Kistücsök - pasztellben

A Kistücsök tán az egyetlen élvonalbeli magyar étterem, ahol viszonylag rendszeresen megfordulok, a tulajdonost személyesen ismerem, mi több, jóban vagyunk (remélhetőleg ő is így érzi...) - s még nem írtam róla. Két éve gondolkodtam rajta, de akkor annyi cikk jelent meg különféle blogokon a Tücsökről, mintha Csapody Balázs médiaoffenzívát indított volna. Tavaly szeptemberben Isztriáról hazafelé jövet ettünk Balatonszemesen, akkor meg azért nem írtam, mert a szokásosnál kevésbé voltunk elégedettek, és nem akartam pont a kivételt megörökíteni szerény blogomon. Időközben a Kistücsök beltere látványosan megújult, idén szeptemberben már a pasztell árnyalatokba öltözött étterem kertjében ebédeltünk.

Forrás: www.kistucsok.hu

Csapody Balázs és stábja példamutatóan fejleszti vállalkozását. Sok éve megjelentek az étlapon a szezonális-regionális ajánlatok, de a hagyományos vonal is megmaradt, nem erőltetik a vendégekre a modern felfogásban készített, néha "elegáns" adagban szervírozott ételeket. A belbeccsel a faboxos külcsín az utóbbi években egyre kevésbé harmonizált, idén viszont a beltér is felzárkózott, gyaníthatóan fájdalmas összeg invesztálása árán.
A Tücsökről nem könnyű írni, mivel túl vannak azon a szinten, amikor az ember könnyen talál problémákat. Tehát a konyhai stáb képes szinte bármilyen húst kiválóan megsütni - túlsütött húst akkor ettem utoljára, amikor még nem blogoltam. A húsok mellé adott mártások-köretek és ezek arányai is nagyon rendben vannak, legfeljebb apró, szubjektív elcsúszásokat érzékelhetünk.
A desszertek szerintem nem mindig érték el a főételek szintjét. A hosszú évekig az étlapon tartott almatorta nekünk nem tetszett, valószínűleg szaftosabb süteményeket és intenzívebb ízű fahéjöntetet kedvelünk, mint Hugi. A sokak által megénekelt házi krémesből is jobban örülnék egy szilárdító anyagokkal kevésbé ellátott kivitelnek. A 2010 nyarán ideiglenesen a Tücsökben állomásozó Baracskay Angéla desszertjei érdekesek voltak, csak hát a méret, ami nekem azért lényeg... nem volt az igazi. Idén a desszertek terén is előrelépést éreztünk.


Többféle remek házi kenyeret kaptunk bevezetőnek és egy pindurit a pár évvel ezelőtt gasztrokörökben nagy laudációt kiváltó kovászosuborka-levesből, kapros zselé kíséretében. Az érdekesen édes-savanyú ízvilágú ecetesszilva-leves (990 Ft) finom kacsamellsonkával találkozott. Nyelvtannáciknak az is öröm, hogy valahol le tudnak írni helyesen egy ilyen ravasz összetételt tartalmazó ételnevet. :)


Kamilla nem evett se levest, se szilárd előételt, főételt a pár napja indult új szezonális menüből választott. A zsályás borjúmáj konfitált burgonyával, sütőtökkrémmel (2790 Ft) jó választás, a máj kifogástalan állagú és bévül rózsaszín, a tökkrém intenzív-naturális ízű. Az állagában kissé tömör radírgumira emlékeztető krumplival nem voltunk teljesen kibékülve, bár érteni vélem a koncepciót, hogy a puha máj és a még puhább püré mellett valami más jelleg is jelenjen meg a tányéron.
A másik főételünkről (borjústefánia zöldséges fehérbabbal, babérolajjal, 2790 Ft) hasonlókat lehet mondani: a hús abszolút tökéletesre készült, a bab kellemesen roppanós maradt. Az egyebek (répa, szárzeller, cukkini) nekem már túl nyersek voltak, és a mennyiséget kissé túlzottnak éreztem a húshoz képest.


