Bocuse d'Or magyar döntő

A Bocuse d'Or verseny magyar döntőjét a Hungexpo területén, a Hoventa kiállítás keretében rendezték október 14-én. A legrangosabbnak tartott melegkonyhás csúcsgasztronómiai verseny rövid, de zaklatott hazai története pár hete újabb fordulóponthoz érkezett, szeptembertől az MGE kezébe került a szervezés joga. A tavaszi selejtezőket még a Kreil Vilmos által vezetett akadémia bonyolította, a gyors váltás menet közben történt, hírek szerint a francia szervezők (a Hungexpót is tulajdonló cég) nem voltak elégedettek az előző csapat ténykedésével. A következő bekezdésben tőlem telhetően objektíven megpróbálom összefoglalni a sok indulatot gerjesztő előzményeket, akit ez nem érdekel, vagyis nem hivatásos szakács vagy gasztroharcos, ugorjon nyugodtan... :)


[A Lyonban páratlan években megrendezett döntővel végződő Bocuse d'Or versenybe való bekapcsolódás az MGE álma volt. A régi-nagy szövetség (MNGSZ) is érdeklődni kezdett, tárgyaltak a közös magyar részvétel feltételeiről. Akkori tervek szerint az új Hagyomány és Evolúció verseny lett volna a magyar selejtező (az első nyertes Széll Tamás lett). Megegyezni nem sikerült, majd az MNGSZ önállóan, az MGE-t kikerülve pályázott és sikerült elnyernie a rendezés jogát. Kovács Sándor volt az első magyar induló, nem jutott tovább az európai elődöntőből. Utána a korábban MGE-tag Kreil Vilmos vezetésével, MNGSZ hátszéllel megalakult a Magyar Bocuse d'Or Akadémia. Kreilt kizárták az MGE-ből, a két szervezet között a viszony a lehető legjobban elmérgesedett, miközben az akadémia MNGSZ-támogatása se volt egyértelmű. A tavaly februári magyar döntőt Kostyál Gábor nyerte, később neki se sikerült bekerülni a lyoni döntőbe. Az idei hazai selejtezőkön elég kevesen indultak (11 páros), nem mindenki készült fel intenzíven. A háttérben már folyhatott a gyomrozás, mivel Kreil szeptemberben lemondott. A francia jogtulajdonosok új partnernek az MGE-t szemelték ki, az akadémia elnöke Bíró Lajos lett. Az új csapat Molnár B. Tamás vezérletével a Bock Bisztróban szeptember 20-án tartott sajtótájékoztatón számolt be terveiről. Némi huzavona után kiderült, a tavaszi továbbjutók (7 páros) indulhatnak a magyar döntőn, hozzájuk csatlakoztatták nyolcadiknak - s egyesek szerint győztesnek - Széll Tamást. A bejelentett zsűri a döntőre még több ponton változott.]

A döntő témái doveri nyelvhal és tanyasi csirke voltak, a versenyen indult chef-commis párosok ételeit az alábbi képeken lehet megtekinteni (a találgatások elkerülése végett az első a hal, a második a csirke).

Adamek Balázs - Fekete Dávid:


Elek Richárd - Pál Sándor:


Kiss Krisztián - Geiszlinger Sándor:


Lenkei Tamás - Opitz Lóránt:


Madáchy Attila - Vizes Mátyás:


Szabó László - Deák Ádám:


Széll Tamás - Rácz Krisztián:


Volenter István - Benedek Barnabás:


A Bocuse d'Or a hidegkonyhai "ételszépségversenyek" és a melegkonyhás versenyek egyfajta hibridje, nemzetközi szinten csak képzőművészeti küllemű, sok elemből álló ételekkel lehet érvényesülni. Ugyanakkor a pontozásban az íz/textúra dupla pontot ér az esztétikummal szemben.
A képek alapján mindenki kialakíthatja a véleményét a tálalásról, az ízeket viszont csak a zsűri (Andrusch Péter, Litauszki Zsolt, Christian Meyer, Molnár B. Tamás, Vomberg Frigyes) érezte. A győztes Széll Tamás (Onyx) lett, második Szabó László (Sodexo), harmadik Volenter István (Amade Chateau), míg a legszebb tálalásért járó különdíjat Szabó László kapta. Az ő szurkolóinak lehetne adni a legjobb (szurkoló)csapat díját is: kollégái-barátai SZL feliratú egyenpólóban biztatták az önmagát legprofibban menedzselő, csinos prospektussal is kirukkoló, a versenyre láthatóan rengeteget készülő szakácsot.

