Öreg Tanyacsárda - a kiköszörült csorba

A lajosmizsei Öreg Tanyacsárda hosszú ideje kultikus hely. Sokáig a legjobb vidéki étterem hírében állt, az átkos rendszerben művészek-politikusok kedves úticélja és találkozóhelye volt. Az évezred végén mintha lejjebb áldozott volna a csillaga, kevesebbet emlegették, új vidéki csillagok születtek.
Bő 5 éve jártam ott egyszer, akkor nem értek pozitív impulzusok: a krémleves és a főétel annyira középszerű volt, hogy nem emlékszem belőlük semmire, desszertet nem is rendeltem. Az árakat a minőséghez képest túlzottnak éreztem, ráadásul a pincér megpróbált lehúzni egy szénsavas üdítővel. Ezt észrevettem, mivel olyat sose iszom; elnézést nem kért.
Ennél csak jobb lehet, gondoltam, amikor Kamillával egy kecskeméti kiállításról jövet bekanyarodtunk a csárda elé...


Az étlap jócskán szűkült az emlékeimhez képest, bár a fővárosi hobbibisztró szintet még nem éri el szűkösségben (hál' isten). Az árak nem vészesek, valószínűleg megmaradtak a sok évvel korábbi szinten.


Köszöntőnek finom pogácsákat kapunk - kevésbé elegáns gesztus, hogy az elfogyasztott két darabot a végén felszámítják. Gyorsan kiderül, hogy a csárda a korábban tapasztaltnál jobb formában van: a szarvasbecsinált leves (740 Ft) ízre kiváló és nélkülözi a gagyi helyek raguleveseinek vendégtaszító jellemzőit, nevezetesen a rágós húst és szétfőtt zöldségeket. Csészényit kértem, a tálnyi mennyiséggel valószínűleg jól lehetne lakni.


A főételekkel is elégedettek vagyunk. Kamilla vargányás harcsapaprikása túrós csuszával (2890 Ft) optimális adag és minden elemében kiváló. A szálkátlan haldarabokat feldobja a nem túlzó mennyiségben adagolt vargánya, a rendesen lecsepegtetett, friss hatású csusza önmagában is élvezhető lenne. A szürkemarha hátszín mustármártással, rántott hagymagyűrűkkel és héjas cikkburgonyával (2850 Ft) is jó étel, feltéve, ha valaki tudja, hogy a szürkemarhától nem lehet olvadós textúrát várni: bizony, rágni kell. A vastag hússzeletet sikerült optimálisan megsütni, belül rózsaszín; a kissé szűkkeblűen adagolt mustármártás kellemesen kiegészíti a hús rusztikus ízét. A hagymakarikák sajna nem ropognak, de nem tűnnek túlzottan állottnak se.


Bár jóllaktam, szokás szerint nem tudom megállni, hogy ne egyek desszertet. Somlóiból bőségesen elégnek bizonyul a kisebbik kiszerelés (kehely: 600 Ft). Az állagot és a fő alkotórészeket nem érheti kritika, a Tanyacsárda somlóijának élvezeti értéke meghaladja a magyar átlagot. A hab kenőcsös jellegű, valószínűleg tartalmaz növényi komponenst, bár ennek ellenkezőjéről hosszasan igyekezett meggyőzni a cég egyik dolgozója a Hejszakácsok portál Garaczi János csárdagazdáról szóló cikke alatt. Sajnos, makeEEEr utóbb a bizonyíték (a Metróból érkező sárga vödör) csekkolása helyett beszüntette a hozzászólást...


Kamilla tejespitéje barackízzel és barackbefőttel (590 Ft) - az obligát cukorszórást leszámítva - teljesen rendben van.
Összességében jól éreztük magunkat és máskor is betérünk, ha arra járunk. Reménykedem, hogy akkor a szépen megálló hab helyett csúnya-folyós lesz a somlói tetején...

