(V)együnk jót: Békési vastagkolbász



Gyártó: Kovács István, Békés
Beszerzési ár: kb. 3300 Ft/kg (Hús-Mix)
Összetétel: sertéshús, szalonna, konyhasó, őrölt édes fűszerpaprika, őrölt csípős fűszerpaprika, fűszerek

Mi kell a jó kolbászhoz?
Jó hús. Jó szalonna. Jó paprika. Ne sózzák agyon. Ne cukrozzák meg, vagyis az édes fűszerpaprikát ne édesített paprikával helyettesítsék. Ne legyenek benne tízcentis índarabok. Ne legyen a térfogatának fele mócsing. Ne ízfokozókkal-aromákkal kompenzálják a félromlott húst, az avas szalonnát és az egéraromájú paprikát. Lehetőleg késsel aprítsák a belevalókat, de legalább ne darálják pépszerűre. Lehetőleg bélbe töltsék, a burkolat könnyen eltávolítható legyen. Ne tegyenek bele tartósítószert, hanem tisztességes füstölő tisztességesen füstölje meg. Az elkészült kolbászt ne csomagolják undorító védőgázas fóliába.
Ezek mind-mind iszonyatosan bonyolult és nehezen kivitelezhető dolgok, teljesen ellentmondanak a józan észnek és a húsos cégek logi(szti)kai rendszerének, valamint a hipermarketeket targetáló kesfló-optimalizálásnak.
Biztos ezért van, hogy egy olyan kolbász, ami a fentieknek megfelel, simán az egyik legjobb lehet ma Magyarországon.

25 megjegyzés:

  1. jaja, jólenne, a legjobb recept, amivel találkoztam kereskedelmi forgalomban, csak mint mindennek Mo-n, iszonyat változó a minősége, régen mindig szólt a kolbászosom, mikor vegyek, de aztán leszoktam róla, a f@.m kinlódik, disznót hizlaltatunk, beáldozok pár kilót, aztán megcsináljuk a hentessel...

    VálaszTörlés
  2. Hol lehet ezt a csodát kapni?????
    Sziszi

    VálaszTörlés
  3. sajnos ezt sem jól érlelik, hajlamos a randosodásra, azaz száradáskor külseje megkeményedik, belseje berohadgat.
    ilyen komoly cég igazán vehetne egy kuttert a daráló helyett, nagyságrendekkel javítaná a minőséget

    VálaszTörlés
  4. Sziszi: ezt a példányt a Hús-Mix Bt. üzletében vette a párom a Fény utcai piacon.

    Muskotály küvé: ennél még nem találkoztam a problémával. Szerintem az állaga bőven vállalható, bármivel is csinálják. Egyébként ez egy komoly méretű cég? A készítő magánvállalkozónak tűnik a honlapja alapján).

    VálaszTörlés
  5. Egyetértek a leírással.
    Igaz ugyan, hogy ezt a kolbászt még nem próbáltam, de a családom békés megyei és számunkra a vésztői kolbász a legjobb.
    Amit mi csinálunk :D
    Nyami.
    Meg kéne tanulnom, hogy is kell készíteni és azt is gyárthatnám itthon :)

    VálaszTörlés
  6. csepeli és erzsébeti piacon a békési termékek boltjában 2700Ft

    VálaszTörlés
  7. Köszi az infót, a Fény utca biztos nem a legolcsóbb lelőhely.

    VálaszTörlés
  8. Hapci,
    A képen látható is kezd randosodni (a közepe sokkal világosabb, mint a széle).
    Állagban én azt szeretem, amikor homogén rugalmas.
    De veszek egyet legközelebb, hátha javultak az utóbbi egy évben.

    VálaszTörlés
  9. Muskotály küvé: Te magasabb igényekkel közelítesz szegény kolbászokhoz... :)
    Nem tisztem védeni a gyártót, de sose lássak olyan kolbászt, amiben - az erősen keskenyedő részén! - ennél kisebb az eltérés a széle és a belseje között. Feltéve, ha többé olyat se látok, amiben nagyobb.
    A minőség egyébként feltehetőleg hullámzik, mint szinte minden terméknél. Kamilla pl. úgy emlékszik, az előző rúd jobb volt ennél, azt máshol vette, talán GRoby.

    VálaszTörlés
  10. muskotályos küvé: Még nem hallottam ezt szót, hogy randosodás!
    Mivel magam is készítek minden évben házi kolbászt és szalámit is, így azt gondolom, hogy ez a "szalámi betegség" tulajdonképpen a rossz tárolási körülmények miatt van. Sokan félre értelmezik azt amikor azt hallják hogy szellős hűvös helyen kell tárolni, e helyett pedig huzatos helyre teszik, ablak mellé, stb. pedig ez hiba, nem szabad. A levegőnek nem szabad huzatosnak lennie, mert ez szárítja ki a szalámi szélét és zárja be, fülleszti be a belsejét szerintem. A "szellős" hely pedig úgy értelmezhető, hogy legyen mindig friss leveő utánpótlása a helyiségnek, de véletlenül sem huzat formájában. A levegő áramlásának útvonalába pedig nem szabad rakni semmilyen füstölt árut. Nálunk itt a faluhelyen majd minden második házban van füstölő kamra, így többnyire abban tárolják a füstölt árut, füstölés után is. Az alsó szellőző nyílást kis résnyire hagyják ilyenkor a felső kifúvót pedig lezárják. Így mindig van friss levegő de minimális áramlással. na persze a másik tényező a tárolásnál hogy ne legyen hirtelen nagy hőingadozások.

