OTP Klub Gourmet Fesztivál - és a poharak a kredencben

Kezdetben szimpátiával figyeltem a Budai Gourmet Fesztivált. Kellemes környezetben, nem túlzott tömegben lehetett finom dolgokat kóstolgatni, megjelentek az MGE által patronált, újhullámos éttermek. Aztán a fesztivált Haris Györgyék a Millenárisról felköltöztették a Várba és létrehoztak szinte egy második borfesztivált, annál hajszállal érdekesebb gasztrofelhozatallal. Ez már kevésbé tetszett.


Végül eladták a szervezést a Sziget Kft.-nek. A megváltozott nevű fesztivál tavaly visszaköltözött a Millenárisra, újra gyarapodott az éttermi kínálat, a jegyárak emelkedtek (belépő 2900 Ft, inkluzíve kóstolópohár, a Dining Guide bulijára még további pénzt szedtek). Idén marad az árszint, csak feltöltőkártyával lehet fizetni, a résztvevőktől 20% körüli jutalékot vesznek le a forgalom után (helypénzt viszont nem mindenki, illetve nem egyformán fizet).
Lehet, hogy nem teljesen jól látom a dolgot, de ez a konstrukció nem tetszik. A fesztivál kimondott-kimondatlan célja a magas gasztronómia közelebb hozása az emberekhez. Nyilván elsősorban a fővárosi, jobban szituált emberekhez, de ha kiballag egy nagyobbacska család, és jóval 10 rugó feletti összeget otthagynak csak azért, hogy bemehessenek - nem olcsón - fogyasztani, akkor már a nagyon jól szituáltaknál tartunk. Úgy sejtem, ezek közül a gasztrobuzik ismerik a megjelenő éttermek jelentős részét, nem biztos, hogy a plasztiktányéron tálalt ínyencségek túl sokat hozzáadnak korábbi élményeikhez, a kredencük meg valószínűleg teli van kóstolópoharakkal.
Rendezvényeken gyakran látom, hogy a szervezők az árusítókat és a vendégeket egyaránt alaposan igyekeznek megkopasztani. Recessziós időkben - és máskor is - lehetne ezt valahogy másképp csinálni. Itt például az elektronikus kártya bevezetése remek lehetőséget kínálna arra, hogy a belépődíj nagyrészt vagy teljesen lefogyasztható legyen. Ha sikerülne a mértékét optimálisan belőni (5000 Ft körüli összegre gondolok, visszaváltható pohárral), az a csellengőket és kocsmázásra vágyókat (= "nemkívánatos csőcselék") feltehetőleg éppúgy kiszűrné, mint a mostani szisztéma.
Amíg nem változik a helyzet, maradok otthon. A kredencünk tele van, nem fér el több kóstolópohár.

10 megjegyzés:

  1. Talán a mentalitással van a baj ,- na meg a korrupció - , mindenki gyorsan ,nagyot akar szakítani ! A szervezők / akiknek feneketlen a zsebük,nem elég hogy jutalékot kérnek a résztvevőktől (a forgalom 20 % ,testvérek közt is igen magas ),de adják - veszik a szervezési jogokat ,na persze nem minden haszon nélkül , esetenként még nem kevés helypénzt is szednek az árusítóktól. Aztán az árusítók akik gyakran minél kevesebb befektetéssel - plasztik tányér ,eldobható pohár-esetenként miniatűr adag ínyencség ,kétes minőségben tálalva,igyekeznek megkopasztani a kíváncsi látogatókat.Sötét a kép ,és ez nem szolgálja a minőségi gasztronómia népszerűsítését . A piac az egyik legfontosabb fokmérője társadalmi és kulturális állapotainknak.Ameddig nem nyerjük vissza azt a '70-es évekbeli állapotot , amikor az ember a piacon tisztességes minőségű , jóízű ,hurkát ,kolbászt vásárolhatott ,anélkül hogy megkopasztották volna , addig nem lesz itt semmiféle gasztroforradalom amely közelebb hozza az emberekhez a gasztronómiához !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennyire nem látom sötéten a konkrét rendezvényt, a minőséggel (éttermek kóstolófogásai) hírforrásaim szerint nem volt baj tavaly, csak lehetne úgy csinálni, hogy a látogatóknak jobb legyen (tavaly egyes árusítók is nagyon panaszkodtak, mivel sokat fizettek és kevés volt a vendég).
      A rendezők, illetve Gerendai "nullszaldós" Károly talán így is megtalálják a számításukat, ott a névadó szponzor, esetleg állami pénz is leesik...

