I. Nemzeti Gulyás Nap - Debrecen


Augusztus utolsó szombatján Noszvajból Debrecenbe autóztunk tovább, az első Nemzeti Gulyás Napra. Útközben közel 20 db egerészölyvet sikerült megszámolnunk Kamillával, viszont a súlyos sötét felhőkből enyhén esni kezdett az eső és hűvös szél fújt. Az időjárás a Tiszántúlon nem fogadta kegyeibe Csíki Sándor kezdeményezését, így a debreceni szervezők által remélt vendégtömeg elmaradt.
Picit bolyongtunk a főtér környékén a Gusta Bistrót keresve, az első két étterem ételeit (Divinus Hotel: gulyásnyárs és Viktória Étterem: kapros töltött káposzta) sajnos lekéstük, az eső viszont szerencsére elállt.
A Hunguest Hotel Aqua-Sol csapata igazi csúcsgasztronómiai bemutatót tartott, sok elemből álló fogásuk (bélszín borecetzselével, tárkonyhabbal és kolbászos-hagymás kenyérrel) elemeit részben helyben készítették. Ők használták ki legjobban az esemény marketing értékét, a szakácsok mellett egy "szóvivő" is érkezett Hajdúszoboszlóról, aki az ekkorra már szépen megszaporodott érdeklődőknek elmagyarázta az étel egyes alkatrészeinek mibenlétét és technológiáját.



A Pálma Pub szakácsai jóval egyszerűbb, de nagyon finom készételt (arab gulyás kurkumás jázminrizzsel) kóstoltattak.



Zárásként a házigazda Gusta Bistro legénysége következett háromféle étellel (harcsaderék fokhagymás tejfölhabbal, túróscsusza-derelyével, baconchipsszel; citromos mangalicakolbász füstöltpaprika mártással, kacsazsírban sült burgonyával; lassan sült malaccsászár kolbászos-paprikás burgonyával, füstölt tyúktojással). Mi közben az éttermen belül is meggyőződtünk a Gusta kitűnő konyhájáról...




A sötétedés közeledtével a vendégek megritkultak, a szakácsok pedig megkóstolták egymás alkotásait és beszélgetésbe merültek. Elköszöntünk a debreceni szervezkedés egyik motorjától, Kiss Gyulától (Hejszakácsok.hu) és a Gusta séfjétől, Gyöngyösi Jánostól. Talán jövőre is találkozunk, remélhetőleg akkor már az időjárás is támogatja majd ezt a példamutató szakmai összefogásban megvalósított rendezvényt.

3 megjegyzés:

  1. Jó bejegyzés:-)
    A Pálmásokkal beszéltem, azt mondták, hogy minden elfogyott.
    Én a Gulyás Nap egy másik üzenetét demonstrálva otthon főztem és a gyermekeket állítottam a középpontba. Ha nem így lett volna, akkor bajban lettem volna, vagy időzavarban, mert maradtam volna Debrecenben is, és mentem volna a Hortobágyra is.
    Jövőre bízom benne, hogy még többen csatlakoznak, bár itt is vannak összefogásbeli problémák, de én bizakodó vagyok:-)

    VálaszTörlés
  2. Nem vagyok mesterszakács: szerintem komoly siker lesz Debrecenben jövőre, ha marad az összefogás és az égiek is segítenek...

    VálaszTörlés
  3. szûkszavú, de így már érdekes és így gratulálni is lehet Csíki és a résztvevô szakácsok,

    kár hogy olyan messze van.

    VálaszTörlés