Halászcsárda (Százhalombatta-Dunafüred)

A battai Halászcsárdában akkor szoktam megfordulni, amikor az eredménytelenség miatt a tervezettnél hamarabb fejezem be a süllőzést a Benta patak torkolata körüli Dunaparton. Vagyis az utóbbi években mind gyakrabban látogatom e kiváló csárdát...


Forrás: www.halaszcsarda.eu

A csárda berendezése a tradicionális vonalat hozza, ami kissé riasztó is lehet, ha egyes más csárdákban tapasztalt gasztronómiai "élvezetekre" asszociálunk. A faboxokkal elválasztott asztalok nagyobb termetű embereknek kényelmetlenek, mindig legalább egy arasszal szeretném a székemet hátrébb tolni leüléskor, de nincs hová. Az evőeszközök a menzavilágot idézik. Ezzel végeztem is a negatívumok felsorolásával, mert a teríték egyébként rendes, tiszta. Pillanatokkal a helyünk elfoglalása után asztalunknál terem egy kifogástalan viselkedésű pincér és hozza az étlapunkat. Amit természetesen lehet kifogásolni, hogy milyen terjedelmes, de minek, hiszen a rajta található ételek többsége tisztességes minőségben és frissen kerül elénk.
Általában csülkös bablevessel (kiváló) vagy halászlével (filézett, ízben nem sokkal marad el az otthonitól) szoktam kezdeni a vacsorát. A halászlé mellé igen jó fehérkenyeret és csípős zöldpaprikát kínálnak. A levesekből tanácsos csészényit fogyasztani, mert különben nem marad hely a kiadós főétel után a desszertnek.
A főételek közül az utóbbi hónapokban kettőt próbáltam. A harcsapaprikás túróscsuszával mintaszerű megvalósítása a klasszikus fogásnak. Valódi és minőségi harcsahúst találunk benne, a csusza pedig frissen készül és ideális állagú. A kalocsai szűzérme is jó választás, bár a szűz - természetesen - nem sztékszerű kiszerelésben kerül elénk. Ennek ellenére a hússzeletkék állaga megfelelő, a mellette elhelyezkedő, kissé ress zöldségekből álló, pikánsan csípős, mértéktartóan szaftos ragu pedig szintén dicsérhető. Mellé kiemelkedő minőségű házi burgonyafánkokat körítenek.
Ha még fér belém valami, általában Gundel palacsintát eszem. Ezt is elég jól csinálják, leszámítva a sok porcukrot, aminek az elhagyását kérni szoktam a pincértől. Az igazi meglepetést a desszertek közül a somlói okozza. Ilyen jót - hagyományos kivitelben - nem ismerek Budapesten, mióta Takács Lajos elhagyta a Goldot és a saját konyháján (Olimpia) nem készít somlóit.
[A Halászcsárda mellé pár éve Halászcafé néven pizzériát építettek a tulajdonosok. Itt is megfordultam párszor, az élményeim nem annyira pozitívak, mint az anyacégnél. Pedig tökéletes lehetne a pizza, hiszen kemencében készül és a tésztája jó, csak a feltétek minősége nincs rendben. A kevesebb, de kiváló feltét ez esetben is több lenne, mint a rengeteg, viszont olcsó sajt, sonka, gomba és egyebek. Így egy pizzával fullosan jól lehet lakni, viszont már a felénél unom az egészet.]
Ha valaki a leírás alapján kedvet kap a Halászcsárda meglátogatásához, számoljon azzal, hogy a hozzá vezető Damjanich utca jelenleg fel van dúlva, ezért pici kerülőre vagy sétára kényszerülünk. De megéri!

Konyha: 6 ()
Árszint: 3 (középkategória)
Ár/érték: 2 (minőséggel arányos árak)
www.halaszcsarda.eu

5 megjegyzés:

  1. Ezt a Halászcsárdát már többször uis ajánlottad. Tényleg meg fogom látogatni.

    VálaszTörlés
  2. Ennél jobb ételeket adó klasszikus csárdát talán egyet ismerek, ha az Udvarház Bándon annak nevezhető. Ők könnyebb helyzetben vannak, mivel az étlap (rajztábla) kb. 15 tételből áll mindenestül.
    Méltányolható ételeket ettem még a Roosevelt téri (Sótartó) Halászcsárdában Szegeden, más jó tapasztalat nem jut eszembe. Riasztó annál több...

    VálaszTörlés
  3. Hát, az Udvarház nem éppen csárda, a nemesvámosi az volt(?), tavaly többször is jártam arra, de nem volt nyoma életnek.
    Halban nagyon kompetens még a Szúnyogszigeti Halászcsárda. (májustól októberig.)

    VálaszTörlés
  4. Nagypapi: hmmm, az Udvarház besorolásával gondban vagyok, nekem még (főleg külalakra) leginkább egy csárdára hasonlít a dolog. Vagy fogadó? Vagy mi? Egyébként ők sincsenek topon szegények, legutóbb (2 hete) még két vendég volt rajtunk kívül vacsoraidőben.
    Köszönöm a másik tippet, készülök pecázni Velencére, akkor sort kerítek rá.

    VálaszTörlés
  5. Meginogtam, etimológiai elemzésre szorul a csárda-fogadó mibenléte.
    Biztos, hogy van átfedés. Ha a fogadó egyben szálláshely is, akkor igaz, hogy Bánd is csárda.

    VálaszTörlés