    VálaszTörlés
  11. Vajon a kulen típusú magyar vastagszalámik mitől romlanak olyan iszonyat gyorsan? Általában már a bolti pultban látható a szeletek egymás által takart részein a zsírdarabkák körül a fakó foltokkal terjedő színváltozás, ami aztán otthon rohamtempóban vezet a kukához.
    Gondolom, ezek a termékek érleléssel nem is találkoznak.

    VálaszTörlés
  12. Hapci: Biztos nélkülözte az E252-t.:-(

    VálaszTörlés
  13. Szerintem azért romlanak ilyen gyorsan mert a húst nem füstölik (ami ugye nem két perc), hanem gyorsérlelik, meg füstaromát adnak hozzá kis karamellel megdobva.
    Úgyhogy tulajdonképpen az élettartamuk a feldolgozástól a kukáig úgy két nap :(

    VálaszTörlés
  14. Már nem próbálkozunk többet ennek a két napnak az elcsípésével a kulen esetében...
    Bár nehéz kikerülni a félromlott vacakokat, nemrég ilyen elszíneződött, viszolyogtató illatú szalámit kaptam pizzafeltétként - brrr.

    VálaszTörlés
  15. Nos, ma beszereztem ilyen kolbászt (Szegeden csak kisebb húsboltokban kapni) és meg kell mondjam, valóban veri a "házi jellegű" gyári termékek legtöbbjét, és már majdnem igazi házikolbász. Ami nekem csalódás, és amiről szegény nem tehet, hogy nekem van egy majd 30 éves emlékem egy vastag csabai kolbász ízről (én nem szaláminak hívom, nálam az a Pick téliszalámi), és azt vártam, hogy esetleg majd ez olyan lesz... de sajnos nem. Ettől persze ez egy nagyon jóféle kolbász, csak más. Mindenesetre elismerésem a gyártónak. Van még egy-két hasonló, kisebb üzemek által gyártott termék, ami hasonló színvonal, de sajnos, igen ritkák.

    VálaszTörlés
  16. Ajsa: igen, ritkák, a minőség meg a jobb termékeknél is ingadozik. Tavaly csináltattunk házit Pilisborosjenőn, a második kísérlet már abból se sikerült. :(
    A fotóm viszont időközben annyira megtetszett, hogy betettem fejlécnek.

    VálaszTörlés
  17. Az ingadozó -csökkenő :( - minőségre jó példa a Tóalmási kolbász esete. Sajnos, attól tartok, minél nagyüzemibbé válik a gyártás, minél nagyobbá a gyártott mennyiség, annál inkább a kommersz szintjére süllyed a kolbászok minősége...

    VálaszTörlés
  18. Ennek a kolbásznak semmi baja nincs, aki igazán ért a kolbászkészítéshez az tudja.
    "Állandó minőség" nincs,nem minden sertés egyforma,nem minden paprika termés egyforma, nem mindig van száraz időjárás,ezek a tényezők befolyásoljásolják igazán a kolbász minőségét.
    Muskotály Küvé biztos fagyasztott hússal dolgozik,mivel a fagyasztott húst ,csak kutterezni lehet,az előhűtött húst meg darálni szokták.Randosodás az ráncosodást jelent, ami ennél a terméknél kivan zárva.
    Gyártó

    VálaszTörlés
  19. Csak nem Kovács úrhoz van szerencsém? (Épp most hozott a párom egy újabb félrudat.)
    Muskotály küvé nem készít kolbászt, csak szervezett egy kolbásztesztet a Bűvös Szakács blogon, így a lehetőségekhez képest tájékozódott kolbászügyben.

    VálaszTörlés
  20. Kovács István vagyok a Békési Kolbász készítője.
    Eléggé elszomorít, hogy a hozzászólok között vannak olyanok , akiknek fogalmuk sincs a kolbász készítésről. Közben úgy írnak róla , mint valami szakértő.
    Ü:Kovács István

    VálaszTörlés
  21. Kovács úr, erről szól a net: mindenki ír mindenfélét... :)
    Természetesen én se értek a szakmai részéhez, viszont szeretem a magyar kolbászt és sokfélét kóstoltam már. Nem túl szívderítő a kép, néhány terméket leszámítva. Hozzáteszem, sokan nem is engedhetik meg maguknak, hogy jó (és drága) kolbászt vegyenek, így igazán nagy kínálat az 1000-1500 Ft körüli árú kolbászimitációk szegmensében van.

    VálaszTörlés
  22. Egyetértek,a boltokban kapható termékek 80%-a silány.Viszont azt veszem észre,hogy kezd a piac minőség felé hajlani, és inkább kevesebbet vesznek, de jó magyart.
    Másik nagy probléma: egy városi fiatal,nem is tudja milyen az igazi kolbász az igazi kenyér az igazi lekvár stb. csak a tartósító szeres ételeket ismerik.
    Ez a mi feladatunk, hogy adalékanyag mentes , hagyományos élelmiszereteket állítsunk elő.

    Ü:Kovács István
    Ui: Kell egy ilyen blog, grat hozzá

    VálaszTörlés
  23. Köszönöm! Rajtunk nem múlik (amíg van pénzünk), főzni is aránylag jóval (Tóalmási) szoktunk.

    VálaszTörlés
  24. Én is kostoltam a szomszédba ezt a kolbit hát nem mondom igencsak emlékeztet az ize régebbről!! Azt szeretném kérdezni,hogy a Kisvasut sor a cimkén ami van és a gyártó is?

    VálaszTörlés
  25. Igen, az üzem a Kisvasút soron van Békésben.
    Kovács István fentebb linkelt honlapja szerint megjelentek hamisítványok azonos címkével. Nem tudom, hamis volt-e vagy sem, az idei eddig utolsó (tavaszi) vásárlásunk csalódást okozott, citromos mellékíze volt a kolbásznak.

    VálaszTörlés