Kereskedőház (Szentendre)

Kamillával egy kellemes vasárnap látogattunk el a Szentendre főterén nemrég nyílt Kereskedőházba. Az autót lent hagytuk a Duna partján. Mint később kiderült, a szépséges városban vasárnap is kötelező (lenne) parkolójegyet váltani...
A kétszintes étterem és kávéház gyönyörűen felújított régi kereskedelmi épületben található. Kevesen voltak a vendégek, pedig az étterem valószínűleg eddig nem tapasztalt minőséget hozott a szentendrei gasztronómiába.
A köszöntőfalat (vaj + kenyér) inkább csak gesztusként volt értékelhető, mivel gyenge minőségű bolti kenyeret kaptunk. Viszont az előételként kóstolt bélszíncarpaccio, a gombakrémleves, a kacsamell meggyes káposztával, a parajos gnocchi és a desszertek (zöldteás tiramisu + lime sorbet és kétféle csokimousse gyümölcsökkel) magas színvonalat hoztak. Egyedül a gnocchi parajszósza volt - nekem - túlzott mennyiségű, a többi étel elkészítésében és az alapanyagok minőségében nem lehetett fogást találni. Az adagok mérete optimális, 3 fogással tökéletesen jól lehet lakni.
Reménykedünk, hogy az általunk korábbról (Symbol) ismert séf, Ádám Csaba és csapata tartani tudja ezt a konyhai és felszolgálási szintet, meg a - színvonalhoz képest - mérsékelt árakat.


Forrás: www.kereskedohazcafe.hu

Konyha: 7 (kiváló)
Árszint: 3 (középkategória)
Ár/érték: 2.3 (simán lehetne drágább is)
www.kereskedohazcafe.hu

9 megjegyzés:

  1. Ha már Szentendre, hadd említsem meg az Aranysárkány éttermet, amely Liscsinszky Béla séf úr ténykedése idején ('80-as évek közepe-vége) élte fénykorát. Kár, hogy a tulajjal (M. A.) egy idő után nem egyeztek. Béla a szakmában maradt, ma korrekt kifőzdét (Degesz étkezde) vezet a Szövetség utcában, ételfotó diái, és a "Főzzünk magyarul" könyve példaértékű ma is.

    VálaszTörlés
  2. Nagypapi: hát, igen, mindenkitől azt hallom, az Aranysárkány nagyon leromlott. Egyszer ettem ott 4-5 éve. Minden elég jó volt, de - a nagyon finom somlóit leszámítva - nem emlékezetes.

    VálaszTörlés
  3. Olvasgatom a blogot, kétségbeesetten, mert nekem kéne kitalálni, hová menjünk a lányom születésnapján vacsorázni, négyesben, jövő hét csütörtökön. Az Aranyszarvassal kacérkodtam, mert a szomszédságában lakunk, ott én is ihatnék alkoholt, de az árakat elnézve aránytalan lenne a családi büdzséhez. Aztán az Árnyas vagy a Budai Gesztenyés is megfordult a fejemben, de valami mindig elkedvetlenített ahogy a kritikákat olvastam. Most belelkesültem ezen. Érdemes kiruccannunk Szentendrére egy vacsoráért?

    Egyébként nagyon profi a blog, sokszor visszaköszönnek a saját tapasztalataink, bár mi mostanság már kevesebbet járunk éttermekbe, meguntuk. (Talán csak az Ikea narancslekvárban nem értünk egyet. Azt mi szerettük. Eddig.)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Lilianna!

    Igen, ez nagyon jó hely szerintem. Az árakat nézd meg, a bevezető időszak után (akkor voltunk) emeltek, de az Aranyszarvasnál (vagy Arcade Bistrónál) nyilván jóval olcsóbb. Ha az Árnyasnál és a Budai Gesztenyésnél lényegesen jobb, de azért nem nagyon drága helyben gondolkodtok, a Klassz, a Mandragóra, a Rosenstein, az Arany Korona (Solymár) és a Schieszl (Budakalász) megfontolását ajánlanám elsősorban a Kereskedőház mellett. Pár mondatot találsz mindegyikről az étteremajánló menüpontban.

    Narancslekvár: abban elég válogatós vagyok. :)
    Amit mostanában eszünk, abból egy akkora üvegnyi 1500 Ft. Hát...

    VálaszTörlés
  5. Kedves Hapci!

    Köszönöm az ötleteket! Mind tetszik, sorba ki fogjuk őket próbálni, de most talán maradunk a Kereskedőháznál mégis. Az árakat néztem, még mindig a középkategóriához sorolnám, bár azon belül biztosan feljebb kúszott a bevezetés óta. Majd megírom, milyen volt! A Schieszlbe jártunk régebben, de mostanában több negatívat is hallottunk róla, főleg az ár-érték arány rovására.

    Elárulhatnád, mi ez a finom narancslekvár. :)

    VálaszTörlés
  6. @Lilianna: március közepén voltunk a Schieszlben, elégedetten távoztunk (3 leves, 3 főétel, 1 desszert, fél liter vörösbor, üveg szóda, 1-1 üdítő és cappuccino, a számla 12000 Ft volt). Az adagok emberesek, de számottevő hibát nem észleltünk. Persze, ez nem egy Bock Bisztró, de a Náncsit és társait simán veri igényességben (szerintem).
    Tradicionális műfajban van egy új, jó hely Pesten is: Szegedi Halászcsárda (Belgrád rakpart).

    Lekvár: Les Comtes de Provence: Orange sanguine (1500 Ft/340 g, Matchból származik). Holnap felteszem ide.

    VálaszTörlés
  7. Kösz, már meg is vettem a férjemnek ajándékba, mert ő a nagy narancslekvár-fan nálunk. Igaz, nem a vérnarancsot (sanguine), hanem a másikat, amiben citrom és grapefruit is van. Még nem kóstoltuk, de az összetétele alapján jónak ígérkezik. :)

    A Schieszlnek ezek szerint kell adjunk még esélyt. Bajunk nekünk se volt még vele, a neten találkoztam rossz kritikákkal róla, és közvetve hallottam egy ismerősünktől is, hogy már nem a régi. Annál jobb, nem kifejezetten szeretek feketelistára tenni korábban kedvelt helyeket!

    VálaszTörlés
  8. Végül a Schieszlben kötöttünk ki. A Kereskedőház teljesen üres volt, egy lélek nem ült bent este fél 8-kor, ilyen helyre pedig nincs kedvünk nekünk se betelepedni. Pedig biztos igaz, hogy jó a konyha, sajnálkozott is az úr, amikor telefonon elmondtam a lemondásunk okát. Azóta mástól is hallottam, hogy jó. Mindenképpen ki fogjuk próbálni, talán egy hétvégi ebédre, olyankor csak van ott valaki!

    A Schieszl egyébként tényleg nem okozott csalódást, minden nagyon jól volt elkészítve, és a számla is rendben volt. Köszönöm a tippet!

    VálaszTörlés
  9. @Lilianna: mindig jó tippeket kapok tőled (írni). :)
    Hamarosan felrakok egy beszámolót a Schieszlről.

    VálaszTörlés