12 megjegyzés:

  1. az akadémia elnöke Bíró Lajos lett? érdekes lenne. ez csak blöff volt és azóta nem is hallani róla, nem lehet elnöke egy még jogilag működő szervezetnek, nem is választhatta meg senki rá. nem is oszlott fel a régi és nem is jöhet egy újragondolt (a régire) a semmiből. feljelentések hada van kilátásban.

    VálaszTörlés
  2. Már vártam ezt a beszámolót de némiképpen csalódott vagyok mert kissé objektívre sikeredett. Gondolom a véleményed meg van róla, speciel engem ez is érdekelne.
    Sajnos mostanában nem volt időm nyomon követni az eseményeket, de általánosságban azt mondható, hogy félre sikerült egy kicsit az egész folyamat és az idő rövidsége miatt - gondolom - az MGE erről keveset tehet. A következő alkalommal szinte biztos vagyok benne hogy másképpen lesz és az MGE törekedni fog arra, hogy részletek és a verseny egésze is magas színvonalúak legyenek.
    Ugyanakkor azt gondolom, hogy lassan ideje lenne már a szekértáboroknak is letenni a csatabárdot mert érzésem szerint ez nem válik senkinek sem a javára, kiváló alkalom lenne erre például a BDA honi selejtezője. Kicsi ez az ország és nem lenne jó ha politika lenne a példakép az együttműködésre.
    Másfelől pedig nyilvánvalóan látható hogy milyen tehetségesek vagyunk a gasztronómia területén is, mert ennek a megosztottságnak az ellenére is számos szép siker születik, folyamatosan.
    Mi lenne ha össze is fognánk..........

    VálaszTörlés
  3. Cheflaszlo: a jogi vonatkozások nem az én asztalom, a pillanatnyilag rendelkezésemre álló infót foglaltam össze.

    Harangláb: ha objektívre sikeredett, akkor örülök, mert ez volt a cél. :)
    Véleményem persze van, de egyrészt ki vagyok én, hogy itt ítélkezzek, másrészt szerintem az átlag olvasót kevéssé érdekli, ezért inkább a Hejszakácsokon és a Bűvösön írtam le. Tehát úgy látom, ebben a sztoriban inkább az MBT-féle csapatnak volt igaza és feltehetőleg náluk van a legjobb helyen a rendezés. Viszont jobban örültem volna, ha nem Széll Tamás nyer, mert ez kvázi igazolta a konteókat. Az "együttműködésre" leginkább a politika a példa, vagyis a nagyvonalúság kevés teret kap. A sajtótájon nem voltam, de aligha volt elegáns dolog, hogy a feszt nagy vagányt alakító Bíró Lajos az előtted szólót kivezettette onnan.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Hapci!
    Én lennék az átlag olvasó, tehát engem érdekel, ha nem érdekelne nem olvasnám e blogot és nem érdekelne mit is írsz. De érdekel...érdekel ha valaki objektívan tud szubjektív maradni.....én már csak ilyen vagyok. A fent említett blogok jók és hasznosak, viszont e blog a tiéd...hát akkor - én - itt szeretném olvasni az egzakt véleményt. Nyilván való, hogy e blogot sokan olvassák és - talán - kevesen írnak véleményt...de ez nem baj. Ilyenek vagyunk. Szeretünk olvasni.
    Na elő a farbával....!!??
    Ha most szűken vetten, a BDA alap szentenciáját vesszük alapul, akkor Szabó László kezében virulna a pálma ág.
    Ha a marketing és egyéb vonatkozását nézem , akkor SZT a jó választás.
    Nehéz dolog ez.........nagyon nehéz...főleg ha a következő alakalommal is "te" szeretnéd rendezni.....tisztességgel, rendesen, ahogy azért felelősséget illik és kell (!!!) vállalni.
    Ahogy te könyvelőt, úgy én is sokszor elmondom majd...tartsunk össze, fogjunk össze.

