Pizzériák: Don Francesco

Egyik kedvenc "gyorsételem" a pizza. Mi, magyarok szemlátomást megkedveltük a pizzát, ha következtetéseket vonhatunk le a pizzériák számának elképesztő növekedéséből. A hőskorszakon - amikor olaszok számára is pizzaként értelmezhető valamit kevés helyen lehetett kapni - már túl vagyunk, de a pizzakánaán még nem jött el, a helyek többségében a tésztával és/vagy a feltétekkel akadnak problémák. Azt viszont örömmel látom, az amerikai serpenyős-olajos-vastagtésztás pizzastílus teret veszt, a Pizza Hut sorban zárja be éttermeit.
Gyakran megfordulok pizzériákban, többnyire pizzát eszem és egy tipikus édességet (tiramisu, profiterol), esetleg bevezetésnek krémlevest. Ebből a kevésből remekül meg lehet ítélni a hely konyhájának képességeit és a tulajdonos szándékait. Ahol jó a pizza és a tiramisu, általában házi készítésű tészta is akad az étlapon és a húsokkal is elboldogulnak. Ahol meg a pizza se nyújt nagy élvezetet, jobb, ha tartózkodunk az étlap más szegmenseinek felfedezésétől...


A Don Francesco az első pizzériák egyike volt Magyarországon. Vagy tán maga volt az első, nem tudom. Lassan 30 éves fennállásához közeledik a hely, pedig a tulajdonos nem olasz, nem is törekszik csúcsminőségre, viszont normális áron normális ételeket ad. Egyetemista koromban itt ettem először magyar pizzát. Akkor még csak a földszinten levő hatalmas, de nem túl kényelmes asztaloknál lehetett ülni. Később berendeztek egy helyiséget az emeleten is, ott már hagyományos felszolgálás van (a földszinten a pultnál rendelhetünk és fizethetünk, valamint spórolhatunk - a borravalóval).
A pizza egyszer változott a Francescóban - számomra - észrevehetően, kb. az emeleti rész berendezésének idején valamivel nagyobb és vékonyabb, vagyis jobb lett. Elektromos sütőben sütik, ez nálam egyáltalán nem kizáró ok; a fatüzelésű kemence kétségtelenül ad pluszt ízben és állagban, viszont a vacak tésztát vagy feltéteket az se menti meg. A Francesco pizzája tésztában és a feltétek minőségében nem a Budapesten fellelhető csúcskategóriát jelenti, de az árhoz (1000-1550 Ft) képest tisztességes ajánlat. Ugyanez igaz a tiramisura (600 Ft) is. Ebből emlékeim szerint volt már náluk a mostaninál jobb és rosszabb is. A jelenlegi verzió tetszetősen krémes, viszont elbírna még némi alkoholt és kávét.
Kétszer jártam a Mészáros utcai pizzériában mostanában, a novemberi számlám (pizza casagrande + tiramisu + 3 dl Sió őszilé) 2200 Ft volt, ez a minőséggel összevetve méltányos összegnek tekinthető.

Konyha: 4.5 (átlagos)
Árszint: 2 (alsó középkategória)
Ár/érték: 2.2 (minőséggel arányos árak)
www.donfrancesco.hu

8 megjegyzés:

  1. A PIZZA, az minden esetben egy érdekes történet. Életemben, pizza ügyben meghatározó volt az 1993-as év. A tihanyi kompkikötő lábánál volt egy Don Pietro Pizzeria nevű körétterem, ahol egy Ilku Gábor nevű fiatalember volt a szakács. Sem előtte, sem utána, sehol nem ettem olyan magas színvonalon elkészített pizzát, mint ott, pedig Lido di Jesoloban, a Piazza Milánónál található sarki étterem, két méter magas kopasz, és minden szempontból flúgos szakácsa is elképesztően jól készítette, ...de mégsem volt ugyan az, mint tihanyban. Akkor szűretlen búzasört ittam hozzá, s fenséges volt. Egyébként a tihanyi étterem Lasagne étele is fenséges volt, mely egyébként helyben gyúrt házi tésztából készült, természetesen.

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsi lennék, hová került ez az Ilku Gábor?
    Jelenleg nem ismerek a Balaton körül olyan helyet, ahol igazán jó pizzát készítenek. Ha már az üzemeltetők nem használnak minőségi feltéteket (biztos úgy gondolják, ezeket nem fizetnék meg), legalább normális tésztát csinálhatnának.

    VálaszTörlés
  3. Magyar Borok Bálja:

    "Az est menüjét Bucsek András mesterszakács állította össze. A kiváló és különleges ételekhez - úgy, mint tárkonyos gyöngytyúk, mandulás vajjal töltött pisztráng, vagy szarvasérmék gesztenyetortával - Garamvári pezsgőt, valamint Légli Ottó, Sebestyén Csaba a Heimann Pince és a Royal Tokaji kiemelkedő borait kínálják."

    Ez nem pizza, de hátha kedvet kaptok rá. Febr. 26-án lesz.

    Szimba

    VálaszTörlés
  4. Hát sajnos Ilku Gáborról azóta sem hallottam semmit. Akkor olyan 23-25 éves lehetett, tehát minden bizonnyal, ha szakmán belül maradt, akkor még aktív szakács. Egyébként olyan 98-99 környékén egyszer betértünk a a tihanyi étterembe, de mint kiderült - tulajváltás volt, és a minőség igen csak kérdőjeles volt. Azóta nem jártam ott.

    VálaszTörlés
  5. Szimba: köszönöm, megnézem. Bár jobb lenne fogyózni és sportolni...

    VálaszTörlés
  6. különvélemény2011. január 7. 18:24

    A vastagtésztás nem feltétlenül jelent olajos/serpenyőset, de az ellen sincs akkora kifogásom, ha valaki tésztás típus.

    Az viszont nagyon gáz, hogy majdnem biztosan elősütés nélküli (feltét alatt nyers) tésztát kapsz, ha vastagabb tésztából szeretnéd (vagy eleve olyat készítenek).

    VálaszTörlés
  7. Különvélemény: jól kivitelezett vastag pizzát még keveset láttam. Talán Gianni első helyén volt rá a legbiztatóbb kísérlet (Spizzicománia vagy valami ilyesmi volt a neve, a régi postaszékházhoz közel). Azt a pizzát kifejezetten szerettem, természetesen nem használtak serpenyőt.
    Viszont az esetek döntő többségében a vastag pizza valami (át)sületlen, szivacsos undormány.

    VálaszTörlés