(V)együnk szart: Dányi parasztkolbász

Tavaly törtem a fejem, hogy csinálok egy olcsókolbász-tesztet. A kezdőlépésig el is jutottam, vettem sokféle 2000 Ft alatti kolbászt a kispesti piacon. Itt aztán elakadt a terv, egyik rosszabb volt, mint a másik, nem láttam értelmét írni róluk. A Dányi márka akkor különleges puhaságával (érleletlenségével) és elképesztő fokhagyma-túladagolásával tűnt ki a többiek közül. Minap újabb impulzus ért, atyám vásárolt belőle kilónyi mennyiséget... szegény... ezt ajánlotta a kedvenc hentese a Bosnyákon...


A Dányi csípős így néz ki 7-8 napos hűtőszekrényes tárolás után, 3 héttel a fogyaszthatósági határidő lejárta előtt. Ez az eresztés kevésbé dominánsan fokhagymás, helyette intenzíven savanykás, taszító ízvilágú. Nehéz eldönteni, hogy megsavanyodott, vagy pusztán az E 300-at (aszkorbinsav) lőtték túl benne, az első opcióra tippelek. Az állaga... mit mondjak... nem irigylem azon honfitársaimat, akik ilyen, gyakorlatilag vághatatlan, pépszerű, kívül mászkos-ragacsos valamit fogyasztanak kolbászként.
Parasztkolbász - nesztek, parasztok.
Szégyen.

Dányi parasztkolbász, csípős
Gyártó: Három B Húsfeldolgozó Bt., Dány
Beszerzési ár: kb. 1800 Ft (1 kg)
Összetétel: sertéshús, ipari szalonna, konyhasó, fűszerek, dextróz, stabilizátor (E 450a), antioxidáns (E 300), ízfokozó (E 621), tartósítószer (E 250)

26 megjegyzés:

  1. A magam részéről nem veszek olyan kolbászt, melyről a gyártó elismeri, hogy húson, szalonnán, fűszereken (ideérte a fokhagymát s a sót) kívül mást is tartalmaz. A gyulai Kolbászfesztiválon elég sok jó kolbászt lehetett kapni, akkor rendesen betankoltunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi inkább apránként szeretünk (szeretnénk) kolbászt venni, itt Pesten nem egyszerű. A viszonylag jó és még megfizethető márkák (főzni: Tóalmási, enni: Békési) minősége is romlik, illetve nagyon ingadozó; a legutóbbi néhány beszerzés ezekből is savanyú volt. Egy barátom új termékében reménykedem, de neki egyelőre nem sikerült belőni a viszonylag állandó jelleget...

      Törlés
  2. Igen, sajnos nekem is hasonlóak a tapasztalataim a "házi" kolbászokkal. Ingadozó, de sokszor inkább romló minőség (én már nem merek Tóalmásit venni.) A penészesedéshez: igazi, valóban házi kolbásznál is tapasztaltam sajnos... egyesek véleménye szerint füstölt kolbászt nem is szabad hűtőben tárolni. Más kérdés, hogy akkor hol, egy mai társasházi lakásban... :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legutóbbi Tóalmásiban - a savanyúsága mellett - megszaporodott a húspép. Talán az lenne a csoda, ha nem romlana a minősége, miközben az ára évek óta nagyjából változatlan, az alapanyagok viszont drágulnak.
      Szerintem egy rendes anyagokból készített, normálisan füstölt-érlelt kolbásznak ki kell bírni 1 (2-3-4) hetet a hűtőben. A tisztességes alapanyagot és technológiát nem helyettesíti a rengeteg vegyszer...

      Törlés
  3. Szia Hepci...

    Ezek ahogy mondod és mondják tényleg szarok, de ipari kolbászgyártástól különbet nem is lehet várni. Alapanyagon spórolnak, beletesznek mindent, mi a kezük ügyébe esik, aztán ennyi..
    Nem vagyok a téma szakértője, illetve csak annyiban, hogy gyártok magam is magamnak, évente egyszer-kétszer, de az ugye más tészta.:)
    Csak saját vágású disznóból csinálom és nem a kolbász a fő profil, vagyis csak annyit csinálok, amennyit a jó minőségű lapanyag kiad. Sonkák, csülkök csinosítása, , tarja-karaj konyhakészre darabolása, lapocka csontozása, keresztcsont, egyebek...
    Csak hátszalonnát teszek bele...ezek meg nyomják a puha hasaalját egyebeket...
    A fokhagymával is vigyázni kell...a sütnivalóba elmegy, de amit füstölni kar az ember, azzal csínján.
    Én nem szoktam külön gyártani....egyben, aztán amennyi kell a hurkához azt melléteszem, a többi egy napos szikkasztás után megy a füstre.

