Hagyomány & Evolúció 2010

Február 21-én a Gerbeaud Házban jelentős nézősereg előtt lezajlott a Hagyomány & Evolúció melegkonyhás csúcsgasztronómiai szakácsverseny döntője. A zsűriben kizárólag neves külföldi séfek/szakértők (Philippe Gobet, Nicolas Le Bec, Jan van Lissum, Christian Meyer, Erik Schröter) foglaltak helyet.
Győzött (megérdemelten!) Széll Tamás (Onyx), a második Horváth Szilveszter (La Mareda), a harmadik Varjú Viktor (Bock) lett. Fodor Sándor (Solier) és Krámer László (Alabárdos) különdíjat kapott.


Ők tálaltak először


Pöttyök és egy csirkekarpaccsó


Ezek nekem nem tetszenek, de mindegy...


A győztes és az egyik különdíjas tányérjai


Becsillant a táblácska


A magyar evolúció egyik útja (tengerre, magyar!)


Megbeszélés (Bakcsy Árpád, Molnár B. Tamás, Erik Schröter)


Két külföldi úr, egy hazai Nagy Levin (Erik Schröter, Szász Péter, Jan van Lissum)


Molnár Gábor (Königshof) előtérben


Fodor Sándor (Solier)


Versenyen kívül, enyhén bemozdulva (Szulló Szabina, Onyx)


Chili & Vanilia és Dining Guide (Mautner Zsófia)


Kiripolszki István (Kogart)


Huszák Zoltán (Boscolo)


Az egyik úr gyakran ír


A kedvenc képem (a baloldali mellékalak Segal Viktor)


Eredményre várva, vidáman (Bíró Lajos, Bock Bisztró)


Mr. Kézműves Borok Háza kóstoltat (Szentesi József)

16 megjegyzés:

  1. Nem vagyok elragadttatva ettől az evolúciótól :(

    VálaszTörlés
  2. Szia Hapci!

    Nem értem én ezt a versenyzést...

    Itt az győz, akinek több pénze van, nem az aki a legjobb szakács. Nem?
    Akinek van sok pénze, az fel tud készülni rendesen, sokszor megfőzheti a menüjét, kísérletezhet, stb. Aki meg "csóró" az sok részletben rögtönöz, ami vagy bejön vagy nem.

    ha én csinálnék versenyt, az úgy nézne ki, h mindenki megkapná ugyanazt a mennyiségű alapanyagot, és lehet alkotni. Van rá X óra.
    Titkos lenne az utolsó percig, mi az alapanyag.

    Akkor mindenki egyenlő eséllyel indulhatna. Csak a kreativitás, a szakmai tudás és a tapasztalat számítana.

    Mit szólsz?

    WM

    VálaszTörlés
  3. W.M: Egyrészt helyes amit írsz (azonos alapanyagok) másrészt sztem nem, a komoly versenyeknél jóelőre közlik a versenyzőkkel, hogy mi lesz a téma. Emlékezz 'A csirke, a hal és a királyrák' c. filmre, remélem láttad.
    A képek alapján azért a nekem tetsző fogások nyertek. Sajnos ízekhez nem tudok hozzászólni.

    VálaszTörlés
  4. Nagypapi: én se, bár egyes ételek letisztultsága (pl. Széll Tamás, Fodor Sándor) megfogott és a beltartalmuk is biztos finom volt. Sajnos sok tányéron káoszt láttam: rengeteg aprócska színes bigyó meg habpöttyök l'art pour l'art szét vagy egymásra dobálva, az éttermi - kivitelezhető - valóságtól a sztratoszférába elrugaszkodva.
    Kellett volna vagy 5 Kalla Kálmán a zsűribe, hogy a versenyzők jobban belőhessék az optimális irányt (visszafogott modernizálás, max. 4-5 elem egy tányéron, a "habok" elfelejtése)...

    VálaszTörlés
  5. Walter Melone: simán el tudnám képzelni, hogy azonos szilárd alapanyagból dolgozzon mindenki, tetszés szerint. Csak azt tudnák a versenyzők, milyen húsokat-zöldségeket kapnak, de mártást vagy tésztát csinálhatnának bármiből, és nem lenne kizárt egyes modern eljárások alkalmazása se (helyben pl. rövid az idő szuvidálni, de kaphatnának szuvidált húst is kiindulásnak, többek között).
    Azt se értem, miért ne lehetne egy szakácsversenyen megoldani, hogy vakon bíráljon a zsűri, vagyis nem látnák, ki készített egy tányért. Ezzel az elfogultságot is nagyrészt ki lehetne iktatni, nem úgy mint most (meg műkorcsolyában).
    Viszont ezek túl logikus és ésszerű változtatások lennének. Következésképp semmi esély a megvalósulásukra. Itt és most. :)

    VálaszTörlés
  6. "Azt se értem, miért ne lehetne egy szakácsversenyen megoldani, hogy vakon bíráljon a zsűri,"

    Miért, nem úgy bírál???? Én naiv pedig azt hittem...