Konyha: 6 ()
Árszint: 2.5 (alsó középkategória)
Ár/érték: 2.4 (simán lehetne drágább is)
www.tanyacsarda.hu
(látogatás időpontja: 2012. II. 24)

30 megjegyzés:

  1. Remek étterem
    Én minden hétvégén ott ebédelek.
    A napi ajánlatot érdemes nézni mindig.
    A fix étlapról ajánlom a pacalt, ami mindig tökéletes.Bélszínlángost, kacsasűltet. És halnapok-kor a halászlé szintén átlagon felüli.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hétvégi tematikus menüre (talán éppen halas napra) megyünk majd egyszer, ha legyőzöm a lustaságom...

      Törlés
  2. Szia! Gondoltam, meglátogatom a blogodat. :) Nagy ínyenc vagy. Az én kedvencem a pirított csirke Marengo módra. A legjobbat Székesfehérvárott ettem az Alba Regia szállodában. A séf tájékozott volt a gasztronómiában és a történelemben is. :) Ha Szegeden jársz, kerüld el az Osztrák - Magyar vendéglőt. A múltkor is leveses kanalat hoztak a kávémhoz. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözöllek a blogon!
      Szállodai éttermekkel eddig sajnos nem sok szerencsém volt, a Schweizerhof és a Carmen (Győr) kivételével.
      Köszönöm a szegedi antitippet, a Kiskőrössyben tervezek halászlevezni, ha legközelebb ott járok.

      Törlés
  3. Köszi a szivélyes fogadtatást!
    A szegedi Kiskőrössy vendéglőben nem jártam, vagy 10 éve, úgyhogy nincs tippem róluk. A szegediek szerint jó hely, de első a tapasztalat. Látom, hogy te is kedveled a Somlóit. Pár éve ettem igazi Somlóit a soproni Lővér szállodában. Olyan három emberes adag volt, de mint igazi mackó, megbírkóztam vele. Arra már nem emlékszem, hogy mi volt a leves és a sült, de azt a Somlóit nem feledtem azóta sem.
    Mohács felé létezett régebben a Fogadó II. Lajoshoz vendéglő a Csele patak hídjánál, ahol az a régi, oroszlános emlékoszlop is állt. Mesterien készítették a vörösboros, áfonyás szarvassültet. :) További jó étvágyat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Múltkor azt írta nekem valaki, hogy somlóit csak lúzerek esznek...
      Szerintem egyrészt nagyon finom (ha jól csinálják), másrészt az egyik legjobb indikátora egy konyha képességeinek/szándékainak. Én is emlékszem egyre régről, még egyetemista koromban ettem a pécsi adótoronyban.

      Törlés
  4. Izé... szürkemarhánál milyen a rusztikus íz?
    és miért kell a 'bekevert' túrós csuszát lecsepegtetni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szürkemarhának van egy sajátos karaktere. Talán nem a rusztikus a legalkalmasabb jelző. (?)
      Csusza: nem azt az illúziót akartam kelteni, hogy adagonként készítik a csuszát, ezt nem merném megtippelni. Mindenesetre friss hatású volt és valamikor rendesen lecsepegtették a tésztát. :)

      Törlés
  5. "Az árakat a minőséghez képest túlzottnak éreztem".
    "Árszint: 2.5 (alsó középkategória)
    Ár/érték: 2.4 (simán lehetne drágább is)" ???
    "Konyha: 6 (jó)" A képeket nézve valóban az lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor most lejjebb mentek az árak vagy meg ugrott a minőség?

      Törlés
    2. Összesen két alkalomról volt szó, ennek alapján nem vállalkoznék határozott kijelentésekre, különösen úgy, hogy akkor nem jegyzeteltem.
      Annyi biztos, hogy a 2007-es élményemhez képest a mostani nagyságrenddel pozitívabb volt. Az árak valószínűleg nem változtak azóta.