    Egyébkét 1800 forintból kitűnő kolbászt lehet csinálni....de nincs az a haszon, amit ne lehetne megfejelni.:D
    A tisztelt gyártók meg úgy vannak vele, hogy amíg van lószar, van veréb is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szomorú, hogy a bolti vásárlók 95%-a (ennyinek saccolom azokat, akik nem vesznek 2000 forint feletti kolbászt) ilyen termékekkel találkozik kolbász néven.

      Törlés
  4. Kedves Vásárló!
    Bugyi Sándorné vagyok, a "Dányi" kolbász egyik gyártója, tulajdonosa.Tessék megjegyezni:PARASZTKOLBÁSZT NEM TÁROLUNK HŰTŐBEN!! Száraz, hűvös helyre kiakasztva, mint nagyanyáink tették valamikor.
    Az ár, amit megjelölt viszonteladói ár.
    Utólagos elnézést az erős fokhagyma ízért,tavaly óta módosítottunk a technológián.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Bugyi Sándorné
      Rendszeres vásárlójuk voltam régebben a fokhagymás időszakban, azóta néha megpróbálom de nem találom azt az izt amit keresek. Nem tervezik véletlenül esetleg "Dányi fokhagymás" néven újra forgalmazni a régi receptura szerint?
      (1898-ban született déd nagypapám kolbászára hasonlít, csak ő még mértéktelen köménymaggal is operált a sok fokhagyma mellett-- imádtuk)
      Üdvözlettel:
      Vankó János

      Törlés
  5. Tisztelt Bugyi Sándorné!
    Tudom, hogy nem a hűtő az optimális hely neki, de mégis hová tegye a vásárló, ha elkezdte enni, és nem fogy el egy nap alatt? Számos kolbászt ismerek, ami hónapokat kibír a hűtőben... most is van bent egy... az is olyan rossz, hogy alig fogy...
    Ennek a kolbásznak egyébként a penészedés volt a legkisebb baja, már első nap is savanyú volt, az állagáról és a felhasznált anyagok minőségéről pedig nem gondolok semmi jót.
    Szerintem úgy kellene készíteni, ahogy nagyanyáink tették valamikor. Nyilván többe kerülne, de örömmel vásárolnánk.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Vásárló!
    Száraz, hűvös, szellős helyet ajánlok tárolásra.
    Valóban sokat számít az összetétel minősége és aránya, de EBBEN AZ ÜZEMBEN CSAK FRISS NYERSANYAG KERÜL A KOLBÁSZBA!Megérkezik az áru, majd darálás, fűszerezés, hűtő, töltés, füstölés, szikkasztás.Fülledt,minőségileg kifogásolt áru nem jöhet az üzem területére.
    Nagyanyáink levágták 1-2 disznójukat népes családjuknak, amiből max. 20 kg kolbász készült és rövid időn belül elfogyasztották. Ne feledjük el őseink télen vágtak disznót kemény mínuszokban amikor nem kellett a romlástól tartaniuk. Higgye el tonna számra készített készterméknél Ön sem kockáztatna!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben a kolbászban nagyon magas a víztartalom, ez a kedvezőtlen fizikai tulajdonságok (vághatatlanság) mellett nem kellően alacsony hőmérséklettel párosulva jó eséllyel erjedést (is) indít, és citromos ízt eredményez.
      Jobban ki kellene szárítani, bár tudom, az rontja a gazdaságosságot, vagy árat kell emelni...
      Reménykedem, hogy találkozom még ennél jobb termékükkel. Nem célom egyik termelő ellen se háborút viselni, viszont a megfizethető (- 3000 Ft/kg) kategóriában sajnos igen ritkán sikerül boltban számomra élvezhető kolbászt vásárolni, és ez dühítő.