      Törlés
  2. Én sem örülök a magas jegyárnak, sajnos sok ismerősömet visszatartja attól, hogy kijöjjön a rendezvényre, jobb lenne benne egy leehető/leiható rész valóban. De azért az sem igaz, hogy a kóstolópoháron kívül nem jár más a belépő mellé: üdvözlőital, sőt étel, a Miele színpadánál ingyenes étel- italkóstoló, előadások, gyerekprogramok valamint koncertek (DelaDap, Kiscsillag, Hot Jazz Band, Harcsa Veronika, ...).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fellépők között akad, akit kedvelek, de túl jó tapasztalatom eddig nem volt az ilyen fesztiválhaknikkal (pl. a borfesztiválon, a Várban), szóval tőlem nyugodtan elhagyhatnák őket.

      Törlés
    2. Hát meg kell mondjam, zseniális volt a DelaDap koncertje, gyűltek is azért elég szépen rá a népek, és jól is szólt. Be is gyűjtöm most pár számukat. És egyébként tömeg volt estefelé a fesztiválon. :)

      Törlés
  3. Mi jol szorakoztunk a rendezvenyen,...igaz semmilyen ajandek italt vagy etelt nem kaptunk. Meg a bejaratnal sem. A pezsgot osztogato csajszinak eppen mas dolga akadt,....mi meg nem foglalkoztunk vele sokat (Magyarorszag! En igy szeretlek!). De meltanyosnak tartom azt az otletet, hogy a jegyvasrlasi dij egy reszet le lehessen fogyasztani!!!
    A kajak finomak voltak, de egyes helyeken meltanytalannak tartottam, mennyire semmilyen adagokat adtak 1000 forintokert!
    Szep, jo elmeny volt egyszer elmenni, de jovore biztosan nem latogatok ki ujra.
    A poharaim koze pedig nem teszem be ezeket, mert a tobbi legalabb gravirozva van, igy pontosan tudom, hogy milyen evben es melyik orszagban kaptam oket. Ezek pedig anonimek..., egy-ket ev mulva mar semmit sem fognak jelenteni nekem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy emlékszem, ajándék ételt-italt csak az első ezer látogatónak ígértek, naponta...

      Törlés
    2. Igen, valoban volt valami ilyesmi a kiirasban, de akkor nem ertem, hogy utolso nap delutan miert voltak ott meg mindig a behutott pezsgos uvegek es pezsgos poharak a bejaratnal. A holgy is ott tett-vett korulottuk, csak eppen rank sem hederitett. Nem ugy nezett ki, mintha bezart volna a bazar. Ezert gondoltam, hogy az elso ezer az csak az ajandek kajara vonatkozott. De mindegy, nagyon jokat ettunk-ittunk,...es ez a lenyeg. :o)
      Nekem a Bock Bistro homar cappuccionoja jott be a legjobban es a kovaszos uborka nyaloka a legkevesbe.

      Törlés
    3. Az egyik belvárosi olasz étteremben volt egyszer olyan ajándék ital, amit csak akkor kaptál meg, ha határozottan kérted... :)

      Törlés
    4. Az első ezer csak az ételre vonatkozott, az ital elvileg járt volna mindenkinek...
      Érdekes a túl kis adag kérdése, ugye messze nem kóstoltam mindent, de én sokkal inkább a fordított problémával találkoztam, miszerint néhány helyen a kóstolómennyiségnél jóval többet adtak (Bock pl. tipikusan ilyen volt). Leginkább felesben volt érdemes rendelgetni. A kovászos uborkaleves nyalóka formában nekem nagyon bejött, szerintem jó ötlet volt, hozzá kell tennem, hogy meleg időben működött igazán.

      Törlés