Borzas rétisas Kelenföldön

A Rétisas Kisvendéglő a kihalt Hotel Wien mögötti utcában, a pályaudvar szomszédságában található. A környék nem túl lakályos, de a házias konyha állítólag jó, hogyan is élhetnének meg másképp ezen az isten háta mögötti helyen. A remek mátrai borzaskáról aznap olvastam valahol egy dicshimnuszt, így a megszokott Barackos helyett itt estebédeltünk egy december közepi napon.


Már a bemenetel során gondolkodóba esünk. A bejárattól balra eső térben néhányan iszogatnak és tévét néznek, jobbra a pult és a hűtők közötti szűk résen át lehet benyomulni a nemdohányzó helyiségbe. Játékgép, tévé, natúr préselt lapokkal burkolt falak, furnértámlás székek és viszonylagos hideg fogadnak. Hamarosan kiderül, éppen probléma van a fűtéssel, a szomszédos télikert-szerű helyiségben különösen. Általában igyekszem jól érezni magam, amíg lehetséges, így menekülés helyett kérünk fél litert a hely háziborából (iható szekszárdi kékfrankos), majd megtanulmányozzuk a papíralátétekre kézírással fénymásolt jópofa, zsúfolt étlapokat. Megtaláljuk a borzaskát, nem is drága, hurrá!


Atyám mindig húslevessel kezd, ha talál az étlapon. A helyi, házi májgombócos verzióval elégedett, így valamivel nyugodtabban feszeng a rettenetes lócán. Az én bablevesem füstölt hússal is megjárja, középkategóriás minőség.
Érkeznek a főételek, szüleimnek a borzaskák. Szerintem ezt úgy kellene elkészíteni, hogy egy szép, vastag szelet húsra kerül vékony burgonya burok; ilyet ettem pl. Szabolcs barátom egykori kifőzdéjében. Rétisasék verziója papírvékony karajszelet 20 deka krumpliba ágyazva, tetején rengeteg tejföl és reszelt sajt. Ebből a tenyérnyi, 6-8 centi magas labdacsból két darab egy adag. Tiszta szerencse, hogy zöldköretet (a szokásos zacskós keverék) kértek mellé, de így se bírnak vele, meg nem is ízlik nekik.


A marhapörkölt feltehetőleg lábszárból készült és értelmes arányban van galuska mellette. Ettem már jobbat/frissebbet a műfajból, de vállalható darab ennyi pénzért (körettel 2000 Ft alatt). A kísérő káposztasaláta jó.
Atyám eléggé el tud szomorodni egy rosszul sikerült fogástól, a meglehetősen érdekes kivitelű cappuccino se deríti jobb kedvre, így desszertet már nem eszem, a borzaskák nagyobbik részét pedig elcsomagoltatjuk (feleslegesen). A spártai blokk (8700 Ft körül) kiegyenlítése után megegyezünk, hogy ezt a helyet legfeljebb nyáron, kertben ülősen próbáljuk ki újra - a belteret és a borza(lma)skákat kiiktatva.

Konyha: 4 (átlagos)
Árszint: 2 (alsó középkategória)
Ár/érték: 2 (minőséggel arányos árak)
Budapest XI., Rimaszombati út 7.

10 megjegyzés:

  1. A Rétisasba még az "ánti-világban" jártam. Akkoriban kispénzű egyetemisták söröző, vacsorázó helye volt.

    VálaszTörlés
  2. Most olyan kvaterkázós-kocsmázós-játékgépezős helynek tűnik. Kifejezetten olcsónak nem nevezném, egy borzaska áráért igen jó többfogásos ebédmenük vannak Budapesten, hasonló vagy alig kisebb össztömegben. :)

    VálaszTörlés
  3. Káposztás paszuly, üveges kőbányai sör!! Anno 1988 !!

    ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Szemlátomást van erre is igény... és a beltér látványa hervasztóbb, mint az ételek minősége...

    VálaszTörlés
  5. Réti sas egy lepukkadt koszos nem is értem hogy az ANTSZ miért nem zárja be a helyet nem ajánlom senkinek.Ami a konyhában van az gyomor forgató Pfújjj..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan vendéglőt fikázol, amelynek a tulajdonosát - jó példaként - bemutatták a Vendéglátás c. szaklapban. :D

      Törlés
    2. Jóakarók mindig vannak,ízlések és pofonok különböznek... Sajnos az internet szabadsága,sokaknak csak a kellemetlenkedés és a rosszindulat kifejezésére ad lehetőséget...

      Törlés
  6. Sanyi a Ballagiból2013. december 15. 22:43

    Én sokat jártam a 70-80 as évekbe. Nagyon szuper volt. Jó kis zenés hely,bő kaja és sok sör! Ez már a múlt.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A leírt eset óta nem voltam a Rétisasban, de benézek hamarosan.

      Törlés
  7. Utoljara talan 98-ban jartam ott, de elotte 4 even keresztul a torzshelyunk volt.
    Olcso a sor(torzsvendeg kedvezmenyt is kaptunk:)), es a borzas megvaltas volt a koleszos vacsora utan :)

    VálaszTörlés