      Törlés
    2. Győr környékén a Molnárhús termékeinek nincs párja.5 éve csak innen vásárolok és semmi panaszom nem volt.Sem füstölt,sem nyers hús sem felvágott terén. Abszolút figyelnek a tradíciókra,minden friss és el is állnak (még hűtőben is). Semmi nejlon,semmi műanyag tárolás csak a papír. Azt azért előre bocsátom,mivel a közelben található a feldolgozó,sohasem kellett 1 hétnél tovább hűtve tárolnom a kolbászt :) Hamar elfogyott,és egy kilónál nem vettem többet. Pestieknek üzenem: ne legyetek ennyire bénák. Ezt meg azt ajánlotta a hentes? Nálunk a hentes megengedi hogy egy karikát megkóstolj mielőtt megveszed az egy kilót.Ha nincs mit takargatnia megízlelheted. Ha meg valakinek nem tetszik a termék,el lehet küldeni a fogyasztóvédelemnek! Ez a dolguk,megvizsgálják. Ha az íz és a látvány is undort kelt,nem kell gondolkozni lépni kell.Csak így érhető el változás.
      3000 ft\kg áron csodálatos termékek vannak a Kisalföldön. Személy szerint én 1800-ért veszem az említett kolbászt,viszont eladói áron.A boltban sem lehet több 2800-nál.A kistermelők szintén engednek kóstolni,nem kell mindent szart megvenni!!!

      Törlés
  7. Magyarországon nem lehet tisztességes kolbászt kapni és ez szégyen! Évek óta próbálkozom mindenféle fajtával, árkategóriával és ha véletlenül találok olyat ami ehető (nem jó), akkor a következő vásárláskor kiderül, hogy mégsem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel sajnos mi is hasonlóan vagyunk.
      Néhány nagyon drága típussal elégedett voltam (pl. Szomor-féle szalámi), de azokat az áruk miatt nem vásároljuk rendszeresen.

      Törlés
  8. Nálunk elég sok kolbász fogy, házi, saját készítésű, ismerőstől vett, piacon vásárolt, boltban vásárolt. A dányi kolbász szerintem az olcsó kolbászok közül az egyik legjobb. Száraz helyen felakasztva tárolva, úgy hogy nem érnek össze a szálak (ahogy kell tárolni a kolbászt) nekem 2-3 hónapig simán elállt - lehet hogy valami rossz szériát fogtatok ki. Nekem ilyen soha nem volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tavaly vásárolt példány jobb volt, csak nagyon fokhagymás. Ez a tavaszi eresztés viszont rettenetesen rossz volt, a penészedéstől függetlenül is - ezért írtam róla.

      Törlés
  9. ma vettem Pesten Dányi parasztkolbászt a Lehel piacon,nagyon finom!Bécsbe is viszek belöle és megjegyzem igényes vagyok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülnék, ha javulna a minősége... itt feljebb hozzászólt a tulajdonos hölgy is...

      Törlés
  10. Nem értem miért kell ennyi vegyi anyaggal rontani a kolbászt, mert régen is volt jó minőség. Egyébként a jó házikészitésü kolbászt papirba csomagolva sokáig lehet tartani a jégszekrénybe. Sajnos én is vettem ebből az ugynevezett minőségi áruból,de elöször és utoljára. Itt ügyelni kell arra, hogy a csomagolópapir belül bevan vonva fóliával, amit le kell húzni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fóliával bevont csomagolópapír is jelentős áldása a civilizációnak...

      Törlés
  11. A dányi...hahahaha

    VálaszTörlés
  12. Jómagam már évek óta nem eszem kolbászt, szalámit és más, ízfokozóval és tartósítószerekkel, füstaromával kezelt feldolgozott húskészítményeket. Azóta nincsenek köszvényrohamaim és a fejfájás problémáim is megszűntek. Dányban lakunk, asszonypajtás mégis erre a kolbászra esküszik (persze én ezt sem kóstolom meg, nemhogy a helyit): https://bit.ly/3h2S2Dc

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A linken látható kolbászt szoktuk (v)enni mi is.

      Törlés
  13. Ki az a barom aki a hűtőben tartja a kolbászt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért, hol kellene tartani, miután az ember felhozta a pincei tárolóból és elkezdte fogyasztani?

      Törlés