Csillagos ebéd I. - Costes

A Costesben korábban egyszer jártam, a Michelin-csillag elnyerése előtt, a M. R. Vieira távozása körüli, feltehetőleg zavaros időkben. Az idei nyár második felében Muskotály küvé és Ehran urakkal több jó fővárosi ebédmenüt kipróbáltunk, ezek egyik megkoronázásának szántuk a Costes-béli látogatást.


Az asztaltársak már egy ideje a helyszínen vannak, mikor végre megérkezem az unokahúgommal. A vendégek száma hasonlít a másfél évvel korábbi helyzetre, magunkban vagyunk. Szerencsére ez nem szokott zavarni egyikünket sem, később még két asztalhoz érkezik ebédvendég.
Először többféle pékárut (olívás, paradicsomos, rozsos, stb.) és remek vajat kapunk, majd jön az amuse bouche: spárgahab heringkaviárral, gombacappuccino, pillecukorka. A spárgahab kiváló, a cappuccino pedig egészen fantasztikus, habos állagában és intenzív ízében egyaránt (ebben nem teljes a konszenzus az asztalnál, Bernadett nem barátkozik meg vele).


A Costes ebédajánlatában nincsenek feláras tételek, elég drága így is (a 3 fogásos menü ára 6400 Ft, ehhez társul 12% szervizdíj, és hát inni is kell valamit....), viszont nem takarékoskodnak a prémium alapanyagokkal. A serpenyőben sült Szent Jakab kagyló chorizós Acquerello rizottóval minden eleme tökéletes, a rizs az általam eddig megismert legdrágább - carnaroli típusú - rizottórizs. Berni és én inkább levesezünk (spárga "velouté", marinált tonhal), ez se rossz választás. A lé intenzív ízű, amennyire csak a zöldspárga lehet, benne kellemesen roppanós spárgadarabkák és remek hal.


Az ebéd további része méltó az erős kezdéshez. A főételem (lazac szezámkéregben, ázsiai sült zöldség, yuzu mártás) méretes főeleméhez hasonlóan tökéletesen elkészített lazacot csak versenyen kóstoltam; a picit karamelles ízű zöldségeket látványában is érdekes (szinte átlátszó), savanykás-citrusos mártás ellenpontozza. A kevésbé izgalmasan hangzó tanyasi csirke supreme, fűszervaj, roston sült burgonya és spárga annyira jó, hogy Csaba (Muskotály küvé) ki is tunkolja az alatta található pecsenyelevet. Egyedül Ehran talál apró problémát, tésztájában (rókagomba ravioli, érlelt parmezánforgács) a rókagomba ízét picit elnyomja az asztalnál rácsurgatott, túl dominánsnak bizonyuló szarvasgombaolaj.


A hazánkban brownie néven kínált valamiket ritkán találom élvezhetőnek, így érdeklődve várom a desszertet (étcsokoládé brownie, fehércsokoládéhab, ribizlizselé). A desszert másfél éve (amikor amúgy nem voltam lenyűgözve) is szenzációs volt, most sincs másként. A kis, kerek brownie-k egész mogyorókat tartalmaznak, a tészta szinte krémes, de nem nyers. Kiváló kiegészítő a nem gejl fehércsokihab és a 3 formában (sorbet, mártás, zselé) megjelenő pirosribiszke.


Úgy sejtem, mindnyájan jóllaktunk, mivel én igen, de még kapunk utódesszertet is. A petit fours (narancs/vanília créme brulée, túrórudi, tökmagos pillecukorka, zsidócseresznye csokoládéba mártva) az üdvözlő falatkákhoz hasonlóan, páronként tálalva érkezik. Itt végre egy apró kritika eszembe jut: nem ártana az édesség sorrendjében (3, 2, 1, 4) elrendezni őket.

A fentieket már lekicsinylés ebédmenünek nevezni, következésképp a szokásos pontozásomba beilleszteni is nehéz. A 3 fogás mennyisége nem rengeteg, de önmagában se kevés, a kiegészítőkkel együtt pedig bőségesen jóllakhatunk. Szerintem egy ebédnél a remélt gasztronómiai élvezeten kívül a viszonylagos, vagyis további munkára lehetőséget adó jóllakás fontos szempont. Ezért (is) voltam korábban csalódott a Costes ebédje után, és ezért (is) voltam most maximálisan elégedett.

Ebédmenü minősége (1-10): 9 (konyha: 5, adag: 1.5 + 0.5, választék: 1, bónusz: 1)
Árszint: 6 (nagyon drága)
Ár/érték: 1.5 (néha ki lehet próbálni)
www.costes.hu
(látogatás időpontja: 2011. VIII. 4)

9 megjegyzés:

  1. hmm. érdekes fogások, tényleg nincs nagy vasziszdas. a lazac kifejezetten harmad osztályú külalakkal, szeleteléssel.

    VálaszTörlés
  2. De lacika, ebédmenü kategóriában elég nagy "vasziszdas" volt ez az étkezés - nyilván az ára is kiemelkedik a többi közül, de így is azt mondom, hogy jó az ár/érték aránya. A lazacnál meg engem jobban érdekelne, hogy jól van elkészítve, mint hogy "harmadosztályú a külalakja" - de hát a Bocuse kapcsán is látszott, hogy neked fontosabb a külalak, mint az íz, ami szerintem szakácsként némiképp gáz, de hát mindegy, ez van, nem tudhat mindenki jól főzni, legalább tálalj szépen, nem igaz? ;)

    VálaszTörlés
  3. Muskotály küvé2011. október 18. 11:48

    Fénykép alapján határozott véleményt mondani ostobaság, fikázni rosszindulat.
    De ha tud Cheflaszlo a Costesnél jobb helyet, szívesen megnézem.
    Szép ebéd volt.

    VálaszTörlés
  4. Kedvet kaptam újra elmenni ebédelni a Costesbe. Bár elég sokan vannak a várólistán. :)

    VálaszTörlés
  5. Persze nem a Costesnél, hanem nálam a célpont-listán.

    VálaszTörlés
  6. Dorozsmai Endre: ha valaki finanszírozná, heti egyszer ott ebédelné(n)k. :)

    VálaszTörlés
  7. Hapci?
    Végigolvasva a kritikát, nem derül ki hol úszott el az-az 1 árva pont.
    Miért nem adtál maximális 10-et?

    CHL :-)!
    Szeretnék én ilyen egyenletes vastagságú fatörzs- rostszerkezetű lazachússal dolgozni....

    VálaszTörlés
  8. Pupa: az adagnál (úszott el). Ott a link (ebédmenü minősége), hogyan pontozok. Ezek azért nem nagy adagok, a kiegészítőkre (köszöntő és utódesszert) meg már adtam fél-fél pontot a mennyiségnél és a bónusznál is.

    VálaszTörlés
  9. Köszi. (mindent, az odafigyelést)

    VálaszTörlés