Vendégségben Náncsi Néninél

Dóra és Márk a máriaremetei kegytemplomban fogadott örök hűséget egymásnak november 20-án. A szertartást követő evészetre minket nem hívtak meg, így kézenfekvő volt a Náncsi Néni Vendéglőjét választani vacsoránk helyszínéül.
A Náncsi egyféle legenda, a színvonalas házias vendéglátás jelképe, legalábbis az volt sokáig. Magam ebben a szerepében némi kopást/megfáradást észleltem néhány évvel ezelőtt, ezért rég fordultunk meg itt, viszont - sokakkal ellentétben - nem töltött el örömmel, hogy a Michelin megvonta a Bib Gourmand címet a helytől (a büszke új tulajdonosok: 21, Arcade, Bock, Csalogány 26).
A beltérben semmi nem változott érzékelhetően az elmúlt években, a vendégek mennyisége is a szokásos, elég sokan vagyunk. Az étlapot tanulmányozva két dologra figyelek fel: az árak nagyjából azon a szinten tanyáznak, amit pár éve már túlkapásnak éreztem (most nem tűnik annak), másrészt jócskán rövidült a kínálat - de bőven elégséges ma is.


Hosszú volt a ceremónia a hideg templomban, Kamilla gyorsan rendel egy birspáleszt. Én maradok az obligát langyos őszilevemnél. Múltkori élményem után megemlítem, itt rendes minőségű és nem - nagyon - drága (170 Ft/dl).
Kamilla szokás szerint kihagyja a levest, én az alkalmi ajánlatból választok, szarvasgomba krémlevest. Annyira hülye nem vagyok, hogy tömény szarvasgombát várjak az 1250 forintom fejében, de ennél a halvány arománál picit többet reméltem. Ha ezen túllépünk, számos étterem tanulhatna a Náncsitól, mivel az egyre elterjedtebb krémlevesek csak a legjobb helyeken hasonlóak. Ez itt jó állagú és hőfokú, intenzív gombaízű, talán célszerűbb lett volna szarvasgombával ízesített gombakrémlevesnek nevezni. A mellé adott libamájkrémes pirítós tisztes, de felejthető kiegészítő.


Jönnek a főételeink, Kamillának Franci kedvence (2390 Ft). Ízre nincs vele semmi baj, az adag is emberes. Azon merengek, bizonyos házaknál nyilván szokásos a mirelit hasábkrumpli a csirkemell-sajt-gomba kombó mellé, ha nem is ünnepnapokon. A borjúpörkölt nokedlivel (2360 Ft) már jó értelemben is teljesen házias, megkockáztatom a kijelentést, ennél egyértelműen jobb pörköltet még soha nem ettem. A kifinomult gurmákok persze hosszan vitatkozhatnának, mennyi idős az IGAZI BORJÚ, de a lényeg számomra nem ez. A főételek mellé fogyasztott salátákról (káposzta és csemege uborka, egyaránt 490 Ft) csak jót lehet mondani.


Az eddigiek után tán nem meglepő, a desszerteknél is keverednek a remek ízek a "kényelmi" megoldásokkal. Az aranygaluska (vaníliaszószba fojtva) (950 Ft) kiváló tésztáját vaníliaszemekkel ékesített poreredetű mártás húzza le, a csokimousse (870 Ft) fotóján pedig avatott szemek láthatják, állt már a hűtőben egy keveset, de legalább gondosan elkülönítve, vagyis nem vett fel idegen aromákat. Ízre-állagra rendben van, tetejére friss tejszínt nyomtak.
Mivel elég sokat ittunk (a fentebb említett pálinkán és őszilén kívül még egy ásványvizet, 2 deci badacsonyi olaszrizlinget a vendéglős terméséből és egy espressót), az übergagyi blokkon érkező végösszeg majdnem 13000 Ft. Mit is mondjak, ez nem kevés a kapott szolgáltatáshoz képest, bár az utóbbival se volt semmi nagyobb baj. Az apróságok viszont kissé bosszantóak.

Konyha: 5.5 (átlagnál jobb)
Árszint: 3 (középkategória)
Ár/érték: 1.8 (minőséggel arányos árak)
www.nancsineni.hu

11 megjegyzés:

  1. Hát azt kell mondjam, amit otthon ilyen, vagy jobb minőségben meg tudok csinálni, azért bizony nem fizetek ennyit egy étteremben...Hétvégén pl. egy ennél sokkal szofisztikáltabb (és otthon sokkal,de sokkal macerásabban előállítható) 3-3 fogásért nem fizettünk ennyit, Czifray helyezett séftől...

    VálaszTörlés
  2. Nem véletlenül nem mutatják a pontok ár/érték bajnoknak a helyet...

    VálaszTörlés
  3. A képek és a leírtak alapján ez nem több, mint egy jó kis kifőzde.

    Akkor viszont az ár felét fizetném szívesen ezért.

    (Valószínű, az a hely annyira kihúzta nálam a gyufát évekkel ezelőtt, h még mindig nem bírok elfogulatlan lenni velük...)

    VálaszTörlés
  4. Az én fejemben valahogy úgy néz ki, hogy ennyi pénzért a Barackosnál (Barackos Kisvendéglő, hasonló fogyasztás 3-4 rugó/fő, 4.5-5 pont) lényegesen jobban kellene főzni ebben a műfajban, hogy azt mondjam, hű, de jó és megéri. Erre Budapesten leginkább a Rosenstein képes (már amennyire azt még házias vonalnak lehet nevezni), és van egy újabb ígéretes versenyző a Belgrád rakparton, a Szegedi Halászcsárda.