Madártejből (990 Ft) sokak szerint Takács Lajosé az etalon. Nos, a Tücsöké felveszi vele a versenyt, sőt, ha valaki nem ragaszkodik a krémszerű állaghoz, hanem a tradicionális, folyósabb megközelítést preferálja, meg is haladhatja. Valódi vanília ebben is rengeteg van, a csinos, csepp alakú habok gyönyörűek. A másik tétel (tejcsokoládés körtedesszert, 1190 Ft - vékony piskótatalpon csodás, nem túlédesített csokimousse, benne habcsókszerű korong és passiógyümölcs(?)krém, körtesorbet) pedig annyira ízlett, hogy hasonlóra a Tücsökben nem emlékszem.

Gesztenyedesszert konyakos szilvával (2012. III. 6)

Tán 4-5 éve volt a legjobb az ár/érték aránya Kistücsökben. Akkor már a tóparti átlagot messze meghaladó minőséget adtak, a tóparti átlagot alig meghaladó áron. Sejthető volt, hogy ez nem marad így örökké, azóta óvatos drágulás érzékelhető. Nem annyira a főételek áraiban, hanem inkább az előételek és desszertek, valamint az italok terén. Ettől még ma is nagyon méltányosak az árak a minőséghez képest, legfeljebb az elsöprő best buy érzése nincs meg a vendégnek.
Tavaly előfordult, hogy kevésnek éreztem 1-2 főétel mennyiségét, most viszont szinte ellenkező benyomásom támadt. A napi desszert (valamilyen körtés torta) is akkora volt, hogy a szomszédos asztalnál 4 adagot elfogyasztani készülő trió kudarcot vallott. Erről eszmét cseréltünk a kedves pincérhölggyel, de szerinte az adagokban nem változott semmi, tehát valószínűleg csak szubjektív emlékeim játéka van a háttérben.
Szintén szubjektív: nem ismerek olyan éttermet vidéken, ahol ilyen minőséget produkálnak úgy, hogy a tulajdonos ebből is él.

Konyha: 7.5 (kiváló)
Árszint: 3.5 (középkategória)
Ár/érték: 2.1 (minőséggel arányos árak)
www.kistucsok.hu
(látogatás időpontja: 2011. III. 23, IX. 25, 2012. III. 6, IX. 15)

21 megjegyzés:

  1. A Kistücsök meggyőző, mint mindig. :)

    VálaszTörlés
  2. Szenzációs írás! Tartalom stílussal. Még egyszer elolvasom most. Köszi.
    Ja, persze! Kistücsi az megalájkos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennyire talán még sose dicsértek meg... köszönöm szépen!

      Törlés
  3. Ezt is jó volt elolvasni. Mint egyébként valamennyi bejegyzést eddig. Hadd szaporítsam a dicséretek sorát.
    Sőt, meg is fejelem eggyel, ha azt kérdik tőlem, hogy a saját étteremkritikával foglalkozó blogomon kívül kit ajánlok, mint mértékadó étteremkritikust, akkor e blogot szoktam az érdeklődők figyelmébe ajánlani. Számomra egyfajta hitelesség- illetve tárgyszerűség-mérce.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, csak irulok s pirulok. :)
      [Ez valószínűleg a jobban sikerült irományaim közé tartozik, sajnos nem mindig van kedvem/türelmem ennyit csiszolni egy cikket.]

      Törlés
  4. ".....Tavaly szeptemberben Isztriáról hazafelé jövet ettünk Balatonszemesen, akkor meg azért nem írtam, mert a szokásosnál kevésbé voltunk elégedettek, és nem akartam pont a kivételt megörökíteni szerény blogomon....."

    Hasonlóan gondolkodhatnak a Tücsökben is, mert a névvel, e-mail címmel vállalt, korrektül megfogalmazott "építő" kritikát nem engedik megjelenni a honlapjuk "vendégkönyv" menüpontja alatt. A vélemények csak az adminisztrátor ellenőrzése után kerülhetnek ki.
    Érdekes módon csupa dicsérő szó, és ajnározás.

    Hát így is lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudok róla...
      Próbáltam meggyőzni a tulajdonost arról, hogy ez nem helyes/szerencsés stratégia, de sikertelenül.

