Vörös kalandborok I.

A címben arra szeretnék utalni, hogy palackos vörösbort vásárolni 1000 Ft alatt jelentős kockázattal jár (fehérnél megítélésem szerint 6-700 forint jelenleg a határ). A jó pénzbe kerül, ami meg olcsó, az nem szokott - túl - jó lenni. Az érem másik oldala: nincs rá állandó késztetésünk, hogy vacsorához kisszériás kézműves termékeket fogyasszunk kísérőnek. Viszonylag ismert pincék vagy sosem hallott termelők kirívóan olcsó borai képében a kísértés rendre megjelenik az üzletekben...

Bujdosóék merlója a legdrágább darab a trióban. Amikor megláttam a gazdagréti boltban, arra gondoltam, betárazunk belőle 10-20 üveggel, aztán az első kóstolás után letettem róla. Már a barnás-narancsos színén és illatán érezhető, fáradóban a bor, majd ezt a kóstolás is igazolja. A korty rövid, a szerkezet nagyon egyszerű, pici kesernyével a végén. Gyümölcsösség nélkül az ilyen vékonyka vörösborok akkor se vonzanak, ha nem tarolnak bennük a savanyák és kesernyék, vagyis nincs igazán szembeötlő baj velük.

Bujdosó Merlot 2005
Termelő: Bujdosó Pincészet, Balatonszemes (www.bujdoso.com)
Beszerzési ár: 900 Ft (Match)
Pont (1-10): 3 (gyenge)


Tabdi bort még nem ittam, a kíváncsiság vett rá, hogy leemeljem a palackot a gazdagréti bolt alsó polcáról. Ez a tétel már komolyabb kihívás volt, mint az ára alapján sejtettem is, ráadásul nem Tabdiból származik: honlapjuk szerint Kissék integrátorok az Alföldön (otthon tűnt fel, hogy a palackon még évjárat sincs feltüntetve).
A nyitás után először penetráns technokolos-acetonos aromák áradnak ki a palackból, majd a pohárban forgatva némi - aszalt vagy aszott - gyümölcs is megjelenik. Kóstolva közel se ilyen rettenetes az élmény, ez egy iható bor, bár nem szeretnék többet inni belőle. Másnapra kissé kiszellőzik, az oldószeres buké már tolerálható, legyőzi a közepes testtel és sötét színnel párosuló "alap" kesernyésség és savanyúság. Inverz ínyenceknek tehát érdemes levegőztetni egy csinos dekantáló kübliben, illetve a manapság oly divatos, kisdinnye méretű vörösboros poharakat is ajánlatos használni hozzá...

Kiss Merlot
Termelő: Kiss és Társai Kft., Tabdi (www.kissboraszat.hu)
Beszerzési ár: 450 Ft (Match)
Pont (1-10): 2 (rossz)


A Szent Gaál brandet nem szokás a kutyaütők között emlegetni, ezért megörültem az akciós bikavérüknek - annak ellenére, hogy az eddigi egyetlen találkozásom a márkával (valamelyik kadarka) nem volt túlzottan lelkesítő.
A hátcímkén virít, hogy "kiemelkedően jó ár/érték arányú bor". Ilyet még nem láttam borcímkére nyomva, de nem baj, mindig tanulok valami újat. A nyitás után intenzív szörpös (meggyes-málnás) illatokkal támad a némileg silleres színű nedű, majd kóstolva is felidézi bennem a Márka nevű üdítő egyes verzióinak világát. A tanninokat és savakat selymesnek is mondhatnám, bár inkább az a helyzet, hogy kevesek/laposak.
Iwas kolléga az Index egyik boros topikjában ételbarát bornak nevezte, a jelző nagyon találó, tehát mindenképp együnk is mellé valamit.

Szent Gaál Kastély Szekszárdi Bikavér 2007
Termelő: Szent Gaál Pincészet, Zomba (www.szentgaal.hu)
Beszerzési ár: 700 Ft (Kaiser, akció)
Pont (1-10): 3 fölé (gyenge)

3 megjegyzés:

  1. Egyetértünk, ismerem mindhármat, de semmi jót nem mondhatok...

    VálaszTörlés
  2. A merlot-t én is levettem a nevezett gazdagréti üzlet polcáról. Nekem is tetszett a jól csengő pincészet és a zsebbarát ár találkozása. És én is kifizettem. De a neten csak a kóstolás után kerestem rá a tételre. Akkor már késő volt rátalálnom erre a blogbejegyzésre.
    Szóval, most jöttem rá, Hapci, hogy a Szamos-béli találkozásunk előtt is olvastalak már! :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves András, egy ilyen pici blogger minden olvasónak örül, de egy osztálytársnak különösen. :)

    VálaszTörlés