    VálaszTörlés
  5. Hétfőn a Kistücsökben 2x3 fogás, ásványvíz, borok, espresso 14.200 HUF - persze az nem Budapest :)

    VálaszTörlés
  6. Vidéki nem ér, olyanokat én is tudok... :)
    Ráadásul a Kistücsök nem is azonos műfaj, egyre inkább a csúcsgasztronómia felé kacsingatnak.

    VálaszTörlés
  7. Én szivesen fizetnék néha akár ennyiti is, és még olyanért is, amit én is tudok hasonlóan, vagy kicsit jobban, csak hogy néha kiruccanjunk.
    De amíg össz van egy Náncsi néni, ami nekem a világvége, addig kénytelen vagyok főzni.
    Pont ezt a kisvendéglőt hiányolom nagyon.

    VálaszTörlés
  8. OK, legyen a Kakas, az pesti, bár egyre kevésbé 'hagyományos' magyar konyhát visz.

    VálaszTörlés
  9. Hapci: Na csak eljutottam ide, hétvégén benéztünk egy ebédre. Teljesen korrekt, hogy a Michelin elvette a Bib Gourmand-ot, nem is értem, hogy kapták meg. Amiket ettem vagy kóstoltam: Turbolyakrémleves: megjelent benne egy keserű íz, cserébe a turbolya ánizsos jellege szinte teljesen eltűnt. Medvehagymakrémleves: ugyanez, bár keserűsség nélkül. Zöld tejszín. A hozzájuk adott pirított kenyérkocka is valami ipari szörnyűségnek tűnt, az enyémbe inkább bele sem tettem. Vadasmarha szalvétagombóccal: a hús picit száraz, de nem vészes, a köret jó, bár ugyanakkor semmi extra, a mártás viszont brutálisan édes, simán megállná a helyét desszertként, mellette meg lisztes/keményítős pempő. Bárány borsmártással: itt is kicsit túlment a hús, de nem vészesen, jó volt. Ellenben a mártás itt is elképesztően édes. Egy borsmártás. Túrógombóc: nem közlik előre, hogy egy kisebb sziklányit hoznak belőle, kissé meglepődünk. Írták volna a főételekhez, ne a desszertekhez. A mérete egyúttal meg is határozta a minőségét: túró nyomokban van benne, íze semmi. A hozzá adott tejföl (fahéjasat kértünk, simát hoztak) szintén nem hozza a savanykás ízt, ha alaposan porcukroztad, akkor legalább édes volt. Megosztva a nagyját azért elfogyasztottuk, de maradt belőle. 3 fogásra - turbolya, vadas, túrógombóc; ahogy néztem, azért jellemzően az alsó árkategóriákban volt mindegyik - +1 limonádéra olyan 5500-6000 közé jött ki a számla borravalóval (többen fizettünk egyben, nem emlékszem pontosan). A mennyiségre nem lehetett panasz, de akkor már százszor inkább a Borkonyhában eszem valamivel kevesebbet ezért a pénzért, de lényegesen jobbat. Igazából az bosszantott, hogy látszik a helyen, könnyen lehetne sokkal jobb is. Az étlapon talán lehetne kevesebb minden - bár tudom, Te erre allergiás vagy :) de mondjuk csak egyféle libamáj, egyféle bableves, stb. - és az adagok simán lehetnének kisebbek, cserébe jobb minőségűek. Elfelejteni a porokat a mártásokhoz, ésszel fűszerezni, rövidebb ideig készíteni az ételeket. Persze így is teli van a hely, szóval nyilván nem feltétlen érdekük változtatni. Csak akkor meg én arra nem vagyok kíváncsi, hogy szegény Náncsi nénitől miért vették el a minősítést. Hát mert erre a szintre nem jár.

    VálaszTörlés
  10. Ehran: kivételesen nem fogunk összevitázni. :)
    Nagyjából W. Melone-nak van igaza, ez kb. egy jó kifőzde/kisvendéglő szintje. Más kérdés, hogy nem hemzsegnek a jó kifőzdék és kisvendéglők Budapesten.
    A Náncsi-féle túrógombócot gyakran látom emlegetni a "legendás" és "remegős" eposzi jelzők kíséretében. Hát nem tudom, milyen volt, amikor a hírnevét szerezte, én 10 évvel korábbról is egy hatalmas grízgombócra emlékszem...
    A pörkölt viszont tényleg nagyon jó, bár tudom, ilyen szimpla ételeket nem rendelsz étteremben.
    Btw, a Schieszlben (Budakalász) voltál már? Az kb. hozza a házias, de igényes, némi kísérletezéssel kiegészített műfajban azt a szintet, amit a Náncsiban várnék, ráadásul számottevően olcsóbb is. S még az étlap is rövidebb. :)

    VálaszTörlés
  11. Hapci: Pedig most speciel direkte egyszerű ételeket választottam - nézd meg, egyik sem komplikált. Rendeltem volna borjúpörköltet is - mint mondtam, ezen a helyen épp azt várnám, csak jó, valóban házias minőségben -, de nem emlékeztem, hogy azt dicsérted. :)
    Igen, a kifőzdei szintben kiegyezhetünk, pedig lehetne jobb.
    Nem sajna, ott még nem jártam.

    VálaszTörlés