      Törlés
  6. Ez így nagyon korrekt cucc, főleg a vargányás harcsapaprikás, de a kóstoló pogácsa kifizettetése övön aluli.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem, szerepel az étlapon; 80 Ft volt darabja.
      Azért eszünk legközelebb is... :)

      Törlés
  7. Ha a környéken jártok, ajánlom Kecskeméten a Kecskeméti csárdát a Hosszú utcában. Árai hangyányit magasabbak a Tanyacsárdáénál, de az adagok fergeteges méretűek és nagyon finomak. A híre jó a környéken, nem hiába nehéz esténként és hétvégén asztalt foglalni. A Tanyacsárda kb. az első látogatás idején kicsit mélyponton volt. Akkoriban egylakodalmi ebéd minősége egy üzemi konyháéra emlékeztetett. Mostanra volt változás/ változtatás. Bár helybéli lakos voltam /vagyok, de nem jártam ott pár éve. Ideje lesz nyáron meglátogatni. Köszi az ötletet! További jó tesztelést. Nekünk olvasóknak nagy segítség!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!
      Jártam a Kecskeméti Csárdában is, csak nem írtam róla. Jobb volt, mint a Tanyacsárda akkortájt, de eléggé frusztrált, hogy 100+ kilóm ellenére a főétel felét is alig tudtam megenni. Azóta okosodtam, mindig megfigyelem, mekkorák az adagok, csárdákban többnyire kis adagot kérek.
      Kecskeméten a Bagatell a kedvencem, jártál ott mostanában? Tavaly nyáron voltunk utoljára, az étel nagyon jó volt (7 pont), viszont úgy láttam, az árak a nyitás utáni barátságos szinthez képest jócskán emelkedtek.

      Törlés
    2. Hallottam a Bagetellről, de még nem kóstoltam. Évi háromszori hazalátogatásunk alkalmával igencsak kiakadna Édesanyám, ha vendéglőket látogatnánk sorra? Így csak max. kettő fér bele a két hétbe. Már ha nincs lakodalom/ szülinap/névnap/ grillezés stb.
      De akkor most lehet ott is vizsgálódunk majd. Egy kis baráti beszélgetésre eme helyen kerítünk sort.
      A Kecskeméti Csárdában tényleg akkor adagokat adnak, hogy a 2 méteres tesiszakos egyetemistáim nem bírtak velük. Mindenkinek maradt valami a tányérján.
      A pogácsa pedig tényleg isteni. Nekem sosem sikerül olyan jóra, mondjuk kemencém sincs itthon. :-))
      Várjuk az újabb "ítéletet"!

      Törlés
    3. Időközben megkóstoltam a Sasfészek (Kecskemét határában, a dunaföldvári úton) kakaspörköltjét, ahhoz képest talán a Kecskeméti Csárda adagjai is aprók. :)
      Hamarosan írok róla és a Kígyósi Csárdáról is, mindkettő nagyon jó.

      Törlés
    4. Na mondjuk én ezt nem értettem soha. Nem ismerem ezt a Kecskeméti Csárdát, nem akarok rosszat mondani róla, szóval ez inkább általános vélemény; de tényleg mi szükség van rá, hogy akkora adagokat adjanak, amit 2 méteres, 100+ kilós emberek sem tudnak megenni? Végtelenül szomorúnak tartom, ha akár a vendégek részéről ez az elvárás, akár a hely koncepciója. Nem tudom azt sem elfogadni, ha el lehet csomagoltatni a maradékot - nyilván van kivétel, de azért a legtöbb étel egybecsomagolva és később megmikrózva már nem ugyanaz a minőség, mint frissen. Mi a fenéért nem lehet normális adagokat adni - arányos árral - és akkor ne adj isten, több mindent is megkóstol a vendég (jó persze, de értem én, a vendéglősnek többe kerül kevesebbet adni valamiből olcsóbban - de akkor meg mondjuk ezt, és tegyük a negatív kalapba a nagy adagokat).

      Törlés
    5. Vélhetőleg van igény a hatalmas adagokra, talán hozzá is tartozik a csárdákról az emberek fejében élő képhez. Ilyen szempontból a Tanyacsárda inkább kivétel, ott meg lehet enni a normál adag főételt 3 fogásos sor keretében is (ha csésze levest kérsz előtte).
      Múlt héten Szabadszálláson voltunk pár napot. Mivel én nem lovaglok és a pecára se volt túl alkalmas az idő, mászkáltam a környéken és ezúttal a Kígyósi Csárdában ettem. Ott is nagyok az adagok, a minőségre viszont nem lehet panasz, és mindenből lehet kérni féladagot.
      Szerintem ezt is árnyaltan érdemes nézni, a terjedelmes étlaphoz hasonlóan. Ha van, aki egy tál étellel gyorsan-olcsón jól akar lakni, miért ne tehesse? A kisebb étvágyú vagy többfélét enni kívánó vendégek szintén boldogok lehetnek, ha lehet kapni mindenből kis adagot is. Baj csak akkor van, ha ez a lehetőség nem létezik, vagyis nagy eséllyel a mélyhűtőben kiporciózva várják sorukat az ételek vagy azok fontosabb elemei.