      Törlés
  5. @Névtelen 2014. január 12. 0:07
    Ide viszont megírhatnád, okulásunkra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megírtam, itt fentebb... néhány mondatból álló telefonbeszélgetés volt, tán tavaly...
      Írd meg hozzászólásban a részleteket, ennél nagyobb publicitást nem tudok biztosítani a dolognak, mivel nem saját élmény. Egyszer beírtam a honlapjukra, hogy az egyik étel mellett kevés volt a jus, az a bejegyzés megmaradt.
      Láttam máshol is ilyet, bár a Rozmaring Vendéglő esetében csak elég durva problémákat felsoroló bejegyzésem tűnt el a netes vendégkönyvből.

      Törlés
  6. Nem tudom kinek szólt, hogy ide megírhatnánk az okulásotokra. :)
    Én magamra vettem.
    Az a kommentelő vagyok aki amiatt írt, hogy a Kistücsökben nem engedik ki a honlapra a negatív véleményt.
    December végén jártunk ott a párommal. Az előzmény annyi, hogy én már többször jártam ott -egészen a csárdakörnyezettől kezdve- és szerettem volna megmutatni a páromnak is ezt a helyet. Többször próbálkoztunk random beülni, de amikor mi arra jártunk, sose volt hely. Így most előre foglaltam.
    Egy kikapcsolódós hétvége után érkeztünk, és ebből adódóan, pont mini étteremteszten voltunk. :) Mindenféle szándékosság nélkül, de összehasonlítottuk a pár nap alatt kóstolt ételeket.
    Jártunk csárdában, egy minihotel -versenyeken szereplő- tulajdonosának a vendégei.
    Ezek után a Tücsök.
    A chef-ajándék: grillkolbász másként. Nekem sok(k) volt, de ez ízlés kérdése. Nem passzolt a rendelt ételeinkhez, ízbomba volt, és láttam hogy nem darált, hanem apróra vágott hús stb....de akkor sem. Ezen viszont nem akadtunk fel.

    Az Újházy tyúkhúslevesen viszont igen. Egyszerűen fogalmazva: nem főtt meg benne a hús. Ezt úgy értsétek, hogy nem lehetett lebányászni a csontról.
    Az asztalon fellelhető összes evőeszközt bevetettük, de még késsel sem sikerült elválasztani a húst a csonttól :( És rágós volt a hús.
    Én szeretem ha a házi húslevesben is roppan a zöldség (ez itt teljesült) mégis volt egy olyan érzésem, ha nem 12-re, hanem 13 órára foglalunk, nem lett volna baj a levessel.
    Az hogy a főételnél kevés a jus? Kevés (és igen jó) volt most is, de ez ízlés kérdése. Azon lehet vitatkozni.
    A fővetlen húsból készült levesen nem.
    Az egy külön dolog, hogy nekünk a karcsú barátnőmmel szó (és figyelmeztetés) nélkül hozták ki a brutális méretű 2 adag Újházyt, míg 20 perccel később az "ismerős" családnak a szomszéd asztalnál 4 főre 1 adagot javasoltak.

    Igaz mi nem ettük meg. :)

    Kavarog bennem sok gondolat, hogy milyen volt "régen" a Tücsök, és milyen most. Hogy hazaértünk és "dühömben" főztem egy Újházyt (hobbiszakács vagyok, de levesben kevésbé erős) és a párom szerint kenterbe vertem a Tücsök levesét...
    Pedig láttam a felhasznált tyúk húsán, hogy minőségi az alapanyag.
    Mégis.

    Nem s.ggnyalás, de a Tücsök kapcsán a legpozitívabb érzés a blog fellelése volt.

    A lehetőségeimhez képest próbálok bekapcsolódni.

    Ja, és pár évvel ezelőttig nagy drávai horgász voltam :)



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megírtad (név híján azonosnak gondoltalak a másik hozzászólóval)!
      A mai modern gasztronómia egyik kulcsfogalma a kíméletes hőkezelés. Sajnos a hőkezelés néha annyira kíméletes, hogy az étel valamely eleme tök nyers marad...
      Nekem régen is tetszett a Tücsök és ma is tetszik. Addig fog tetszeni, amíg nem csúsznak el a miniadagos csúcsgasztronómia irányába, de ettől szerintem a tulajdonos egyensúlyérzéke megóvja az éttermet.

