A pizza, a kolbász és a gazdaságossági szempontok

Az Il Terzo Cerchiót még a Nagydiófa utcai pincében ismertem meg. Akkoriban afféle titkos tippnek számított, kevesen jártak oda, az árak a minőséghez képest igen méltányosak voltak. Több remek tésztát ettünk a jó pizzák mellett, a vargányalevesben úszkáló rengeteg vargányára máig emlékszem.
Idővel az étterem a felszínre tört, a Dohány-Nyár sarkon impozáns formában éledt újra. Sejthető volt, hogy az árak nem maradhatnak a pincei szinten. A pizzát is kínáló olasz helyek között ma már a legdrágábbak közé tartozik az Il Terzo.


Néha nem sajnálok 1350 forintot egy minestronéért vagy 2500-at egy pizzáért, az egyik legjobb budapesti tiramisuról (1200 Ft) nem is beszélve, legutóbb mégis felhúztam magam. A pizzák iránt újabban növekvő érdeklődést mutató édesapámnak szerettem volna megmutatni, milyen is az etalon ebben a műfajban. Az olaszkolbászos-gombás campagnola pizzát (2450 Ft) választotta, amely a fotón látható formában meg is érkezett hamarosan. Mivel atyám méltatlankodott a kolbász hiánya miatt, megkérdeztem kedves pincérünket, nem félreértés történt-e véletlenül a rendeléssel kapcsolatban.
Kiderült, hogy nem. Az Il Terzóban úgymond kolbászból kibontott húst tesznek a pizzára, nem szeleteket, és a kolbászmorzsák kétséget kizáróan felismerhetők voltak a pizzán néhol, a paradicsomszószba süppedve. Itt elakadtunk a kommunikációban. A pizzát a tulajdonosa megette, majd az étkezés végén közölte, hogy nem tervez további látogatást a Dohány utcai egységben.
Hát, nem is tudom, hogy próbáljak-e összefüggést keresni az egykori pincehelyiségben a vargányalevesben tálalt 15 deka gomba és a jelenlegi helyen a pizzán fellelhető kb. fél deka kolbászszemcse között... az út nyilván megvan, az irány tán nem helyes.

www.ilterzocerchio.hu
(látogatás időpontja: 2012. VII. 15)

8 megjegyzés:

  1. Ez annyira jellemző hazai recept: először van valami, ami pici, eldugott, de mégis nagyon jó. Aztán nem lesz eldugott, és nagyobb is lesz, de persze meg is drágul. És legvégül ezek mellett szarrá válik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A többi ételt (minestrone, vargányás tagliatelle, sajttorta) a korrekt, de nem extra minősítéssel tudnám jellemezni... folyamatosan keresni kell újabb pici, eldugott, jó helyeket...

      Törlés
  2. Felrémlik 2006 nyarának balatoni élménye, amikor a balatonkenesei büfésnél reklamáltunk, hogy nincs húspogácsa a sajtburgerben. A "válasz" az volt, hogy "sajtosat kértél, nem?". De ezt étteremben azért egy asztalborítással díjaznám, plusz beragasztanám az ominózus ételt a vásárlók könyvébe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alapvetően türelmes vagyok, egyszer küldtem vissza ételt az elmúlt 10 évben, és tán háromszor kérdeztem rá a pincértől, hogy az adott ételt mégis hogyan gondolták a konyhán.
      Tán többet számít, ha megírom.

      Törlés
  3. Úgy látom , hogy a méregdrága champion gomba viszont megvan rajta XD ... biztos brutál gomba íze van.

    VálaszTörlés
  4. Szomorúan olvastam, hogy rossz tapasztalataid voltak az Il Terzo Cherchioban. Nekem a friss hal, a remek pizza, ízletes pasta és a korrekt desszert maradt meg többszöri látogatás után. Mondjuk én másféle pizzát ettem, tán vargányásat, az maradt meg, hogy nagyon jó volt, pláne miután az új egységben már fafűtéses kemencében sütik eme ikonikus olasz ételt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Összességében nem volt rossz tapasztalatunk, bár az ételek ezúttal nem ütöttek. Tán igazságtalan vagyok, hogy a pizzát pécéztem ki, de hát mit lehet mondani a fenti képről és a pincér magyarázatáról?
      Nem jó az se, ha a pizzát beborítják feltétekkel, de ennyi (vagy bármennyi) pénzért a jól látható mennyiség szerintem elvárható.

      Törlés