    Hát, no comment.

    VálaszTörlés
  7. Hapci: Kalla is zsűri-elnökölt aznap, csak a Foodapesten, a Bocuse d' Or hazai döntőjén.
    Elnézést is kért előző este, hogy nem lehet velünk a másnapi reggelinél :)
    Ő csak ilyen 'egyszerűen' főz:
    http://picasaweb.google.com/nagypapi051

    VálaszTörlés
  8. Walter Melone: látszik, nem vagy szakértő... Ezért - elfogultság ellen - kellenek a külföldiek a zsűribe.
    Normál esetben úgy zajlik a dolog, hogy ül Kovácsoid Tasziló séf a zsűriben, a segédje, Hünkelbürgel Benő meg elé teszi a versenyművét. Aszongya KT: "Szép munka, Benőke, nem is vagy akkora szarzsák szakmailag, mint eddig gondoltam." Mire HB: "Köszönöm, séf!"
    Függöny.

    VálaszTörlés
  9. Nagypapi: Kalla egy vén, trottyos, szakmailag lemaradt, jellemtelen alak, ha röviden összefoglalhatom Neked egy bizonyos Nagy Levin "nevű" anonim valaki (közismert verbálterrorista a Bűvös blogon) igen hiteles véleményét róla.
    Na, most igazodjunk ki, vajon melyikük a jobb szakács és az erkölcsösebb lény: Kalla vagy Levin?
    A Bocuse d'Or beszámoló holnap következik nálam, hacsak sürgős teendőm nem támad (horgászat). :)

    VálaszTörlés
  10. Nagy Levinnek nyilván(?) van jó oka, hogy így titulálja.
    'Jó ok' bármi lehet a bíráló szempontjából, ami őt igazolja.
    (megjegyzem sok séf szeretne a ennyire aktív és kreatív lenni közel 64 évesen)
    Egy séfet lehet fúrni, de nem lehet futtatni. Az ítélet pro és kontra a vendég elégedettsége.

    VálaszTörlés
  11. Kalla séfnek az életútja sok séfet inspirál,sok az irigye is ezáltal.
    ha valakinek azt mondják:Kalla,egyből az a "szar Gundel"jut az ember eszébe meg az hogy ő egy kommunista metroreklám ugye?
    a Levineknek biztos,nekem nem,ő egy élő legenda,mégha nem is lett olyan nemzetközi hírnevű mint Bocuse,de jobb a híre mint a kormányunk bármely tagjának,kimoshatná a száját aki úgy jellemzi ahogy néha olvasható.
    a H&E verseny inkább volt E mint H,de a lényeget nem lehet elvitatni,ez egy óriási dolog volt hogy megrendezésre került,csak az időzítés volt érdekes,bár ezt mindenki tudja miért így történt
    Németh Tamás:tomvor,csak hogy tudjátok ki írta

    VálaszTörlés
  12. Tomvor: döntő különbség egy Kalla Kálmán meg egy levin között, hogy az előbbi képességeit bármikor meg lehet ismerni, még most, nyugdíjban is. Az össze-vissza köpködő patkányok meg gondosan titkolják, hol is dolgoznak, és fiúk-é avagy lányok.
    Persze, megdől az anonim tökfilkó néha, feladják a "barátai". Aztán már csak kétségbeesetten próbálja menteni az irháját. Mivel: naná, hogy újabb szánalmas hazudozással. :)

    VálaszTörlés
  13. Tisztelt Szerkesztőség!!!!!

    Szeretném önöket megkérni, hogy legközelebb helyesen írják.Huszák Zoltán /boscolo new york palota sous chef/ és nem symbol italian fusion.Köszönettel

    VálaszTörlés
  14. Névtelen: köszönöm, javítottam és elnézést a tévedésért (utoljára még a Symbolban találkoztam Huszák Zoltánnal).

    VálaszTörlés
  15. Találtam egy bővebb cikket is a H&E-ról:
    http://hvg.hu/hvgfriss/2010.08/201008_Magyar_Etelklasszikusok_Ujrafogalmazasa

    VálaszTörlés
  16. Nagypapi: köszönöm, elolvasom hamarosan. :)

    VálaszTörlés