12. Magyar Grillbajnokság

A Magyar Grillszövetség szeptember 4-én a Népligetben, a SzeptEmber Feszt keretében rendezte meg a 12. országos grillbajnokságot. Idén jelentősen növekedett a részvételi kedv, 15 csapat ["A" Sonkás Grill (2), Aviko-Gastropont (10), Baromfi Grill Team (6), Big Green Egg (7), Csipet-Csapat (12), Fulton Kalóztanya (11), Gerlicék (8), Helit-Elit (14), Karcag Lovagi Udvar (3), Kistópart (5), Kulináris Betyárok (4), Lugas Wellness (Fűszerszámosok) (15), Matusz-Vad (9), Párizs Budapest (13), Széchenyi Team (1)] indult (zárójelben a sátrak számozása). A nevezési díj 15000 (illetve a szövetség tagjainak 10000) Ft volt, ennek fejében a szövetség adta a sátrakat, asztalokat, az alapanyagokat és a faszenet a szponzorok-támogatók (Weber, Helit, Master Good, No Bull, Agroprompt, Nestlé) segítségével.


A versenyzők már hajnalban gyülekeztek és pakolásztak a hársfákkal szegélyezett, árnyas sétány mentén, majd 7.30-kor átvették az alapanyagokat. A szervezők fél 9-kor tartottak eligazítást a szövetség elnöke, Ferenczi István vezérletével; a zsűritagok (elnök: Lusztig Tamás, a nemzetközi szövetséget Blaskó Anikó képviselte) megesküdtek és kezdetét vette az 5 órás verseny. A 4 fős csapatok 5 műfajban (hal - harcsafilé, szárnyas - csirkecomb, sertés - tarja, marha - hátszín, desszert) mérték össze erejüket, 9.45-től óránként kellett tálalniuk, először zárt edényekben a profi zsűrinek (vakzsűrizés), majd rendesen tálalva az asztalokhoz kivonuló, lelkes amatőrökkel feldúsított társadalmi (asztali) zsűri számára. A pontozólapokon a főelem és a köret elkészítését, ízét, állagát és a tálalást kellett összesen 6 szempont szerint értékelni 1-től 10 pontig, ezenkívül az amatőr zsűri pontozta a csapatok és a sátor megjelenését, a munka tisztaságát/rendezettségét (ebből lett a "fun" pontszám).


Mint a felsorolásból látható, az indulók között éttermek, termékforgalmazók által támogatott, profikból összerakott gárdák és baráti társaságok egyaránt előfordultak. Az utóbbi műfajban felfedeztem egy ismerőst is, a Bombadil Toma néven blogoló Szabó Attila festőművészt. Grillező szaktudásban elég nagy különbségek akadtak, 4-5 egység (és a felszerelésük) szemlátomást kiemelkedett a mezőnyből, míg néhány csapat néhány tagjánál nem éreztem a radikális minőségi különbséget szerény balatoni grillező tapasztalataimhoz képest. A megjelenés terén is nagy volt a szórás, sokan készültek valami jópofa öltözékkel vagy a sátor és a tálalásra szolgáló asztal feldíszítésével, néhányan viszont ezekre alig fordítottak figyelmet.

Zöldfűszeres harcsaszalag baconbe göngyölve, cukkinifelfújt, grillezett padlizsán (Fulton)

Harcsapaprikás túrós csuszával: olívás-lecsós csatniban szuvidolt harcsa halászlémártással,
haltepertős-kapros-juhtúrós csuszával töltött rétes tejfölhabbal (Lugas)

Mogyorófán füstölt csirkecomb tárkonyos ananásszal, füstölt fokhagymával és mogyorós kenyérrel (A Sonkás)

Barnasörben pácolt sertéstarja rozmaringos kuszkusszal töltött grillezett gombával (Fulton)

Chivas Regal whiskyben pácolt hátszín tarkabors kéregben, puliszkával és paradicsommal (Kistópart)

Eljött az első tálalás, én ekkor még nem zsűriztem, ugyanis a hosszas szájtátás közepette elfelejtettem regisztrálni. Egy darabig olyan érzésem volt, a káosz legyőzi a szervezőket, ugyanis a sátrak számozását a verseny indulása előtti percekben megváltoztatták, és ez az információ nem mindenkihez jutott el. Aztán kisimultak a dolgok, mindenki megtalálta a helyét, legfeljebb néhány harcsa kissé kihűlt az optimálishoz képest. A további versenyszámokban már olajozottan mentek a dolgok, a több, mint 40 fős asztali zsűri időben ért mindenhová, a vakzsűri sátrába is pontosan érkeztek az ételek.


A rettentő melegben egyre csak kavargott a füst és a por, de a versenyzők kitartóan és jó kedvvel dolgoztak. Láttam néhány olyan eszközt és eljárást is, ami a versenykiírásnak ["a fő alkotórész kizárólag nyárson vagy rácson készülhet, faszénparázs (esetleg gáz) felett"] nem teljesen felelt meg, de a szervezők valószínűleg nem óhajtottak vasszigorral lesújtani a renitensekre. A végeredmény ismeretében talán nem is lett volna sok értelme, a számomra neccesnek tűnő módszereket alkalmazó csapatok nem kerültek a szűk élmezőnybe.
Az eredményhirdetés 16.30-kor, a fesztivál nagyszínpadán zajlott.
Az egyes kategóriák győztesei:
- hal: Lugas Wellness Hotel (Konyári Sándor, Parádi Tibor, Oláh Attila, Tóth Bertalan)
- szárnyas: "A" Sonkás Grill (Bánszki László, Dunszt Zsolt, Gódor András, Varga Zoltán)
- sertés: Big Green Egg (Fehér András, Gonda János, Slezák Zsolt)
- marha: Big Green Egg
- desszert: "A" Sonkás Grill


Összesítésben a Sonkás diadalmaskodott a Big Green Egg előtt, míg harmadik és egyben "fun" díjas a Helit-Elit (Altbäcker György, Héjja László, Nyertes Andrea, Tóthfalussy Tivadar) lett. Az érmesek a főszponzor Weber cég különböző kategóriájú grillező eszközeit nyerték. Hagyományőrző különdíjat kapott a Kistópart Étterem (Hódmezővásárhely) gárdája.
Utána önfeledt ünneplés kezdődött, a sonkás csapat láthatóan készült a győzelemre, minden érdeklődőt megetettek/megitattak a magukkal hozott jelentős kolbász- és pezsgőkészletből.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó, hogy erről az eseményről is hírt kaptunk.
    Köszi & a pizzákról továbbra se feledkezz meg ;-)

    VálaszTörlés
  2. Pupa: lejön majd a Hejszakácsokon is, csak nem volt kedvem tovább várni.
    Pizza/pizzéria lesz továbbra is. :)

    VálaszTörlés
  3. Remek beszámoló. Jó lett volna ott lenni.

    VálaszTörlés
  4. nagyon jó volt!:) remekül éreztem magam, bár most csak a buli kedvéért indultunk, és csak egy nappal a verseny előtt álltunk össze, de lehet, jövőre is indulunk, jobban rákészülünk és akkor már valamelyik helyezésre hajtunk:))))

    VálaszTörlés