Arcade Bistro - egy tökéletes ebéd

A szűk fővárosi elitbe tartozó éttermek közül az Arcade-hoz lakunk legközelebb, mégse fordultam meg benne túl sűrűn. Két esetre emlékszem sok év alatt, egyszer Kamillával, egyszer pedig egy barátom feleségével vacsoráztunk jót. Miért nem tértem vissza gyakrabban? Tán a többnyire kifogástalanul elkészített ételekben korábban nem éreztem eléggé azt a pluszt, ami a visszafogott adagokkal párosuló magas árak mellett is vonzóvá tehet számomra egy éttermet.
Tavasszal az Arcade megkapta a Bib Gourmand minősítést a Michelintől, Édesapám nyári névnapját itt ünnepeltük.


Meleg júliusi vasárnap érkeztünk ebédelni, a 16 órai zárás előtt másfél órával, vagyis hozzánk képest igen korán. Természetesen a "kertben" foglaltunk helyet, mivel az étterem kellemes, növényzettel védett terasszal rendelkezik a két, viszonylag csendes utca találkozásában. Kifogástalan modorú pincér hozta a rövid, napi ajánlatokkal kiegészített étlapokat, majd hamarosan a Carlsberg söröket. Az ünnepelt gondolkodóba esett a választék láttán, de aztán talált kedvére való fogást (csirkecomb tzatzikivel), mivel az utóbbi időben a tradicionális magyar(os) ételek után a könnyedebb, francia-mediterrán ihletésű fogásokkal is megbarátkozott.
Először málnalevest ettünk, Édesanyám és Kamilla a leveseket kihagyta. Krémlevesre számítottam, ezért picit csalódott voltam, amikor megláttam a tányért, de ez gyorsan változott, amikor belekanalaztam a levesbe. Híg volt ugyan, de koncentrált, üde málnaízzel, amit még feldobtak a benne található válogatott málnaszemek. Erős kezdés!


A folytatás is erős volt, mint a poszt címéből sejthető. Édesapámnak nagyon ízlett a csirke, azt mondta, ilyen jól sütött combot talán soha nem evett. Édesanyám a zsenge nyúlpaprikást galuska helyett szezámos rizzsel és tzatzikivel kérte. A puha hús mellé külön szervírozták a - feltehetőleg sültpaprikából készült - könnyű mártást, vagyis nem hagyományos felfogásban készített, de nagyon finom paprikással ismerkedett meg. Sajnos ezt a fogást - rézsút szemben ülve - nem kóstoltam meg. Kamilla rókagombás pappardellét evett és tökéletesen elégedett volt az ízekkel és az alkatrészek állagával. Ezt a tésztát én is kipróbáltam, de körítésként, ugyanis erre cseréltem a kacsaduett mellé az étlapon társított bruschetta-paradicsomfagylalt kombinációt. Már sose tudom meg, az eredeti körettel lehetett volna-e még jobb a kacsa, hiszen ez az egyik legjobb étel volt, amit az utóbbi években ettem. A comb és a máj egyaránt tökéletesen volt elkészítve, nedveiket a sütés során megőrizték, a tésztában szintén nem volt hiba.


Kíváncsian vártam a desszerteket. A madártej és a Valrhona csokoládés lepény (kurkumafagylalttal és vörösborhabbal) hozta a főételek színvonalát. A tömény, nagyoncsokoládés tészta mellé adott savanykás hab (inkább krém) igen jó volt, a fagylaltban pedig végre sikerült apró kifogást találni, mivel az íze lehetett volna picit koncentráltabb...
A számla egy pohárka jobbfajta egri pinóval, egy üdítővel és három cappuccinóval majdnem elérte a 26000 forintot. Idén mostanáig ez volt a legjobb éttermi élményem, minden ráköltött forintot megért.

Konyha: 8 (klasszis)
Árszint: 4 (felső középkategória)
Ár/érték: 2 (minőséggel arányos árak)
www.arcadebistro.hu

5 megjegyzés:

  1. Nyúlpaprikás!!! Hű, azt régen ettem. Azt a minőséget sehol sem tudják elérni!:-))
    Vidéki ismerősnél ettem fiatal nyúlból.
    Akkor egyszerűen meghasonlottam, mert élő nyuszit sohasem ölnék meg. De az annyira finiom volt..., azóta sem tudom a lelkiismeretem háborgását elcsitítani.
    Kiss János alt.? Hát ezt inkább a főiskoláról ismerem:-)

    VálaszTörlés
  2. Szimba: a fiatal nyuszi tényleg nagyon finom.
    Engem szerencsére csak a kifogott halaknál fog el furdalás, gyakran visszateszem azt is, amit el lehetne hozni. Ami már tányéron van, azzal nincs vívódás.

    VálaszTörlés
  3. nahát.. pedig Hapci igen kritikus... ahogy olvastam pár hozzászólását más gasztrófórumon

    VálaszTörlés
  4. Örülök, ha valahol minden nagyon jó, hiszen fizetek érte és nem azért járok éttermekbe, hogy rosszakat egyek...

    VálaszTörlés
  5. mindenki örül, ha a vendég örül.

    VálaszTörlés