      Törlés
    2. Nézd....szerintem a nyers hús-levesre nincs mentség. Engem pedig kifejezetten zavar, hogy visszaviszik az étel 80 %-át.
      Nem tudom eldönteni a Tücsöknél sem az adag problémát. Állítom, hogy a leves 2-3x adag, ha azt mondjuk, hogy a főétel 1.
      Nálunk is ez volt. Vissza-vissza nyúltam a leveshez (rágós húshoz), tele voltam mint a búcsús lufi, nem is ízlett, aztán simán eltűnt a főétel. (a kevés jus-al) Érdekes, de az étlapon nem is említették őket. De érdekes volt, és kellett is. Mondjuk én totóztam hogy miből lehet.
      Kár hogy ritkán jársz Pécs felé, és hogy nem a megfelelő helyre ülsz be. Ha legközelebb jössz, szívesen ajánlok.

      Törlés
    3. A modern vonulatban (szezonális ajánlat és degusztációs menü) kisebb adag a leves, mint fent látható, míg a hagyományos ételekből nagyobb adagokat adnak. Aki ezt nem tudja és nem "műfajon belül" párosít, meglepődhet.
      Pécsi tippet már most és itt is adhatsz, közvetlenül kommunikálni úgyis csak azokkal tudok, akik feliratkoznak követőnek.

      Törlés
    4. Feliratkozok pár napon belül, de most mindig csak annyi időm van, hogy 3 mondatot visszaírjak.
      Értem amit a leves adagról írtál, de itt szerintem aránytalan volt a leves: egészen konkrétan én 93 kg vagyok, ha megettem volna az egy adag levest, akkor szerintem beesek az asztal alá, és egy falatot sem bírok legyűrni. :) A párom majdnem csak fele ennyi, na ő meg éppen megkóstolta. Összesen a két adag levesnek nem tudtuk (akartuk) megenni a harmadát. Kb 1.5 literes levesestálban kaptuk, és ugye mindezt 2x. Mondom, mellettünk 2 felnőtt 2 gyerekkel egy adagot tudott megenni.

      Törlés
    5. O.K., értem, csak nehezemre esett elképzelni a vödörnyi Újházyt - én eddig mindig valami "modern" levest választottam.

      Törlés
  7. A Kistücsök jó étterem ! Sajnos és NAGYON SAJNOS ( !!!! ) hogy a Balatonnál nincs sok hasonló. Órákat tudnék írni a Balatoni éttermekkel kapcsolatos negatív élményeimről, mivel 18 éve gyakran járok erre. A Kistücsök egy sziget, ahol találsz ha akarsz gasztronómiai értéket és élményt. A hibák amiket fentebb írtak páran , egyrészt - sok tekintetben - szubjektív elvárások által formáltak. Másrészt szerintem a vendéglő jó oldala teljesen elnyomja azt a pár szubjektív negatív benyomást. Kívánok sok sikert és kitartást, - a kevésbé sem egyszerű és nagy energiát ráfordító - vezetésnek és személyzetnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idén még nem jártam a Tücsökben, sajnos.
      Ha az ember reális elvárásokkal közelít (nem vár tökéletességet), bőven lehet találni elfogadható éttermeket a Balaton mellett.

