Az Ország Tortája 2012

A szabolcsi almás máktorta veszprémi cukrász, Pintér Zsolt (Kokó Cukrászda) kreációja. A hagyományainknak (ez már a második év...) megfelelően a Böszörményi úti Szamosban kóstoltuk meg, 580 Ft és 15% szervizdíj ellenében.


Tavaly nagy vita dúlt blogokon, hogy a barackos kölestorta jó vagy sz*r. Az idei kiválasztottal nem lehet baj, kevésbé megosztó. Ez egy kellemes, nem túl édes sütemény. A mákos tésztalapok intenzív, de lágy ízűek, a bekevert almától kellőképpen szaftosak. Az alma jól passzol a mákhoz, lásd: flódni, illetve a színek alapján egy másik, Mura-környéki eredetű sütemény is eszembe jut.
Persze, semmi se tökéletes, talán eggyel több réteg alma és kevesebb vaníliás-tejszínes krém jót tenne a kompozíciónak, és ennek a szabolcsi almatermelők is örülnének...
A recept letölthető innen.

10 megjegyzés:

  1. Shalom flodni ala gyarmat.

    VálaszTörlés
  2. Az ízre nem tudok mit mondani. Sajna távoztunk az országból, mire híre ment a tortának. Az elkészítés nehézségéről nem sok jót hallottam, olvastam. Egyszer talán majd szerencsénk lesz egymáshoz. Addig is maradok a dobos tortánál, mint hunagrikumnál. Azt legalább jól tudom elkészíteni. :-))

    VálaszTörlés
  3. Megkóstoltuk mindkettőt: az almás mákost és a hozzáadott cukor nélküli egres-almást is. Nekem utóbbi egy kicsit jobban ízlett, kicsi nejem szerint az almás-mákos sokkal karakteresebb. De mindkettő jó. Úgy döntöttünk, jövőre belépünk a cukrászok közé (csak ők nevezhetnek) és indulunk a jövő évi pályázaton. Természetesen nyerünk is. :))

    VálaszTörlés
  4. A cukormentest egy kedves ismerősöm ehetetlennek találta a rakparton...
    Engem kifejezetten vonz az egres, majd igyekszem megkóstolni valahol.

    VálaszTörlés
  5. A tortát még nem kóstoltam, de már csak azért is érdekel, mert eddig lelkesen dicsérni még nem hallottam. (Köszönöm, hogy kitetted az NGN logót!)
    Üdv: Csíki Sándor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fikázni mindig hálásabb, különösen, ha még politizálni is lehet kapcsolt tevékenységként...
      A konkrét megvalósítástól nagyban függhet a vélemény, pl. tavaly a rakparti "eredeti" a vastag, morzsálódó tésztájával látványra se volt vonzó, míg a Szamosé élvezhetőnek bizonyult.
      Mi ezt kellemesnek találtuk, de könnyen lehetne igazán jó, szívesen megkóstolnám élvonalbeli cukrász verzióját. Tegnap ettem egyet az elég kutyaütő Rigó Jancsi cukrászdában (300 Ft), annyival nem volt rosszabb, mint amennyivel olcsóbb volt.

      Törlés
  6. Az almás mákos országtorta zseniális! De csak a Kokóban Veszprémben. Az összes többi helyen gagyi alapanyagokból, növényi "tejszínnel" készül. Szerencsére Kokó volt az első, ahol megkóstoltam. A remek élmény után még három helyen próbáltam, mindhárom borzalmas volt az eredetihez képest.
    Valószinű, hogy nem azt a receptet töltötték le a cukrászok, amit te kitettél ide.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos minden országtortánál megfigyelhető volt eddig a jelenség: a megvalósítás szór, kiváló és szinte ehetetlen egyaránt előfordul. Gyakran a kitalálóé a gyengébbek közé tartozik...
      Az adott cukrászda minőségéből nagyjából megjósolható, hogy milyen országtortát készítenek, de kellene valami kontroll is.

      Törlés
    2. Mondjuk valami olyan kontroll, hogy nem csinálhat jobbat, mint a kitaláló? :)

      Törlés
    3. Felső korlát? :)
      Az elmélettel (recept) rendszerint még nincs baj, bár láttam már abban is különféle kényelmi termékeket, pl. tavaly.

      Törlés