaprika, só, fokhagyma, őrölt fűszerkömény, őrölt feketebors

32 megjegyzés:

  1. Én mostanában ismét rászoktam a Tóalmási csípősre. Korábban nagyon hullámzó volt a minősége, de lekopogom, az utóbbi hónapokban meg voltam elégedve vele (a tüzest is szeretném, ha nem lenne annyira erős, hogy ég utána a gyomrom is, a parasztkolbászuk viszont nem ízlik igazán). Általában nem kedvelem a Sparban beszerezhető füstölt árut, de ez kivétel, sőt mostanában vettem ott Pikker angolszalonnát, az is kimondottan jó volt. Régebben a márkával csak a piaci hentesnél találkoztam. Sajnos általában azt vettem észre, hogy amint valami nagyüzemesedik és bekerül a multik láncaiba, elveszíti a minőségét, és kezdetben ezt tapasztaltam a Tóalmásival is. Hátha tartós ez a minőségi visszakapaszkodás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülnék, ha javulna a Tóalmási. Azzal szoktunk főzni, de egyébként már nem fogyasztjuk...
      Sparban legutóbb a szarvaskolbászukkal próbálkoztam, az szerintem nem jó vétel annyi pénzért (savanykás és nagyon mócsingos).

      Törlés
  2. Legközelebb adok a túrkeveiből kóstolót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, de hozhatsz nyugodtan többet is (1 kg), megveszem.
      Jó lenne már jót írni egy kolbászról...

      Törlés
    2. Melyikből?
      A Szundi-féléből?
      Vagy másfajta? Ügyködnek itt páran a műfajban.:)

      Törlés
    3. Máté Hús (Tóth Lajos).
      Szundit nem ismerek, de ha jó és Pesten jársz a hidegebb évszakokban, hozhatnál kóstolni.

      Törlés
    4. Lajosé:
      Nem rossz az sem...de szerintem a Szundié jobb.
      Lajos is haverom, szoktam beugrani hozzá, főleg füstölt cuccokat venni, csülköt babgulyáshoz, szalonnát kerti sütéshez.
      Rendben...de nincs kedved leugrani június 22.-én Kétpóra..?
      Jó, tudom 150 kilométer, de annyit esetleg megér.:)
      Ilyen betyárétel főző izé lesz, 3 napos sejehujavigalom, szombaton, 22.-én lesz a főzőcske, én ott leszek, csak még nem döntöttem, hogy főzök-e.
      Hajlok rá, de a birka most kizárva..inkább valami babgulyásban, vagy ilyesmiben törpölök.
      Az se rossz kaja, ha beletesszük a bévalókat...ahogy egy székely ismerősöm szokta mondogatni.:)
      Addigra szerzek Szundi-féle vastagkolbászt is..

      Törlés
    5. A 150 km még nem feltétlen riasztana el, de aznap (VI. 22) lesz az egyik legjobb barátom esküvője, s bizonyos feladatokat a kerti evészettel kapcsolatban magamra is vállaltam.

      Törlés
    6. Hát így más a leányzó fekvése, az se rossz program.
      Nem baj, majd legközelebb.
      Ha őszig nem lesz alkalom, akkor majd viszek lemeózni....remélhetőleg saját főzésű pálinkával, mert a héten nekifogok a főző építésének.
      Aranyárban vannak az anyagok, de még mindig beljebb vagyok, mintha vennék egyet, plusz olyat csinálok, amilyet akarok.

      Törlés
  3. Az árat nem tudom (lehet, hogy már kívül esik az általad meghatározottnál), de esetleg nézd majd meg a Budagyöngyében, a Józsinál. Én nem vagyok mérvadó a témában, túl sokszor nem eszem kolbászt, de édesapámnak szoktam vinni, ő eddig elégedett volt vele. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen márkára gondolsz?
      A közös ismerősünké pl. többnyire ízlik, csak annak még nem stabil a karaktere, ezért nem írtam róla eddig. Napi fogyasztásra pedig nem szívesen veszek kolbászt 4 rugó felett (olyan is van, ami tetszik).