      Törlés
    6. Hello, nem arról beszélek, hogy 5 fogásos menüsort végig lehessen enni egy csárdában is. Teljesen egyetértek, egy csárda szóljon arról, hogy akár egy tányérral is jól lehessen lakni adott esetben. De az, hogy akkora adagok számítanak normálisnak, amit dedikáltan nem tud megenni egy nagydarab sportoló sem - ez már a gáz kategória, már bocs. És ilyen esetben gyaníthatóan a kis adag az, amit mondjuk egy nő még épp meg bír enni. De desszertet már ő sem fog kérni, vagy csomagoltatásra fog szorulni. Csak halkan mondom, közben meg óriási népegészségügyi probléma a nagymértékű elhízás. Szóval biztos, hogy nem ezt a vonalat kéne nyomni.
      Egyébként én egy csárdában is - ahol jól főznek hagyományos ételeket - szívesen megennék egy előételt/levest+főételt+jó házias desszertet. Na ilyenre még nemigen találtam példát, ahol ez kivitelezhető lenne.

      Törlés
    7. Viszont ehetsz csészényi levest + fél adag főételt + fél adag desszertet barátságos áron (70%), vagy esetleg egy sort két terítékkel, ahogy pl. Kamillával étkeztünk legutóbb az Udvarházban. :)
      Szerintem az optimális adag kérdésében nincs köztünk olyan nagy különbség, csak engem az 5 deka húsból és 2 négyzetcenti édesköményből álló főétel bosszant jobban, téged meg a 40 deka hús + 60 deka köret kombináció. Az elhízás más kérdés, de szerintem senkit se kényszerítenek fegyverrel a nagyevős helyeken, hogy rommá zabálja magát. Kamilla vacsorája a Kígyósiban pénteken fél adag túrós csusza volt...

      Törlés
    8. Sasfészekben nem jártam, mióta leégett. Azóta, hogy újjáépült csak elutazgatunk mellett, és a Kígyósi csárda mellett is, útban Balatonfüred felé. No, ha arra jársz és elfáradsz, térj be Dunaföldváron a Marcipán cukrászdába, házi krémesre. Talán még jobb, mint a híres soltvadkerti. De D.földváron a kedvencem az aprócska sajtosroló. Abból 25 dekát simán meg tudnék enni. Mondjuk nem éhgyomorra, desszertnek, egy Tanyacsárda- Földvár távolságból, mondjuk. :-))

      Törlés
    9. A jó tippek veszélyesek... éppen igyekszem visszanyerni a minőségi teniszezésre alkalmas versenysúlyomat... :)

      Törlés
    10. Hát akkor tessék 16 óra után 14 órányi kajaszünetet tartani, de egyébként mindent enni. (nem fogsz tudni sokat, olyan hamar eltelik a szervezet) Életem Párja így fogyogat, két hónap alatt lassan 8 kilót, és ha néha megszegi, nem megy vissza egy deka sem. Viszont bombaformában van. Ehhez csak annyit sportol, hogy naponta leteker összesen 14 kilométert a vonathoz meg vissza. Szóval hajrá és jöhetnek a tuti tippek. :-))