      Törlés
  8. Újraolvastam néhány régebbi kommentemet, és most láttam, hogy "TI" hónapokkal később szólt hozzá.....meglehetősen öööööö.....elfogultan mind a cikkhez, mind az én kommentjeimhez. :)
    Talán nem késő rendbe tenni ezt-azt.
    Alapvetően nem vagyok szubjektív (vagy ha igen akkor az étterem javára) egy olyan helyen, ahol többször voltam és tetszett (de pláne ahova az aktuális csajomat akarom elvinni hogy imponáljak neki.... :) ). Van néhány dolog ami ízlés kérdése, van ami stílus.
    Nem tudom mennyire kell leegyszerűsítenem, de lemegyek ameddig tudok:
    ha anyám olyan levest főz, mint amit a Tücsökben elém raktak, akkor öreganyám úgy vágja hátba hogy 2 hétig nem kap levegőt. :)
    Ez egyrészt minőségi kritika.
    Másrészt mint említettem ketten voltunk, és a pincér egy szóval nem említette, a rendelés felvétele után hogy a leves adag meghaladja az elképzelt szintet, és meghívhatjuk rá a szomszéd asztalt is.
    Ez etikai kritika.Biztos a sváb vérem, de utálok visszaküldeni ételt. Mondjuk ez nem is volt jó....
    Az, hogy amikor ezt leírtam nekik, névvel, e-maillel, és törölték a hozzászólások közül....hát nem is tudom. Ugyanarról a mail címről foglaltam az asztalt mint amiről írtam (felvállalva) a kritikát. Hozzá lehet szólni, a tulaj vagy a chef is hozzáfűzhette volna a véleményét, mégsem tette. Vagy csak egyszerűen válaszolhatott volna.
    Ez milyen kritika? Nem minőségi, nem mennyiségi...talán nem is etikai....csak simán őszinte. Az én részemről. A másikról meg a pesti (bocs Hapci) vendégek felé a marketing. Ami nem megy ki a netre az nincs is.
    Ha nagyon önkritikus akarok lenni, akkor egy dolgot csinálhattam volna másként, éspedig hogy kihívatom a chef-et és nekiállok ott és akkor problémázni az ételen. Ettől eltántorított a hangulat ( a bennfentes bánásmód a többi vendéggel....lásd a szomszéd asztalnál 4-en ettek egy adag levest, míg nekünk szó nélkül hozták a 2-őt) stb. Inkább fizettem és nem megyek többet.
    Nem fognak miattam csődbe menni, de nagyon nem szimpatikus.
    Akkor már inkább a Lóki csárda, Marcali után.
    Ha a Fábry-t idézem aki a satóból menekült az általa "Szárszóra" elhelyezett Tücsökbe, akkor mi a Tücsökből menekültünk a sehol el nem ismert Lókiba.
    Szeretjük is azóta. Nekem olyan mint a Tücsök volt 15 éve.

    VálaszTörlés
  9. Még egy dolog jutott eszembe. A tulajdonos Csapody Balázs volt a fizetőpincér aznap (nem tudom mostanában ez rendszer-e, régebben nem ő volt)...se azt nem kérdezte meg, hogy ízlett-e az étel, se azt hogy volt-e bármi gondunk. Kihozta a számlát és beszedte a pénzt.... És ő a tulajdonos...szóval az volt a gondom, hogy se ott és akkor, se később a neten nem érdekelte a véleményem.
    Nem tűnt fel neki, hogy az étkezés első felének a 90 %-át visszaküldtük? Vagy ezért nem érdekelte hogy ízlett-e?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést, pár napig nyaraltam, net nélkül... és közben voltam kétszer a Tücsökben is. :)
      Gondolom, a kifogásolt dolgokban nem történt változás, az Újházyt nem próbálnám ki kánikulában. Tegnap este egy hölgy volt a kasszás pincér, ma délután a tulajdonos. Csapody Balázzsal jóban vagyok, mint fentebb is írtam, így ma az italokat nem engedte kifizetni. Ilyet nem szoktam elfogadni, de vele kivételt teszek, mivel anno vette a fáradságot és eljött ebédelni a családjával, amikor a Maligán üzemeltetésével próbálkoztam.
      Az ételek most is rendben voltak: kiemelkedően jó volt a harcsapaprikás és a krémes, a többi (vadas szarvas, töltött káposzta, barackos pite) meg "csak" szimplán jó.
      Marcali környékén sajnos szinte sose járok. Ha a Tücsökkel nem szimpatizálsz, jó alternatíva a szárszói Anno Taverna, ott is igen jókat ettünk és a kiszolgálás is hasonlóan kedves/profi.

      Törlés