      Törlés
    2. Hát, passzolom a márkát (egyébként nem arra), ha akarod, majd megkérdezem. Még az is lehet, hogy saját.

      Törlés
  4. Ez a poszt feltette az i-re a pontot, fogok vinni/küldeni Neked, Hapci, a kedvenc hentesem legjobb kolbászából/kolbászaiból, tesztelésre, mert szeretném tudni, hogy nagy kolbászrajongóként jó-e a kolbász-ízlésem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden jó kolbásznak örülök. :)
      Nem érzem annyira elvadultnak a kívánságaimat, de csak velem lehet a baj, mivel a fenti pár szempontnak (ne legyen savanyú, édes, keserű, krémszerű, vegyszerbomba, stb.) megfelelő, megfizethető kolbász gyakorlatilag nem található a boltokban, kizárólag kézen-közön szerezhető be...

      Törlés
  5. Próbáljátok ki a Tamás bátya kunyhójában lévő hentesüzletet. A kolbászaik meseszerűek, szerintem pont ilyet kerestek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tippet!
      Járok arra viszonylag gyakran, de még sose mentem be.

      Törlés
  6. A Bűvös Szakács teszteken a Tarnamenti 2000 gazdaság kolbászai voltak a legjobbak (by Pásztorhús), kicsit elfelejtődtek, de talán amiatt is, hogy nem túl egyszerű hozzájutni, a saját boltjukat megszüntették. Ha a MOM-biopiacon jársz, érdemes kipróbálni (engem is érdekelne, évek óta nem kóstoltam, de ezért nem mászok be szombaton Pestre...).
    Nekem a Dózsa György nevű ízlett a legjobban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha együtt ebédelünk jövő héten, hozok kóstolót, meg egy túrkevei szalámiból is.

      Törlés
  7. Sztem a túrkeveivel még várjál min. 2 hetet.
    Fogtok ti még együtt ebédelni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerinted még száradnia kellene?
      Nekem nedvességtartalom szempontjából teljesen rendben lévőnek tűnik, csak tömörebb lehetne egy picit.

      Törlés
  8. Csak a nálam lévőből tudok ítélni, arra még ráfér.
    Ha könnyen lejön a burok, akkor "á point"

    VálaszTörlés
  9. Közben voltam a Lehel piacon, ott árulják a Tarnamentit - sajnos "csak" a tiszta mangalicát árulják, vastag és normál kivitelben, 5400 per kg. (Röfi nevű bolt, észak felől bejövet a jobb oldali külső soron.). Azt mondom, a vastag továbbra is Mo. egyik legjobb kolbásza, talán csak a marhával kevert Dózsa György jobb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Dózsa Györgyöt kóstoltuk Beninél?
      Az nagyon jó volt, akármi is volt.
      Ez a bizonyos túrkevei meg best buy ennyi pénzért (2100 Ft volt a kb. 70 dekás rúd), majd írok is róla, ha még egyszer kapok és akkor is jó lesz.

      Törlés
    2. Vegyem megrendelésnek? :)

      Törlés
    3. Nem itt gondoltam kérni, de ha már olvastad, igen. :)
      Extrém sóérzékeny atyámat - neki szinte minden túl sós, amiben van só - leszámítva általános tetszést aratott.

      Törlés
    4. Francba a formaságokkal, jelzem, ha megjött.

      Törlés
  10. Már nem emlékszem, mit kóstoltunk Beninél...

    VálaszTörlés
  11. Ha nem is sz@r, minden esetre nem az, amit igér:
    Szomor Dezső bivalyszalámija.
    http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=125678924&t=9166521

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmm... ez a "fáradt" szín jellemző a Szomor-féle szalámikra. Nekem 2 éve tetszett egy szürkemarhából készült szalámija, csak hát nem fér bele a fentebb említett összeghatárba.

      Törlés