      Törlés
  8. Mondom, az ilyen helyeken az sem szokott kijönni, még a fél adagokkal sem tudsz megenni hármat. Legalábbis ahol eddig jártam, távol álljon tőlem, hogy arra célozzak, sehol nincs erre megoldás.
    Nem, persze hogy nem kényszerítenek, csak ha összeadod, hogy a legtöbb embert arra nevelik, ne hagyjon ott semmit a tányérján, meg hogy csomagoltatva és felmelegítve már nem annyira jó a legtöbb étel, csak oda lyukadsz ki, hogy sikerült majdhogynem észrevétlenül túlenned magad... Én nem azt mondom, hogy erre nem adhat lehetőséget egy étterem, csak szerintem nem jó hely az, ahol ez az alap.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a hatalmas adagtól még lehet jó is a hely, meg rossz is. Rossz, ha rossz az étel, vagy csillogó szemmel közli a pincér, hogy innen még senki nem távozott csomagolt maradék nélkül, kisebb adagot viszont nem adnak.
      Nem akarlak meggyőzni, de szerintem nem eszem számottevően többet nálad, vagyis a legtöbb ilyen helyen fél adagokkal megennél 3 fogást, és utána nem éreznéd magad kényelmetlenül. Persze, nem ebben a melegben.
      A lényeg annyi, hogy én se pártolom a 30 deka hús + 40 deka köret kombinációt; sokkal több helyen sokallom az adagot, mint ahol keveslem. Viszont nem értem, miért kellene ezt megvonni azoktól, akik igénylik.
      Kíváncsi volnék, mennyien igénylik, talán egyszer meginterjúvolom egy hatalmas adagokkal operáló hely tulajdonosát. Tán emlékszel, a Kecskeméti Csárda séfjét megkérdeztem a Hejszakácsokon, hogy mi a túróért adnak ekkora porciókat. Azt válaszolta, hogy ezért szeretik a helyet a vendégek és nem szándékoznak változtatni rajta.
      Kevéssé hiszem, hogy a visszafogott adagokra vágyó közönség döntő fölénybe kerül itt valaha is, a nálunk állítólag jóval előrébb tartó Ausztriában is csak a gasztroszentélyekben találkozol 5-10 dekás húsokkal.

      Törlés
    2. Félremagyarázol, sehol nem írtam, hogy a nagy adag azt jelenti, rossz az étel. Csak annyit mondtam, hogy a default óriási adag (nem a szimplán nagy) egy rossz pont az étteremnél, nem pedig jó.
      Kétlem, hogy ezeknek a helyeknek lenne "forróság-tervük", azaz most is ugyanakkora adagot adnak (ráadásul felteszem, nagyjából ugyanazt is) mint télen. Na majd ha nem lesz ekkora hőség, kipróbálunk egyet az általad javasoltak közül.
      Aki halálra akarja zabálni magát, annak ott az opció, hogy rendel kettőt. Mit bánom én, megoldható.
      Ha már közegészségügy - bár kapásból egyetértek, nem feltétlenül az éttermek feladata, legalábbis nem elsődlegesen - akkor nézhetnénk az éttermek ízlés- é igényformáló oldaláról is a dolgot. Ha közösen változtatnának az éttermek, akkor talán az egyes helyeket 10 év múlva nem az óriás porciók miatt szeretnék a sokkal slankabb vendégek. ;)))

      Törlés
    3. Nem akarom félremagyarázni, egyszerűen nem értünk egyet.
      A hatalmas adagot nem gondolom rossznak, ha lehet kérni kisebbet is. A miniatűr adagot se gondolom rossznak, csak egy olyan tényezőnek, ami igen negatívan befolyásolja a hely ár/érték arányát, ugyanis nem mindegy, hogy a 2500 forintos főétel fele is elég 1700 forintért, vagy kettőt kellene kérnem belőle 5000-ért...

      Törlés
  9. Oké, átfogalmazom: ha még a "kisadag" is nagy, az nem jó. Mert féladagot még csak-csak adnak az éttermek, de negyedet már nem. :) Amikről beszélünk ugyanis, az extrém nagy mennyiséget kínáló helyeknél a rendelt kis adag is túl soknak bizonyult ahhoz, hogy két-három fogást tudjak enni - hangsúlyozom ismét, az általam tapasztaltakról beszélünk, de a leírásotok alapján mondjuk ezt a Kecskeméti Csárdát is ilyennek tippelném.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak egyetértésre jutottunk. :)
      Azt szeretem, ha 3 fogást meg tudok enni és utána kellemesen érzem magam. Ehhez a főételnek kb. 15 deka húst és kissé kevesebb köretet célszerű tartalmazni, bármilyen adagnak is nevezik.

      Törlés