    VálaszTörlés
  5. Harangláb: a tavaszi selejtező alapján a "régiek" közül - azonos műfajt feltételezve - Volenter Istvánt és Szabó Lászlót gondoltam esélyesnek. Akkor a zsűritagok és az ételt kóstolgatók Volenter ételeinél hümmögtek a leginkább elismerően, Szabó pedig vizuálisan kétségtelenül kiemelkedett a mezőnyből - akkor is.
    Most nem lehetett kóstolni, a zsűri döntését így nem is lehet kétségbe vonni, erre céloztam a posztban. A zsűri néhány tagjának kiválasztását kétségbe lehetne vonni, de a saját blogomon se óhajtok ezzel foglalkozni, ki kinek a kije s miként vannak az érdekeik összegabalyodva. Azt természetesnek gondolom a jelen - politikára hajazó - viszonyok között, hogy MGE általi rendezés esetén kizárólag MGE-hez kötődő kör tagjai zsűriznek. Mondom, természetesnek, de nem örvendetesnek...
    Széll Tamás mintha mást tudott volna a követelményekről, mint a többiek, így ő nem próbált annyi ilyen-olyan formájú, rafinált kis összetett bigyót elhelyezni a tányérokon, hanem feltehetőleg az ízekre/textúrákra koncentrált. Azok lehet, hogy sokkal jobban eltaláltak voltak, mint a többieké, annál is inkább, mivel éttermihez közeli tálalás és kevesebb-nagyobb elem esetén könnyebb tökéletesen elkészíteni a húsokat. Ugyanakkor nem hiszem, hogy ilyen tálalással indulna Brüsszelben, vagyis felfoghatjuk úgy is, hogy kihagyta a kűr egyes formai elemeit.
    Ha azt várod, hogy megnevezzem, kit gondolok győztesnek, csalódást kell okoznom, ahhoz ugyanis a zsűriben kellett volna ülnöm...

    VálaszTörlés
  6. Elég fájdalmas, hogy a - meglehetősen zavaros - körülményeket mindenki tudomásul veszi. Vagy már ennyire elfogadott, hogy a szabályokat menet közben változtatjuk?
    így aztán nem csoda, hogy a vizuális megjelenésben van némi eltérés.
    Ha ezt megnézitek, tudni fogjátok, mire gondolok:
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.213739488657192.57267.213733968657744&type=1

    VálaszTörlés
  7. Gasztrofasírt: nem a szabályokat változtatták, legfeljebb a követelmények értelmezését...
    Innentől az MGE-nél a labda, megmutathatják, a sokat fikázott "másodosztályú hotelszakácsok" (ezt egy anonim majomtól idéztem) helyett ők mit tudnak produkálni, Széll Tamás felkészítése révén. A magam részéről az előzményektől függetlenül drukkolok neki és reménykedem, valaki akad itthon, aki tényleg érti, mit is kell produkálni nemzetközi szinten, vagy ha nincs ilyen, importálnak e célra külföldről felkészítőt...

    VálaszTörlés
  8. Hapci: Nem is szükséges kimondani, mert sejtem.
    Remélem SZT megkapja a megfelelő szintű szponzorációt és felkészítést a versenyre.
    De azt gondolom hogy már most el kellene kezdeni és készülni a következő versenyre. Mert szerintem ez a verseny nem csak a versenyről szól, sokkal több is lehet annál, gondolok itt pld: a tehetségkutatásra és a szakmai fejlődésre.
    Ezt azonban megfelelő pénzügyi háttér nélkül lehetetlen létrehozni. Ezért kellene az összefogás, hogy az előselejtezők, regionális döntők illetve a döntő egy folyamat részei legyenek, amelyek pld. a gerincét adhatnák egy gasztro-kulturális eseménysorozatnak, kiemelt médiatámogatással. Nagyon fontos lenne a vidéki potentátokat is bevonni, teret adni.
    De mind egy is, mert sokat fogunk majd beszélni erről még szerintem.
    Várom az Onyx beszámolót!

    VálaszTörlés
  9. @gasztrofasirt: Jól van, látom neked sem ment annak a résznek az értelmezése, miszerint a BdO-n is egyelőre az íz a hangsúlyos, utána jön csak a látvány - amire megjegyzem könnyebb a kb. fél év alatt felkészülni, mint arra, hogy jó ételt készítsen a versenyző.

    VálaszTörlés
  10. Mindenki, mindig csak ködôsít és nem közli le az tényleges történéseket. Ez itt a baj.

    VálaszTörlés
  11. Cheflaszlo: látod, erre jó a blogod, ott mindig megjelennek a tényleges történések...
    Mondjuk picit damilabb lenne, ha hozzá is lehetne szólni.

    VálaszTörlés
  12. Hapci: Szerintem - akár - itt is leírhatná.(?)

    VálaszTörlés